SEMARAK REFORMASI

LAGU SELOKA KEDAH

Monday, November 30, 2009

ADA ORANG KUAT SELAIN EZAM
DUA ORANG KUAT PKR SERTAI UMNO - melayau

Awang Mumin Awang Marali dan Ketua Pemuda bahagian itu yang juga Setiausaha Pemuda PKR negeri, Faizal Julaili hari ini mengisytiharkan keluar dari parti itu dan menyertai Umno.

Kedua-dua ‘orang kuat’ PKR Papar itu menyerahkan borang keanggotaan kepada Ketua Umno Bahagian Papar yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (DUN) Pantai Manis, Datuk Abdul Rahim Ismail di dua majlis yang berbeza, dekat sini.
KAH KAH KAH…

woit….ADA LAGI ORANG KUAT PKR… kah kah kah..

kah kah kah… TAK HABIS HABIS LAGI… kah kah kah…

kah kah kah… INGATKAN ORANG KUAT PKR HANYA MAT EZAM DENGAN MAT LOKMAN…. kah kah kah…

kah kah kah… RUPA RUPA NYA ADA DUA EKOR LAGI…. kah kah kah…

woit… BILA AGAKNYA ZUL NORDIN NAK TINGGALKAN PKR DAN MASUK JADI AHLI GEROMBOLAN….kah kah kah..

woit… NAK TANYA SIKIT… DUA EKOR INI KUAT APA?.... kah kah kah..

kah kah kah... KUAT BADAN TAK GUNA... KONTOL KECIL... kah kah kah

nota:
papar ini dimana?
pepet kita tahu
kalau dua ekor ini kauat pepet memang tepat kah kah kah

tt

MENGAKU JUGA AKHIRNYA....

Datuk Seri Nazri Aziz mengumumkan hari ini bahawa kabinet telah bersetuju untuk merombak semula Biro Tata Negara (BTN) ekoran tekanan yang meningkat supaya program itu dihentikan, yang mana ia dilihat oleh banyak pihak sebagai alat untuk menyebarkan propaganda perkauman.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri itu menyatakan bahawa Ketua Setiausaha Negara telah diarahkan untuk melakukan perubahan BTN.

Nazri, yang bercakap di lobi Parlimen hari ini, menyatakan mesyuarat kabinet yang baru lalu mengesahkan untuk menghapuskan ko-kurikulum BTN yang menurut beberapa pemimpin kerajaan, termasuk Perdana Menteri sendiri, melihat ia sebagai destruktif dan bersifat perkauman.

“Kita bersrtuju untuk merombak semula BTN kerana ko-kurikulunnya bertentangan dengan konsep 1Malaysia Datuk Seri Najib Razak,” tambahnya.

Kerajaan Selangor minggu lalu memutuskan untuk melarang kakitangannya dan pelajar di pusat pengajian tinggi miliknya daripada menyertai sebarang program anjuran biro bawah Jabatan Perdana Menteri itu.

Ia berhujah program BTN menyebarkan sentimen perkauman dan menyuntik kepentingan politik BN dalam program-programmnya.

Ulasan GB

Akhirnya tindakan kerajaan negeri Selangor dan Pulau Pinang tepat. Tahniah MB Selangor dan KM Pulaua Pinang. Dan kita hairan dengan sikap penulis-penulis pengampu dari akhbar media massa arus perdana yang begitu giat mempertahankan BTN.

Begitu juga dengan bebrapa orang kuat UMNO yang begitu mempertahankan BTN diantaranya termasuklah Timbalan perdana Menteri sendiri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, Menteri Dalam Negeri, Hishamuddin Hussein dan Ketua Penerangan UMNO, Ahmad Maslan.

Ketiga-tiga pemimpin UMNO totok dari Johor itu amat dikenali sebagai pemimpin ultra-Melayu yang terlalu rasis. Dan ketiga-tiga itu tidak diperlukan dan tidak layak untuk menjadi pemimpin negara Malaysia.

PULAU PINANG IKUT JEJAK SELANGOR

Selang beberapa hari kerajaan Pakatan Rakyat Selangor mengambil keputusan melarang pegawainya mengikuti program Biro Tata Negara (BTN) hari ini kerajaan Pulau Pinang pula mengambil langkah sama.

Menurut Ketua Menteri Lim Guan Eng, beliau tidak nampak ada keperluan untuk pegawai kerajaan negeri berkenaan menjalani program tajaan Barisan Nasional itu yang disifatkannya sebagai propaganda politik semata.

Kata beliau program itu dianjurkan hanya untuk kepentingan BN bagi mempengaruhi pegawai kerajaan termasuk penuntut institusi pengajian tinggi awam atau swasta menyokong BN.

Guan Eng berkata berdasarkan maklumat yang diperolehi dari pegawai kerajaan yang pernah mengikuti program BTN ia tidak lebih dari saluran proses doktrinisasi BN bagi melahirkan fenomena perkauman yang melampau.

Beliau berkata kenyataan pemimpin Umno yang cuba menepis dakwaan keputusan kerajaan Selangor itu adalah semata-mata untuk mengaburi mata semua pihak terhadap BTN.

Wednesday, November 25, 2009

MANA WARTA KEDAH?

Kerajaan NEGERI KEDAH hari mempunyai satu akhbar yang di uruskan oleh PENERANGAN KEDAH bagi menerangkan apa yang di lakukan oleh KERAJAAN NEGERIKEPADA RAKYAT KEDAH.Surat khbar tersebut di khabarkan akan di terbuitkan seminggu sekali dan di serahkan kepada SELURUH PBT dan PEJBAT DAERAH untu di agijhkan kepada rakyat KEDAH dengan percuma.Surat khabr yang di beri nama 'WARTA KEDAH' ini secara kesuluruhannya menceritak perjalanan pentadbiran negeri dan apa yang di lakukan oleh KERAJAAN NEGERI dan MB KEDAH.

Sampi ke saat ini saya percaya masih ada yang tidak mengetahui apa itu WARTA KEDAH dan bagaimana rupa surat khbar tersebut.Tindakkan penerangan KEDAH yang terdiri daripada individu-individu 3 PARTI PR ini gagal menguruskan serta mengedarkan WARTA KEDAH dengan bijak.KENAPA TIDAK SERAHKAN KEPADA SEMUA KETUA KAMPUNG SELURUH KEDAH?yang di serahkan hanya kepada PBT seluruh kedah,mahu dapat pula KAKITANGAN PBT yang pro UMNO KARAT, semestinya ia akan di tongsampahkan WARTA KEDAH ITU.Ini adalah instrumen penting di dalam proses penerangan,jangan buat kerja melepaskan batuk di tangga.Apa salahnya WARTA KEDAH ini di letakkan di masjid-masjid dan juga tempat tumpuan ramai.Mujur ada INTERNET BERJAYA MENYELESAIKAN MASALAH MAKLUMAT.Tetapi pak cik-pak cik dan makcik bedah di kampung bukannya ada INTERNET,surat khabarlah INTERNET MEREKA.Mahu pulak kiblat mereka UTUSAN MELOYA dan berita hairan lagi susah.Penerangan kedah perlu aktif di dalam memikirkan cara untuk mengagih WARTA KEDAH agar ia sampai ke tangan makcik bedah dan pakcik mat dol di kampung.Tolanglah kreatif untuk membantu KERAJAAN NEGERI KEDAH.

TOLONGLAH SEBARKAN WARTA KEDAH AGAR IA DAPAT DI MANFAATKAN SEBAIK MUNGKIN....

KETUA KAMPUNG OH KETUA KAMPUNG

Setelah KEDAH berjaya di rampas oleh PR daripada tangan BN,PR telah melantik MKK(MAJLIS KETUA KAMPUNG) sebagai perantaraan rakyat dan kerajaan negeri KEDAH.Bukan hanya di kampung sahaja adanya MKK walhal di taman-taman perumahan juga di wujudkan ketua kampung yang di gelar KETUA KAMPUNG KOMUNITI.Maka setiap kampung di lantik seorang wakil samaada ahli PAS,PKR atau DAP dengan harapan mereka ini boleh membantu KERAJAAN NEGERI.Di tambah pula baru-baru ini KEDAH di landa bencana banjir,ketika inilah KETUA KAMPUNG perlu berfungsi sebagai jambatan untuk menghulurkan sumbangan KERAJAAN NEGERI kepad mangsa banjir.Ketua kampung bukan setakat menjadi tukang cop borang tetapi sebagai mata dan teling untuk PR dan juga KERAJAAN NEGERI KEDAH itu sendiri

Secara realitinya hari ini kelihatan KETUA KAMPUNG mahupun KETUA KAMPUNG KOMUNITI masih tercari-cari cara untuk menjalankan tugas.Tugas KETUA KAMPUNG bukan sekadar meminta bantuan tetapi juga sebagai satu entiti yang melancarkan program serta menguruskan segala mak nenek permohonan di dalam kawasan kampung tersebut.Tetapi yang mengecewakan dan meyedihkan KETUA KAMPUNG tidak mempunyai borang untuk mengambil data penduduk ataupun untuk membantu mangsa bencana mendapatkan bantuan.SIAPAKAH HARUS DI PERSALAHKAN?apabila di tanya kenapa tidak ada borang khusus,jawapannya SAYA TAK TAHU.Huyyyooooo sudah 2 tahun jadi KETUA KAMPUNG tak ada sebarang borang dan juga tidak tahu cara untuk memohon apa2 bantuan.

Selepas itu ada pihak yang cuba memperbetulkan keadaan dengan mengambil inisiatif sendiri membuat borang sementara,yang menyedihkan ada di kalangan KETUA KAMPUNG mengatakan borang ini salah dan tidak boleh di gunakan,dan boleh di report kepada polis.KETUA KAMPUNG PAS marah sebab ada ahli PKR cuba menyelesaikan masalah.Apala bengap sangat wahai ketua kampung oi...itu inisiatif bagi menyelesaikan masalah dan menyimpan data untuk di hantar pihak yang berwajib supaya dapat bantuan,ada pula yang dengki .Masalah apabila ketua kampung yang di lantik terlalu ortodog dan slow.Masalah rakyat tidak selesai juga,bising pula apabila tak dapat elaun. Tetapi keja tak buat.

Cubalah kerajaan negeri memberi tunjuk ajar kepada KETUA-KETUA KAMPUNG yang bermasalah,jangan hanya makan elaun buta saja.Jangnan jadikan jawatan untuk bermegah-megah, sekiranya tidak mampu buat keja serahkan kepada yang mampu.Apabila KETUA KAMPUNG lesu dan mandom bagaimana nak mengetahui apa yang di lakukan KERAJAAN NEGERI sedangkan KETUA KAMPUNG TIDAK MEMAINKAN PERANAN.Perkara ini perlu dianggap serius dan jangan terlepas pandang.KETUA KAMPUNG perlu faham fungsi dan tugas mereka sebelum menjadi KETUA KAMPUNG,jangan biarkan JKKP mengambil tugas KETUA KAMPUNG.Faedah akan di perolehi oleh UMNO bukannya PR.

Jawatan ketua kampung ini seharusnya di lantik di kalangan aktivis parti dan juga orang tempatan kawansan tersebut,jangan pula di lantik ahli umno kononnya untuk berbuat baik,sedangkan UMNO tidak pernah hendak berbuat baik kepada kita

Monday, November 23, 2009

GEMPAR........UST NASA MASUK WAD


Timbalan Presidn PAS Ust. Nasharuddin Mat Isa telah dikejarkan ke Intitut Jantung Negara (IJN) pagi ini selepas mengadu sakit dada ketika menghadiri sidang Parlimen.

Ahli Parlimen Bachok ini dilihat dibawa dengan kerusi roda kira-kira 11.45 pagi tadi ke kereta beliau.

Beliau diiringi oleh Naib Presiden PAS Datuk Mahfuz Omar dan bekas Setiausaha Agung Datuk Kamaruddin Jaafar..

Bercakap kpada pembrita kemudiannya, Mahfuz menyatakan Nasharuddin mrasa sakit di dada sebelah kanannya.

"Setelah mengadu kesakitan itu, beliau telah di bawa ke klinik Parlimen dan menjalani pemeriksaan electrocardiogram (ECG), di mana doktor tidak dapat mengenal pasti punca sakit dadanya.

Nasharuddin yang juga ahli parlimen Bachok, kemudiannya dirujuk ke IJN.

SATU LAGI PRK DALAM MASA KURANG 100 HARI SELEPAS BN MENANG DI BAGAN PINANG

MAHKAMAH ARAHKAN SPR ADAKAN PILIHANRAYA KECIL DALAM TEMPOH 60 HARI DARI 16 NOV DAN KERUSI DUN KOTA SEPUTIH DIISTIHARKAN KOSONG.PR SEPAKAT SOKONG CALON PAS BERTANDING..SK

CERAMAH ANWAR IBRAHIM DI HALANG OLEH GEROMBOLAN......PANASSSSSSSSS


CERAMAH ANWAR DI HENTIKAN

Ceramah Saudara Anwar Ibrahim di Batu 31 Kg. Ayer Manis Kulai telah diberhentikan setelah 10 minit Anwar berucap. Polis telah memberi kata dua. Keadaan tegang telah berlaku kerana pemuda gerombolan telah mengadakan tunjuk persaaan ditempat yang sama.

Pergaduhan telah tercetus. Pihak gerombolan telah melaung-laungkan slogan Pengkhianat dan Kaki Bontot.

Untuk menenangkan keadaan Saudara Anwar Ibrahim telah bersetuju untuk membatalkan ceramah pada jam 10.30 malam.

Seramai hampir 5000 warga Johor dari pelbagai pelusuk telah datang untuk mendengar ucapan Anwar Ibrahim. Hanya dua pemimpin Pakatan Rakyat yang sempat berceramah – Saudara Tian Chua dan pemimpin Pas Saudara Mazlan Alimin.

Orang ramai - warga Kulai dan Johir - yang datang untuk mendengar ceramah ini merasa amat kecewa. Majoriti yang datang hendak mendengar ceramah ini adalah ahli gerombolan sendiri. Ini kerana Kulai adalah sarang dan kubu gerombolan.

Awalnya pihak polis telah pun memberikan permit untuk ceramah pada malam ini.

Beberapa hari sebelum ceramah ini dibuat pihak gerombolan telah cuba melakukan sabotage. Kain rentang dan poster -menentang ceramah ini - telah kelihatan bertaburan di kawasan Kulai.

Angkatan Muda Johor esok – Isnin – akan membuat laporan polis tentang kes ini. Menurut sumber AMK, kelihatan pihak polis telah di tekan oleh seorang gedebe gerombolan yang bernama Adam Hamid yang mengakui dirinya sebagai ketua gerombolan Kulai. ( Wartawan TT Johor)

BERITA AWAL

BERITA DARI JOHOR: UMNO BERTINDAK BANGSAT (Bt 31 Kg Ayer Manis Kulai)

Nampaknya UMNO Johor semakin terdesak, sepanjang malam semalam kami AMK Johor terpaksa berjaga sepanjang malam akibat perangai KEJI UMNO, mereka membuat operasi menggantung benner yg tertulis dengan perkataan dan ayat kotor dengan niat ingin mensabotaj Program PKR yg bakal berlagsung esok. AMK johor keseluruhannya telah menurunkan hampir 30 benner yg digantung oleh PEMUDA balaci UMNgOk ni.

Namun dengan semangat tabah dan menghoramati tatasusila politik di negara Malaysia ini, AMK Johor mangambill keputusan utk tidak membuat kacau di dalam sepanjang urusan mereka mengantung benner tersebut.
AMK Johor bertindak menurunkan semua benner tersebut setelah semua PEMUDA balaci UMNgOk ini selesai memasangnya.

Namun AMK Johor berbesar hati menyerahkan semula benner ini semua kepada mereka jika mereka mahu. Kepada PEMUDA balaci UMNgok kalu kamu anak meLAYU?!! bole datang ke Kem AMK untuk ambil semula semua benner2 tersebut.

Malam ini sekali lagi kami AMK johor akan berjaga utk memastikan kerja terkutuk UMNgOk haram jadah ni dapat di kawal.

Mereka juga dijangka akan menggerakkan 1 demostrasi BODOH membantah lokasi program PKR yg dijadualkan esok. Ternyata mereka cukup takut dengan gelombang yg bakal menhanyutkan mereka di Johor ini. Lokasi yg dimaksudkan adalah tanah milik individu seluas 6 ekar yg bakal di gunakan utk program ceramah pada malam selepas selesai Konvensyen PKR Johor esok.

AMK Johor juga akan berdepan dengan demonstrasi bodoh UMNgOk pada esok hari. Kami akan terus BERJUANG..UMNO.!!mari kita berentap dengan adat dan tatasusila politik..

Apabila pengishtiharan perang dilaungkan, kami akan LAWAN, bila kami LAWAN, kami akan LAWAN sampai MENANG…

LAWAN TETAP LAWAN!!!

Ketua Penerangan AMK Cabang Batu Pahat

Sunday, November 22, 2009

BEKAS PRESIDEN PRM DI PELAWA SERTAI PKR

Selaku ahli Majlis Pimpinan Pusat (MPP) KEADILAN dengan ini mempelawa Saudara Hassan Karim untuk menyertai Parti Keadilan Rakyat. Sejarah dan pengalaman perjuangan beliau amat berguna jika digabungkan dengan tenaga muda dalam KEADILAN demi merialisasikan perjuangan yang lebih besar demi kepentingan rakyat terbanyak.

Presiden Parti Rakyat Malaysia (PRM), Hassan Abdul Karim meletakkan jawatannya berikutan usul beliau agar PRM memohon menyertai Pakatan Rakyat ditolak.
Keputusan meletkkan jawatan itu dibuat Hassan dalam satu surat yang dialamatkan kepada Setiausaha Agong PRM, Koh Swe Yong baru-baru ini.

Kongres Nasional PRM kali ke-41 pada 15 November dii Kuala Lumpur baru-baru ini menolak cadangan Hassan agar PRM memohon menyertai Pakatan Rakyat.

Cadangan itu dibuat oleh Hassan melalui Ucapan Dasar Presiden. Hassan telah menjadi Presiden PRM selama 5 tahun dan lebih 31 tahun sebagai ahli PRM.

(Gambar: Hassan letak jawatan Presiden PRM untuk bersama Pakatan Rakyat)

PRM dihidupkan semula oleh Hassan dan para penyokongnya selepas pimpinan PRM sebelum itu, Dr Syed Husin Ali dan rakan-rakannya memutuskan untuk bergabung dengan Parti Keadilan Nasional (PKN).

Pergabungan antara PRM dan PKN telah membentuk Parti Keadilan Rakyat (PKR).

Baru-baru ini, Dr Syed Husin telah dilantik sebagai senator oleh Dewan Negeri Selangor.

"Saya tiada pilihan lain sebagai seorang pemimpin yang bermaruah melainkan satu pilihan sahaja iaitu meletak jawatan sebagai Presiden PRM, ahli Jawatankuasa Pusat dan semua jawatan saya di dalam parti berkuatkuasa serta merta," kata Hassan dalam suratnya itu.

Hassan juga mengambil keputusan untuk meninggalkan PRM ekoran peristiwa tersebut.

"Memandangkan saya ingin memberi kerjasama dan sokongan yang kuat kepada Pakatan Rakyat dan tidak mahu tindakan-tindakan saya itu nanti akan menjejaskan kedudukan dan pendirian pimpinan PRM maka saya dengan hati yang amat berat mengambil keputusan meninggalkan Parti Rakyat Malaysia yang saya sayangi ini dengan berkuatkuasa serta merta juga," tulis Hassan dalam surat yang dihantar kepada media itu.

BEDAH SIASAT TEOH BEN HOCK BERMULA...

Bedah siasat kedua ke atas mayat Teoh Beng Hock mula dilakukan di Hospital Sungai Buloh tengahari ini.

Ia dimulakan selepas pelbagai proses imbasan dilakukan oleh pakar patologis terbabit.

Proses bedah siasat itu dijangka memakan masa tiga hingga lima jam untuk disiapkan.

Hadir menyaksikan bedah siasat itu dilakukan ialah pakar patologis dari Britain yang mewakil Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Dr Peter Vanezis dan pakar patologis dari Thai, Dr Porntip Rajanasunand dari Thailand.

Dr Porntip tiba di hospital tersebut kira-kira jam 8.45 pagi manakala pakar di Britain itu pula tiba kira-kira lima minit kemudiannya.

Pihak media tidak dibenarkan menghampiri kawasan jabatan forensik dan mereka berkumpul di kawasan letak kereta yang terletak berdepan dengan jabatan tersebut.


Sementara itu, peguam keluarga Teoh, Gobind Singh Deo memberitahu media bahawa bedah siasat tersebut bermula jam 1 tengahari.

Menurutnya, pagi ini proses imbasan dan x-ray dilakukan ke atas mayat Teoh, yang digali semula semalam.

"Proses tersebut dijangka mengambil masa kira-kira tiga hingga lima jam. Diharapkan, ia dapat diselesaikan petang ini.

Bedah siasat tersebut dilakukan oleh Dr Khairul Aznam dan Dr Prashant Samberker yang memberitahu inkues kematian Teoh bahawa mangsa membunuh diri.

Seorang lagi pakar patologi, K Saravanan dari Hospital Tengku Ampuan Rahimah, ditugaskan merakamkan gambar bedah siasat tersebut.

Dr Porntip, seorang pakar patologi terkemuka, yang bertugas dengan Jabatan Kehakiman Thailand sebelum ini memberitahu inkues yang sama bahawa berdasarkan foto dan bedah siasat pertama, ada kemungkinan punca kematian Teoh adalah homisid dan 20 peratus bunuh diri.

Veneziz (kanan) pula terkenal dengan penyiasatannya terhadap punca kematian Puteri Diana.

Keluarga Teoh dan dua adik beradiknya turut berada di hospital tersebut.

Mereka tiba pada kira-kira jm 9 pagi dan kemudian melakukan upacara sembahyang berhampiran jabatan forensik di situ.

Menurut Gobind, keluarga Teoh mahu mengkebumikan semula mayat mendiang esok dan polis juga telah menyatakan persetujuan mereka.

Walaupun petugas media tidak dibenarkan menghampiri jabatan forensik, tetapi keluarga Teoh, dari masa ke semasa, menyampaikan maklumat terkini dan foto kepada pihak media.

Dalam satu perkembangan berkaitan, Gobind mendakwa, sekumpulan individu yang tidak dikenali mengekori Dr Porntip sejak semalam dan menggesa mereka supaya tampil ke hadapan.

"Sejak petang Jumaat, beberapa buah kereta mengekori beliau balik ke hotel dan kemudiannya ke tanah perkuburan di Semenyih semalam (tempat mayat Teoh digali semula)," katanya.

Menurutnya lagi, sejak itu, pihak polis telah menugaskan beberapa anggotanya memantaunya sejak dimaklumkan mengenainya semalam.

MKINI

Saturday, November 21, 2009

UMNO KEDAH BERKOCAK?

UMNO kedah di khabarkan terbelah dua,bermaksud di dalam UMNO KEDAH terdapat dua kem dan mempunyai dua kepala(pemimpin).Tetapi di nafikan oleh KETUA BAHAGIAN AS iaitu AHMAD BASHAH.Jangan nak harap la utusan meloya dan tv3 menyiarkan berita ini secara terperinci.Akibat daripada pepecahan ini ada pula yang memeberi cadangan supaya TUN MAHATHIR di lantik untuk menerajui UMNO KEDAH.Sememangnya lawak apabila kedengaran nama TUN MAHATHIR,ini mencerminkan bahawa UMNO KEDAH masih mengharapakn CHEK DET untuk menyelesaikan masalah.

Mengaku sajalah UMNO KEDAH terbelah dua kan lebih mudah,satu kem SHAFEI AFDAL satu lagi kem BEKAS MB MAHATHIR KHALID.Gunalah slogan apa pun'BN MENANG RAKYAT SENANG' jangan jadi'BN MENANG RAKYAT SEMAK'.Semestinya MAHATHIR KHALID kurang senang melihat SHAFEI AFDAL menerajui UMNO KEDAH sedangkan beliau bukannya onak jati kedah tetapi orang SABAH.Ia di datangkan khas oleh PM ONE MALAYSIA kononnya untuk memulihkan UMNO KEDAH yang sudah hilang taring,tetapi UMNO KEDAH akan terus berpecah hingga pilihanraya ke 13,maka mudahlah PR membenam UMNO.Kenapa masih mengharapkan TUN MAHATHIR?ini memperlihatkan UMNO ketandusan pemimpin untuk memimpin PARTI UMNO di masa akan datang.Sememangnya UMNO SUDAH REPUT bersama umurnya yang sudah lanjut berbanding PKR yang baru berusia 10 tahun,tidak hairanlah jika PKR ada masalah sikit-sikit.

Macam budak-budak umur 10 tahun bergaduh,orang akan berkata budak-budak macam tu la.TaPi yang bergaduh parti yang sudan 50 tahun bergaduh semestinya nampak huduh.Bila
orang tua yang bergaduh orang akan berkata'tak malu ka dekat anak-anak,dah tua-tua nak gaduh buat apa'.Masalah MCA SEMAKIN HARI SEMAKIN RUMIT,bila ada pandangan di katakan pula sindiran heheeh.Parti pun sudah tua,macam itulah ragam dan rencah sesebuah parti di penghujung usia.Bagi saya MCA HARUS BERPECAH DUA,satu kumpulan masuk PAS satu kumpulan masuk DAP,BOLEH KA MACAM TU?mestila tak boleh masuk PAS.Suruh LIOW TIONG LAI jadi PRESIDEN KELAB PENYOKONG PAS...hahahaha boleh ka lagu tu....

PR perlu bijak mengambil kesempatan supaya UMNO dapat di tewaskan pada pru13.Dalam keadaan mereka berkocak dalam diam,PR pula jangan berkocak sama nanti rugi,sementara BN PENING REMBAT SAJA.Serang dan terus menyerang untuk memastikn BN dapat di petiaiskan untuk di jadikan bahan sejarah untuk anak cucu....

HIDUP HARAPAN

Friday, November 20, 2009

KEPUTUSAN KOTA SEPUTEH....

The Kuala Lumpur High Court Appellate and Special Powers division has fixed Monday to decide on former Kota Siputeh assemblyperson Abu Hasan Sarif and the Election Commission 's stay application. mkini...

PANASSSSSSSSSSSS............

Penyiasat persendirian P Balasubramaniam menyebut nama adik perdana menteri dengan tindakannya menarik balik akuan bersumpah mengaitkani Najib Razak dengan kes Altantuya Shaariibuu.

Pendedahan nama Mohamed Nazim Razak itu dibuat dalam bahagian akhir wawancara bekas pegawai polis Cawangan Khas itu - yang pernah menjadi pengawal peribadi Abdul Razak Baginda, kenalan rapat Najib - dalam laman web Malaysia Today hari ini.

Sebelumnya, dalam empat bahagian awal tembual tersebut, Balasubramaniam hanya menyebut adik perdana menteri dengan gelaran "seorang Datuk VIP" yang ditemui di The Curve, Damansara pada malam sebelum bertolak ke luar negara.

"Beliau di sana bersama isterinya yang sedang sarat mengandung. Walaupun saya tidak bercakap dengannya (wanita itu), saya mengenalinya sebagai seorang personaliti TV.

"Saya rasa beliau (isteri) pernah menjadi pengacara rancangan Nona (di TV3)," Balasubramaniam dipetik berkata.

Penyiasat persendrian itu menggemparkan negara pada Julai tahun lalu apabila muncul di ibu pejabat PKR di Petaling Jaya mengumumkan akuan bersumpahnya yang mengaitkan Najib, waktu itu timbalan perdana menteri, dengan wanita Mongolia itu yang mati dalam pembunuhan kontroversi.

KAH KAH KAH…

KAH KAH KAH…

kah kah kah…. BALA SUDAH SAMPAI…. kah kah kah..

kah kah kah... DARI MANA BALA INI DATANG...kah kah kah..

kah kah kah… BILA NAK BUAT KENDURI TOLAK BALA…. kah kah kah..

woit… INI BUKAN SAJA SUAMI ISTERI… INI DAH JADI TIM ANAK BERANAK…. kah kah kah..

nota:
ciiiis…. durhaka kau baruma !

tt

MOST FEARED BY NAJIB

SPRM JANGAN PANAS PUNGKOQ..


Hari ini keputusan MAHKAMAH TINGGI mengarahkan supaya SPRM tidak menyoal siasat atau menjalankan prosuder siasat yang melibatkan suspek atau saksi selepas waktu pejabat.Bermakna ia perlu di lakukan sekitar jam 8 pagi hingga 5 petang sahaja.Itu adalah ketetapan yang di putusan oleh mahkamah tinggi,SPRM perlu patuh di atas arahan mahkamah.Ia bersangkutan dengan kes kematian TEOH BEN HOCK yang hangat di perkatakan dan menjadi mesteri sehingga saat ini.

Pada malam tadi berkokoklah semua tangan dan kaki SPRM mepersoalakan keputusan mahkamah.Antara persoalan yang di timbulkan adalah KENAPA MAHKAMH MASUK CAMPUR HAL SPRM?ini boleh diaggap menghina keputusan mahkamah,tapi yakin dan percaya tidak ada apa tindakkan akan di kenakan ke atas individu yang kritik KEPUTUSAN TERSEBUT.Kenapa SPRM PERLU PANAS PUNGKOQ?takut rahsia terbongkar?.Masalahnya sekarang apabila SPRM menyoal suspek sehingga lewat malam ia semestinya mendatangkan persoalan,siasat apa sampai lewat malam?tidak ada waktu siang untuk siasat?dah ada yang mati selepas di soal siasat!di siasat sehingga pagi,akhirnya TEOH BEN HOCK di temui mati di atas bumbung PLAZA MASALAM,ia juga banggunan yang menempatkan pejabat SPRM SELANGOR.

Semestinya menjadi satu isu besar sedangkan SPRM BUKANNYA POLIS yang boleh melakukan sewenang-wenangnya ke atas suspek ataupun saksi.Sebagai contoh AHLI MAJLIS KAJANG yang mendakwa ia di pukul dan di kenakan tindakkan yang tidak sewajarnya ketika proses siasatan.Kelihatan SPRM kebal dan tidak ada salah,wal hal hari ini yang banyak di siasat hanya pemimpin politik PR dan hanya ikan bilis yang di dakwa dari pihak kerajaan,adakah itu bukan double standard namanya.

Demi untuk menjaga kredebliti SPRM itu sendiri ia semestinya di cuci daripada di pandang sebagai pihak yang berat sebelah.SPRM haruslah di lihat sebagai sebuah badan yang betul-betul bebas dan adil,bukannya adil kepada BN sahaja seharusnya adil kepada semua pihak.Malas nak cerita kes-kes yang belum di siasat oleh SPRM tetapi hanya sekadar ingin melihat SPRM itu bergerak sebagai RUPA SPRM yang sebenar dan bukannya sebagai parti komponen BN.

HIDUP HARAPAN

Thursday, November 19, 2009

BOM PETROL UNTUK PEGUAM BALA


Beberapa bom petrol dibaling ke rumah seorang peguam terkemuka, dipercayai ada kaitan dengan 'wawancara' dengan penyiasat persendirian P Balasubramaniam yang disiarkan dalam Youtube baru-baru ini.

Dalam satu kenyataan semalam bekas presiden Majlis Peguam, Manjeet Singh Dhillon - yang kini berada di London bersama keluarganya - berkata rumahnya di Damansara itu dibaling bom petrol pada jam 7.20 malam tadi.

Kebakaran yang berlaku telah merosakkan dinding garaj rumahnya. Laporan polis dipercayai telah dibuat oleh rakan-rakannya berhubung kejadian tersebut.

Menurut Manjeet, insiden itu mungkin satu "amaran dan ancaman" terhadapnya dan keluarganya ekoran kehadirannya dalam satu rakaman wawancara dengan Balasubramaniam baru-baru ini.

Katanya, mereka yang membuat ancaman tersebut gagal menghargai peguam yang mempunyai peranan dalam melaksanakan tugas profesional mereka.

Bagaimanapun, beliau menegaskan, beliau hadir di wawancara tersebut sebagai peguam Americk Sidhu, yang mewakili Balasubramaniam dalam membuat akuan bersumpah pertamanya.

Katanya, kehadirannya dan peranannya dalam wawancara itu adalah untuk memastikan integriti dan wawancara itu dilakukan secara sukarela.

Manjeet menegaskan bahawa beliau tidak mempunyai sebarang kaitan atau hubungan dengan mana-mana puak atau parti politik.

mkini

YB PKR BARU TERJAGA DARI MIMPI...

Hari raya aidiladha hampir tiba,bermakna sudah sampai waktu dan ketikanya para YB-YB akan menderma ataupun menyumbang untuk menjayakan program korban.Sudah menjadi lumrah apabila tibanya hari raya korban ia semestinya bersangkut paut dengan aktiviti korban.Ini sudah menjadi acara wajib apabila hari raya haji atau korban maka banyaklah lembu dan kambing di jadikan korban.

Kepada YB-YB yang merasakan tanggungjawab untuk bersedekah kepada rakyat,amat baik ia di lakukan ketika ini.Selain itu pula kepada YB-YB yang terasa hati dengan teguran DSAI tempoh hari maka faham-faham sajalah.Ikhlas atau tidak itu saya tak tahulah,cuma yang saya dapat rasakan selepas teguran pedas oleh DSAI ketika konvensyen PKR PULAU PINANG terdapat beberapa YB yang sudah mula membuat coverup untuk menyelamatkan kerusi.Mungkin baru sedar dari mimpi indah sehinggakan lupa tanggungjawab kepada rakyat di bawah.Sudah ada janji-janji untuk menghadiahkan lembu kepada masjid-masjid untuk di jadikan korban,tapi janji saja tunainya belum tentu.Ada pula yang politikkan lembu,janji nak bagi selepas itu tak jadi bagi pulak..nasib-nasib.Lembu pun jadi bahan politik hhehehe.

Dah kena warning baru la pakat-pakat nak tunjuk muka di kawasan masing-masing,bukan apa takut tak boleh bertanding sekali lagi almaklumlah ada yb yang takut kalah sekali lagi lepas tu kumpul harta siap-siap,bila orang bawah tanya 'YB TAK ADA BANTUAN APA KA UNTUK MANGSA BANJIR,YB JAWAB...PARLIMEN ADA APA? kesian orang yang bertanya.Itulah YB contoh di muka bumi MALAYSIA ini.YB yang macam itu memang tak perlu ada di dalam PR,memang benar kata DSAI kalau tak boleh ikut dasar parti boleh keluar masuk UMNO.PKR di tubuhkan atas dasar prinsip bukan meterial serta di pertahankan dengan semangat.Boleh di tunjukan jalan keluar kepada YB-YB PAKATAN yang erogan dan juga kedekut untuk bantu rakyat,jangan sampai nak belanja ais krim pun berkira,lihat kereta mercedes,talifon dua biji rumah hebat tapi nak belanja ais krim berkira hehhhee.Menyesal di sini pilih di sana.

Bak kata pepatah'sapa makan cili dia rasa pedas' masih ada masa untuk memperbetulkan keadaan dan persepsi masyaratakat kepada kita.Persepsi rakyat itu penting perlu kita tangani, jika tidak di ambil peduli kita akan menerima padah.

HIDUP HARAPAN

Wednesday, November 18, 2009

SPR PERLU AKUI KUASA SPEAKER


Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dilihat seolah-olah mahu menegakkan benang yang basah untuk mempertahankan kerusi wakil rakyat Barisan Nasional di Dewan Undangan Negeri Kota Siputeh.

Exco Kerajaan Negeri Selangor, Teresa Kok berkata, sebagai sebuah suruhanjaya yang mengendalikan pilihan raya di negara ini, SPR sepatutnya tahu mengenai udang-undang yang termaktub dalam DUN.

"Kita harus faham keputusan yang dibuat oleh mahkamah ini juga berdasarkan kepada peraturan mesyuarat Dewan Undangan Negeri. Jadi saya memang tak memang faham bila SPR buat keputusan bahawa tiada perlunya membuat pilihanraya kecil. Kerana ini menunjukkan yang pegawai SPR memang tidak mengikut peraturan mesyuarat dan juga undang-undang yang termaktub dalam dewan undangan negeri", kata Teressa.

Tambahnya, pilihan raya kecil yang baru memang tepat pada masanya memandangkan sikap sambil lewa bekas ADUN Kota Siputeh, Datuk Abu Hassan Sarif dengan tidak menghadiri sidang DUN.

"Tapi bekas ADUN Umno ini dia memang tidak kisah langsung untuk hadir sidang DUN Kedah. Jadi bagi saya tibalah masanya kita untuk tukar wakil rakyat", tambahnya lagi.

Beliau berkata demikian ketika mengulas mengenai keputusan Mahkamah Tinggi mengisytiharkan kerusi berkenaan kosong selepas penyandangnya Datuk Abu Hassan Sarif tidak menghadiri dua persidangan DUN tahun ini.

Dalam penghakimannya, Hakim Datuk Alizatul Khair Osman Khairuddin menegaskan bahawa SPR bertindak secara tidak rasional dan keputusan suruhanjaya harus dibatalkan.

Meskipun tidak menolak SPR mempunyai kuasa untuk menentukan kekosongan kerusi DUN Kota Siputeh, namun Alizatul berpendapat, kuasa yang dimiliki oleh SPR tidak dapat mengatasi kuasa Speaker.

Perkara 51 Undang-undang Tubuh Negeri Kedah memperuntukkan bahawa jika mana-mana anggota DUN tidak menghadiri persidangan dewan tanpa kebenaran Speaker selama dua persidangan berturut-turut, maka kerusi yang diwakilinya akan menjadi kosong.

Keputusan Mahkamah itu juga disambut baik, Setiausaha Politik Selangor, Nik Nazmi Nik Ahmad dan Exco Kerajaan Negeri, Yaakob Sapari.

"Saya rasa keputusan itu mahkamah yang dibuat menunjukkan keputusan speaker dewan undangan Negeri Kedah merupakan tindakan yang betul kerana beliau tidak hadir selama dua penggal berturut-turut tanpa sebarang kebenaran daripada speaker".

"Saya daripada awal lagi patut SPR tahu kuasa speaker dan semalam mahkamah memutuskan memang ada kuasa speaker. Mana-mana ADUN yang tidak hadir selama enam bulan berturut-turut, maka kuasa speaker untuk memastikan keputusan tersebut". -TVS

KALAU BERANI JANGAN BUAT RAYUAN

Pakatan Rakyat mencabar Umno agar tidak membuat rayuan di mahkamah bagi membolehkan pilihanraya kecil di Dun Kota Seputeh berjalan sebagaimana yang sepatutnya.

Demikian kenyataan Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim petang tadi, selepas selesai mesyuarat Pakatan Rakyat di Parlimen. Turut serta dalam sidang media bersama PR itu ialah Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang; Penasihat DAP, Lim Kit Siang dan beberapa pimpinan tertinggi parti masing-masing.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Permatang Pauh menjelaskan bahawa PKR dan DAP sebulat suara akan membantu PAS, jika pilihanraya kecil berlaku kelak.

Beliau juga turut menjelaskan beberapa isu kehakiman berbangkit, termasuk dalam isu keputusan “tergantung” pengesahan Menteri Besar di Perak.

Ujarnya lagi, sistem kehakiman negara seharusnya hanya tunduk pada perlembangaan.

Beliau juga mengkritik segelintir hakim yang dilihat tunduk pada kuasa eksekutif.

Ditanya tentang konvesyen PR Disember depan, Anwar menjelaskan bahawa mesyuarat tersebut turut membincang isu-isu dasar yang disepakati bersama antara ketiga-tiga parti pembangkang tersebut.

Dalam perkembangan berkaitan, mahkamah akan memutuskan rayuan BN agar pilihanraya kecil Dun tersebut tidak berlaku.

Sekiranya mahkamah menolak rayuan BN sekali gus membangkitkan semula isu berkaitan yang lain, seperti di Dun Perak.

Ini kerana, Speaker Dun Perak V. Sivakumar sebelum ini pernah menghantar Surat Pengosongan Dun kepada Suruhanjaya Pilihanraya Malaysia (SPR) ekoran beberapa Adun tidak menghadiri sidang Dun dan gagal dikenal pasti kedudukan mereka.

Namun, SPR mendahului kuasa mahkamah dengan memutuskan bahawa kepitusan tersebut adalah tidak sah.

Akhirnya, keputusan mahkamah Jumaat ini dilihat penting untuk memulihara semula institusi kehakiman itu sendiri.

KALAU BERANI JANGAN BUAT RAYUAN

Pakatan Rakyat mencabar Umno agar tidak membuat rayuan di mahkamah bagi membolehkan pilihanraya kecil di Dun Kota Seputeh berjalan sebagaimana yang sepatutnya.

Demikian kenyataan Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim petang tadi, selepas selesai mesyuarat Pakatan Rakyat di Parlimen. Turut serta dalam sidang media bersama PR itu ialah Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang; Penasihat DAP, Lim Kit Siang dan beberapa pimpinan tertinggi parti masing-masing.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Permatang Pauh menjelaskan bahawa PKR dan DAP sebulat suara akan membantu PAS, jika pilihanraya kecil berlaku kelak.

Beliau juga turut menjelaskan beberapa isu kehakiman berbangkit, termasuk dalam isu keputusan “tergantung” pengesahan Menteri Besar di Perak.

Ujarnya lagi, sistem kehakiman negara seharusnya hanya tunduk pada perlembangaan.

Beliau juga mengkritik segelintir hakim yang dilihat tunduk pada kuasa eksekutif.

Ditanya tentang konvesyen PR Disember depan, Anwar menjelaskan bahawa mesyuarat tersebut turut membincang isu-isu dasar yang disepakati bersama antara ketiga-tiga parti pembangkang tersebut.

Dalam perkembangan berkaitan, mahkamah akan memutuskan rayuan BN agar pilihanraya kecil Dun tersebut tidak berlaku.

Sekiranya mahkamah menolak rayuan BN sekali gus membangkitkan semula isu berkaitan yang lain, seperti di Dun Perak.

Ini kerana, Speaker Dun Perak V. Sivakumar sebelum ini pernah menghantar Surat Pengosongan Dun kepada Suruhanjaya Pilihanraya Malaysia (SPR) ekoran beberapa Adun tidak menghadiri sidang Dun dan gagal dikenal pasti kedudukan mereka.

Namun, SPR mendahului kuasa mahkamah dengan memutuskan bahawa kepitusan tersebut adalah tidak sah.

Akhirnya, keputusan mahkamah Jumaat ini dilihat penting untuk memulihara semula institusi kehakiman itu sendiri.

Tuesday, November 17, 2009

BN DI BANTU SPR UNTUK MERAYU

BN akan membuat rayuan terhadap keputusan mahkamah mengisytiharkan kekosongan kerusi DUN Kota Siputeh susulan kegagalan wakil rakyatnya Datuk Abu Hassan Sarif hadir dua persidangan DUN berturut-turut.

"(Keputusan) ini proses mahkamah. Kita terima keputusan mahkamah dan kami akan bertindak mengikut keperluan.

"Jika boleh merayu, kita akan merayu. Kita mulakan dari situ," kata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

Beliau, yang juga pengerusi BN, diminta mengulas keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur semalam yang mengumumkan kekosongan tersebut dan seterusnya mengarahkan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mengadakan satu pilihan raya kecil di kerusi itu.

Keputusan julung kali itu juga menyebabkan penyandangnya, seorang ADUN Umno, dihalang daripada menghadiri persidangan DUN yang bermula hari ini.

Dalam sidang media selepas merasmikan seminar Bio-Malaysia 2009 di Kuala Lumpur pagi ini, Najib bagaimanapun enggan menyentuh persediaan BN menghadapi kemungkinan pilihan raya kecil di situ.

"Apa sahaja yang mahkamah putuskan, kita kena ikut," katanya.

Mahkamah mengambil keputusan itu selepas membenarkan semakan kehakiman yang difailkan oleh Speaker DUN Kedah, Datuk Dr Abdul Isa Ismail.

Semakan itu difailkan pada 1 Oktober lalu selepas SPR membuat keputusan bahawa tidak berlaku kekosongan di Kota Siputeh dan Abu Hassan masih merupakan wakil rakyatnya yang sah.

Speaker memohon mahkamah mengisytiharkan bahawa wakil rakya BN itu bukan lagi seorang ADUN berikutan kegagalannya menghadiri dua persidangan – pada 19 April dan 9 Ogos tahun ini – seperti peruntukan perlembagaan negeri.

Dalam permohonannya, Abdul Isa turut memohon perintah agar satu pilihan raya kecil diadakan bagi memenuhi kekosongan tersebut.

Perkara 51 Undang-undang Tubuh Kerajaan Negeri Kedah memperuntukkan bahawa jika seseorang ADUN tidak menghadiri mesyuarat dewan tanpa kebenaran Speaker selama dua persidangan berturut-turut, maka kerusi yang diwakilinya akan menjadi kosong.

Dalam pilihan raya umum lalu, Abu Hassan mengalahkan calon PAS Ismail Wan Teh dengan majoriti kecil 495 undi.

Kerusi tersebut mempunyai 19,771 pengundi dengan 91.1 peratus daripadanya golongan Melayu.

Permohonan untuk menangguhkan keputusan berkenaan akan didengar Jumaat ini.

MKINI

KEPALA BATAS JADI ANAK TIRI

Parlimen Kepala Batas diwakili oleh Bekas Perdana Menteri, Tun Abdullah Badawi. Semasa menjadi Perdana Menteri, parlimen ini dilimpahi dengan pelbagai projek dan pembangunan sesuai sebagai statusnya kawasan diwakili Perdana Menteri.

Namun sebaik sahaja, Pak Lah melepaskan jawatannya sebagai PM segala peruntukan yang diluluskan dalam Rancangan Malaysia Ke 9 telah diditarik balik.Perkara ini didedahkan oleh Exco Kebajikan, Kesihatan, Masyarakat Penyayang dan Alam Sekitar Negeri Pulau Pinang, Phee Boo Poh ketika memberitahu perkara itu berkata, Abdullah kini seolah senasib dengan ahli parlimen pakatan rakyat yang lain.

Tindakan kerajaan persekutuan itu tegasnya adalah tidak wajar, seolah olah mahu 'menghukum' Abdullah dan lebih teruk lagi akan mengainaya masyarakat di parlimen tersebut.

"Sebenarnya perkara ini disembunyikan dari pengetahuan umum bimbang menjatuhkan maruah mantan Perdana Menteri yang telah berjasa pada negara walaupun perkhidmatanya singkat ekoran ketidakbijaksanaan memerintah, " tegasnya yang juga Adun Sungai Puyu.

Tegasnya lagi, kerajaan pusat sewajarnya membantu Abdullah bagi membantu masyarakat di kawasannya khususnya di Dewan Undangan negeri (Dun) Bertam dan sebagai mengenang jasa beliau terhadap pembangunan negara.

" Tidak patut buat begitu kerana Kepala Batas juga sebahagian daripada Pulau Pinang lebih-lebih kawasan Tun Abdullah yang pernah dinobatkan sebagai Perdana Menteri Ke Lima Malaysia, " katanya.

Sejak Tun Abdullah memegang tampuk pemerintahan pada penghujung 2003 boleh dikatakan Bertam muncul sebagai sebuah pusat pentadbiran baru mengantikan Butterworth yang kini lebih kepada bandar pelabuhan.Dan sekarang ini kerancakan pembangunan di Bertam seakan terhenti apabila peruntukan tersebut ditarik.

Apa motif pembatalan peruntukan ini? Adakah alasan kegawatan ekonomi menjadi alasan untuk menghalalkan tindakan Kerajaan Persekutuan ini yang diketuai oleh Dato Seri Najib Tun Razak? Jika itu alasannya mengapa kawasan Pak Lah yang menjadi sasaran sehingga ditarik segala peruntukan tetapi tidak di kawasan parlimen lain?Adakah ini sebagai ganjaran membalas 'jasa' Pak Lah selama ini menjadi Perdana Menteri? Adakah penarikan peruntukan ini di luar pengetahuan Najib yang juga selaku Menteri Kewangan? -angkasanuri

Monday, November 16, 2009

DUN KOTA SEPUTEH DI ISTIHAR KOSONG.OPSSSS ADA RAYUAN JANGAN LUPA HAAAA

Kerusi DUN Kota Siputeh diisytiharkan kosong dan membuka laluan kepada pilihan raya kecil jika penyandangnya dari Umno, Datuk Abu Hassan Sarif gagal dalam rayuannya.

Keputusan tersebut dibuat oleh Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur petang ini setelah mendengar permohonan Speaker DUN Kedah, Datuk Dr Abdul Isa Ismail untuk semakan kehakiman terhadap keputusan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) yang mengekalkan Abu Hassan sebagai ADUN di situ.

Abdul Isa memfailkan saman pada 1 Oktober lalu, menamakan Abu Hassan daripada BN dan SPR sebagai responden.

Beliau memohon diisytiharkan Abu Hassan bukan lagi ADUN bagi kerusi tersebut berikutan kegagalannya menghadiri dua persidangan DUN secara berturut-turut dan injunksi menghalang beliau daripada menjalankan tugas sebagai wakil rakyat.

Beliau juga memohon mahkamah mengisytiharkan kerusi itu kosong dan memerintahkan SPR mengadakan pilihan raya kecil di samping memohon ganti rugi, kos dan faedah lain.

Pada 1 September lalu, SPR memutuskan tidak berlaku kekosongan di kerusi Kota Siputeh dan Abu Hassan masih menjadi wakil rakyatnya.

Peguam Kanan Persekutuan Suzana Atan bertindak bagi pihak SPR.

DUN Kedah akan bersidang esok untuk meluluskan bajet kerajaan PAS negeri itu.

Abu Hassan boleh memfailkan rayuan. Permohonan lisannya untuk menangguhkan pelaksanaan hukuman mahkamah itu tidak dibenarkan hari ini.

Bagaimanapun, mahkamah akan mendengar permohonan formalnya Jumaat ini.

Dalam pilihan raya umum lalu, Abu Hassan menewaskan calon PAS Ismail Wan Teh dengan majoriti kecil 495 undi.

Abu Hassan mendapat 8,160 undi manakala Ismail mendapat 7,665 undi.

BALA.....
Masih ingat tentang cerita yang kami siarkan pada 7 October yang lalu…yang bertajuk Penjual Karpet, Tukang bawa beg Rosmah dan banyak lagi? Kalau dah lupa, ini sebahagian dari ceritanya.


Tetapi saya berminat dengan hanya seorang daripada pengarah/pemegang saham yang bernama Deepak…berumur 37 tahun, masih bujang, dan cukup tampan untuk diambil berlakun dalam filem Bollywood.Syarikat tersebut didaftarkan sepuluh tahun lalu pada 26 Ogos 1999. Akaun terakhir yang difailkan dengan Pendaftar Syarikat pada 24 November 2006 menunjukkan syarikat tersebut mempunyai aset berjumlah hampir RM90 juta, tanggungan keseluruhan kira-kira RM67 juta, dan jumlah simpanan yang lebih daripada RM12 juta.Pendapatan syarikat pada tahun 2005 adalah RM122 juta dan keuntungan melebihi RM7 juta. Tapi jangan lupa, keuntungan RM7 juta itu adalah jumlah rasmi ataupun keuntungan yang diisytiharkan. Tidak ada syarikat di Malaysia mengisytiharkan jumlah keuntungan yang sebenarnya.Oleh itu, berdasarkan pendapatan berjumlah RM122 juta, anda boleh mengagak jumlah keuntungan sebenar ataupun keuntungan sebenarnya mungkin beberapa kali lebih tinggi daripada itu.Tetapi itu adalah akaun pada tahun 2005, kira-kira empat tahun lalu. Berapa pula keuntungan yang telah diperolehi oleh syarikat tersebut sejak empat tahun kebelakangan ini, yang disembunyikan dari pengetahuan umum? Jangan terkejut, kalau jumlahnya mencapai ratusan juta ringgit.Baca seterusnya disini…Okay..dengan pengenalan tersebut, sekarang adalah masa untuk menyambung cerita tentang Penjual Karpet yang bernama Deepak Jaikishan dan mendedahkan apakah kenakalan yang telah dilakukannya.Deepak Jaikishan diamanahkan untuk menjaga bekas seorang pegawai polis yang menjadi penyiasat bebas yang bernama P. Balasubramaniam. Masih ingat tentang Bala? Bala merupakan individu yang telah menandatangani Akuan Bersumpah yang mensabitkan Najib tun Razak dengan Altantuya Shariibuu.Beberapa jam selepas Bala mendedahkan Akuan Bersumpahnya semasa sidang media pada 3 Julai 2008, dia didapati hilang. Pada hari berikutnya, dia menandatangani Akuan Bersumpah kedua yang bercanggah dengan Akuan Bersumpah pertama yang dibuat pada hari sebelumnya. Selepas itu, dia terus hilang selama-lamanya.(Baca PI Bala missing, says nephew oleh The Star, 5th July 2008).Perlu diingatkan, saya juga pergi ke Rawang untuk menemui sepupu Bala, R. Kumaresan, seperti yang disebut dalam laporan berita tersebut.Apa yang tidak diketahui oleh orang ramai ialah, semasa Bala memberikan sidang media sebelum waktu makan tengahari pada 3 Julai 2008, beberapa orang pegawai keselamatan telah pun berada dihadapan rumahnya di Rawang. Mereka kemudiannya menculik keluarganya.Dan ketika Bala sedang menimkati makan tengahari, seorang yang bernama ASP Suresh telah menelefon beliau untuk berjumpa. Bala juga diberitahu bahawa keselamatan keluarganya terancam sekiranya dia enggan bertemu.


Sebenarnya, Bala sedang makan tengahari bersama saya pada masa beliau mendapat panggilan telefon tersebut.


Dan saya tahu apa yang terjadi terutamanya apabila saya melihat Bala tiba-tiba menjadi pucat dan panik. Dan sudah tentu ‘mereka’ tahu yang saya mengetahui apa yang berlaku dan itulah sebabnya mengapa mereka membuat keputusan untuk menangkap saya juga.Selepas Bala menandatangani Akuan Bersumpah kedua (yang bercanggah), mereka melarikan dia keluar dari negara ini dan menyembunyikan beliau di India. Deepak kemudiannya membayar RM50,000.00 sebulan kepada Bala sebagai bayaran untuk tidak berkata apa-apa.Bala sebenarnya tidak mempunyai pilihan. Sama ada RM50,000.00 dan ‘persaraan’ di India atau menerima akibat seperti Altantuya. Dan dia juga perlu memikirkan tentang keluarganya…dan sudah semestinya wang lebih baik dari C4.Dan apabila semuanya selesai, Deepak merasakan bahawa dia dan ‘Wanita Pertama’ sudah boleh hidup aman selama-lamanya tanpa apa-apa masalah.Tetapi mereka tidak mengetahui bahawa Bala hanya menunggu masa yang sesuai untuk membalas balik. Dan sekarang, dia kembali menyerang dan telah keluar untuk memberitahu apa yang sebenarnya berlaku sejak dia menandatangani Akuan Bersumpah pertama, dan diikuti dengan Akuan Bersumpah kedua pada hari berikutnya….16 bulan lalu.Hari ini, kami akan menunjukkan kepada anda sebahagian kecil dari apa yang didedahkan oleh Bala. Ya…hanya sebahagian kecil. Dan banyak lagi akan didedahkan dalam beberapa bulan akan datang. Dan semuanya benar-benar menjejaskan mereka yang terlibat.Buat sementara waktu, sehingga bahagian yang paling menarik yang akan didedahkan, biarlah kita membiarkan Seri Perdana di Putrajaya dalam keadaan saspen.Dan apabila tiba masanya kita mendedahkan semuanya, tidak seorang pun rakyat Malaysia yang akan percaya bahawa Najib tidak terlibat dengan Altantuya.Sebagai pembuka bicara, marilah kita tengok beberapa salinan cek dibawah yang dibayar oleh Penjual Karpet kepada Bala. Sekiranya Bala menandatangani Akuan Bersumpah palsu… seperti yang didakwa oleh mereka… mengapa mereka perlu menyembunyikan Bala di India dan membayarnya RM50,000.00 sebulan?Sebenarnya, mereka perlu melakukan semua ini kerana Akuan Bersumpah pertama yang ditandatangani oleh Bala adalah BENAR. Dan itulah sebabnya mengapa mereka perlu menyembunyikanya.Ya..Penjual Karpet sudah pasti akan menghadapi masalah selepas ini dan tunggulah…sehingga semua pendedahan ini berakhir.

Selamat malam Putrajaya, dimana jua anda berada.


(Artikel diatas adalah terjemahan dari artikel asal Remember the Carpetman cum Bagman cum Toyboy story? tulisan Raja Petra seperti yang tersiar di Malaysia Today)Oleh Penterjemahan PERAKEXPRESS.COM

EZAM ADA SIMPAN BUKTI-CHEGU BARD


Ahli Majlis Tertinggi Parti Keadilan Rakyat (PKR), Badrul Hisham Shahrin menggesa bekas ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK), Ezam Mohd Nor mendedahkan bukti gejala rasuah yang dilakukan oleh Ahli Parlimen Tasek Gelugor, Tan Sri Nor Mohamed Yakcop.

Badrul berkata, ketika Ezam masih bersama di Gerakan Demokrasi dan Anti-Korupsi (Gerak), mereka telah menemui beberapa bukti mengenai gejala rasuah Nor Mohamed dan beberapa individu penting dalam kepimpinan negara.

Menurutnya, tetapi selepas penemuan itu, Ezam telah dijatuhkan hukuman penjara dan bukti itu berada di bawah simpanannya ketika itu.

“Selepas dibebaskan, isu itu telah didiamkan dan selepas Ezam menyertai UMNO pada 2008, dia terus mendiamkan diri.

“Sekiranya beliau seorang pemimpin yang bebas rasuah, dia perlu berani untuk mendedahkan bukti itu kepada khalayak ramai,” katanya ketika ditemui Sinar Harian di Pejabat Cabang PKR Bahagian Tasek Gelugor, di sini, semalam.

Beliau berkata, pihaknya yakin Ezam masih menyimpan bukti lengkap mengenai salah laku Nor Mohamed yang kini memegang jawatan Menteri di Jabatan Perdana Menteri itu.

Ketika diminta mengulas mengenai jenis salah laku yang dilakukan oleh Nor Mohamed, Ezam berkata, salah laku berunsur rasuah itu dilakukan ketika Nor Mohamed masih lagi bersama Bank Negara dan juga selepas itu.

“Kini, saya mencabar Ezam untuk mengemukakan bukti itu daripada terus berdiam diri dan menipu rakyat,” katanya. -SH

Sunday, November 15, 2009

Wednesday, November 11, 2009

BANJIR DI KG PERMATANG DURIAN DAN KG NAGA LILIT LUNAS

Semalam di KG PERMATANG DURIAN dalam kawasan DUN LUNAS mengalami bencana alam iaitu banjir,di fahamkan air sungai mula melimpah selepas hujan yang berlarutan hampir sehari reda dan ketika itulah air mula memenuhi jalan dan kawasan kampung PERMATANG TOK DIK.Tidak ketinggalan juga KG NAGA LILIT turut terlibat didalam banjir tersebut.Ketika ini banjir mulai surut, bermula petang tadi sehingga kini cuaca boleh di katakan baik dan tidak hujan.

Ketika PRU12 UPU KG NAGA LILIT dan PERMATANG DURIAN menunjukkan keputusan yang baik memihak kepada PKR.Pada PRU11 2004 kawasan tersebut juga di menangi oleh PKR,menunjukkan kawasan ini kebanyakkannya penyokong tegar PKR dan PAS.Tetapi semenjak ADUN KATAK LUNAS telah berhijrah ke BEBAS tidak dapat di pastikan tahap sokongan mereka selepas ini.Di saat begini sememangnya ADUN kawasan tersebut perlu datang untuk melihat masalah rakyat,tetapi apakan daya dah jadi bebas.Mujurlah ada ADUN ANGKAT USTAZAH AISYAH yang merupakan ADUN MERBAU PULAS di tambah pula apabila PKR melantik DR HAIRUDIN B.HASYIM sebagai penyelia DUN LUNAS,sedikit sebanyak dapatlah rakyat mengadu hal dan tak kurang juga yang menyumpah dan memaki ADUN BEBAS.RENUNGKANLAH

Telur tembakul disimpan rapi,
Sekian lama sudah kempunan;
Akan kuredah lautan api,
Asal rakyat memberi perkenan.

ANWAR IBRAHIM

SUDAH LA ZUL OI.....

Saya merasakan masalah yang di timbulkan ZUL NORDIN ini adalah perkara biasa bagi saya.Biasa kerana saya dan kawan-kawan di sekitar KULIMdan masak dengan sikap dan masalah yang di timbulkan oleh wakil rakyat parlimen KULIM BB ini.Nak di ikutkan telinga kami di KULIM ni dah tebai sebab selalu dengar masalah dia nie,jadi tak heranlah kalau DSAI memberi kata dua kepada pimpinan PKR zul nordin PULA YANG MELOMPAT.

Dari malam pertama ZUL NORDIN di umumkan jadi calon sampai sekarang yang sampai di telinga dan pengetahuan kami nie hanya masalah masalah masalah masalah.Ish jarang la nak dengar orang puji,tetapi bukan dia tak turun kawasan langsung tetapi masalah itu lebih baik dari kebaikan menyebabkan kebaikan di tutupi oleh masalah yang di timbulkan.Dari dulu ada pejabat di pekan KULIM pindah pula ke KUALA LUMPUR,selepas itu baru-baru ini buka semual di kulim..hmmmm tak habis-habis bagi orang masalah.Kalau nek cerita bab masalah ZUL NORDIN di kawasan nie naik letih dah,kalau nak tahu carilah artikel-artikel yang pernah menceritakan tentang peribadi dan tingkah laku ZUL NORDIN di kawasan dia.

PKR KULIM BB pula macam biasa la,nanti bila aku cakap ada orang kata saya suka dok mengata pulak,tapi kadang2 kena kata jugak hehhe..'HIDUP SEGAN MATI TAK MAU' itulah ungkapan yang paling sesuai,ada benda penting baru nak meeting.Hmmmmmm kalau macam tu bulan depan nak PRU13 baru meeting cabang ok la mcm tu.Lepas itu kata plak pas tak tolong itu dan ini,tapi bila di fikir semual kenapa pas layan PKR begitu?jawapannya ada pada AJK CABANG PKR KULIM BB.Kita pula kadang-kadang jangan terlalu salahkan orang,kalu tak boleh ikut dasar parti boleh blah dan peluk UMNO rapat-rapat itukan lebih mudah...Sudahla zul oi.....

MERAK BUIH

Tuesday, November 10, 2009

'Deal with Zulkifli Nordin first'


'The Kulim Bandar Baharu MP is a pain. He supported Umno policies, he supported the 'cow head' gang and he supported the alcohol ban in Selangor. What did you, Anwar Ibrahim, do? Nothing.'Anwar issues ultimatum to PKR leaders

SusahKes: Datuk Seri Anwar Ibrahim (DSAI), is there any action then on Kulim Bandar Baharu MP Zulkifli Nordin?

Tsc: Talk is cheap. Deal with Zulkifli Nordin first.

Ramachandran Muniandy: Datuk Seri, this talk at conventions, seminars and ceramah are useless. The Kulim MP Zulkifli Noordin is a bloody pain. He supported Umno and BN policies, he supported the 'cow head' gang and he supported the alcohol ban in Selangor.

What did you do? Nothing. Don't talk, show some action.

Just The Issues Please: DSAI, walk the talk. What about Zulkifli Nordin? And a few more that I will not name here. Or else what you say is worth totally nothing. May I also suggest that you come out with your policies and goals so that people know them?

It is difficult when you change your position according to the situation and groups that you deal with.

Carboncopy: This is a step ahead in the right direction. Now, sir, what to do with Zulkifli Nordin? Show us you're serious.

Paul Warren: Well Anwar, I told a friend that there was an absence of leadership in PKR. But if you think this speech registers the presence of leadership, well, I don't know.

It sure registers the presence of Anwar Ibrahim. But that does not translate into leadership. Sometimes, as leader you have to do what you must. Have you? Can you, if you need to?

DohDoh: DSAI, good on you. PKR must not have its elected reps and leaders talking like Umno, MIC or MCA people. The rakyat supported PKR in the last election because they feel it is not racist and has values which are race-blind.

Those PKR members who undermine PKR's credibility should be be given 'show cause' letters quickly, to nip them in the bud before they ‘fully bloom'. Whether these ‘cowboys' go independent or join a BN party should not be an issue to consider.

After all, they are either stupid or have sinister motives against PKR. In both cases, PKR does not need them. PKR's credibility is more important to maintain in order to prepare for the next general election.

Suhaimi Said: Thank you, DSAI. This is a very positive stance to remind leaders that they should not be in the party and use party vehicles for their selfish ends. Some ‘leaders' are just ‘pengampu'. They will make their presence felt only when Anwar Ibrahim is around. They are useless leaders for the rakyat.

SMK: DSAI, that's the way to go, man. Weed out all those traitors in your party before the next general election. There should not be any fear of losing a seat because of these unscrupulous reps. PKR may lose the battle now but ultimately the war will be won. ‘Hidup demokrasi' and ‘hidup Malaysia'!

Antares: I like the new firmness in Anwar's tone. We must all renew our own resolve to no longer tolerate mendacity, arrogance, greed, hypocrisy and injustice - destructive traits long associated with Umno's ‘Ketuanan Melayu' nonsense. I also like the ‘Harapan Baru' logo - there's a lot of energy, enthusiasm and vtality in it!

Spokenthots: This is a timely reminder to all elected reps of the PKR. Basically, shape up or ship out. For all those who can be bought for a few ringgit, let them go. There is no place for traitors/katak in the political arena.

These reps should be sacked and hung out to dry. There is simply no sympathy for these people who sell out their constituents. Good on you, DSAI - it's time for the shaking-up of PKR and to seriously prepare for the 13th general election.

Geronimo: Anwar's warning to PKR members and the recently concluded meeting of PAS are both timely to prepare themselves for the coming Pakatan Rakyat convention. As for Sabah, forget Joseph Kitingan. He is just another warlord and an opportunist.

Except for the hiccup relating to the Kampung Buah Pala issue, DAP so far has been on firm ground. Thus, I believe the forthcoming Pakatan convention should see a meeting of minds to work as one cohesive unit.

Soapbox: Hello DSAI, this is a good straightforward warning to all recalcitrant PKR elected reps. Once the party rules are clearly set out and everyone knows them thoroughly, a clear mechanism for disciplinary proceedings should also be spelt out.

The panel heading the disciplinary committee should comprise of distinguished party members. Let these gentlemen judge without fear or favour and without any interference. Then we're being serious.

The rakyat are watching. There's no time to waste. And where is your shadow cabinet? If Pakatan Rakyat is being formally registered, perhaps we should have an all-encompassing rule book for all component party members to follow. That way, all will have to strictly comply.

Habib RAK: This a very timely warning to initiate party ‘spring-cleaning'. For the next general election, we want more cohesive assemblypersons in PKR and those who are committed to the progress of the rakyat . We dont need the likes of Badrul Hisham Abdullah and Zulkifli Nordin.

Like some commentators, I, too, think that PKR must document its policies in black and white. It should be in the written form and be formally adopted by the party.

mkini

Monday, November 9, 2009

CUKUPLAH..........

Suasana politik MALAYSIA hari ini sebenarnya tiada parti politik yang betul-betul kuat dan steady.Sebabnya semua parti parti politik di MALAYSIA ada masalah masing-masing samaada masalah itu mampu menggoncang parti itu atau hanya ribut salji.Bagi saya seorang anak muda yang baru di dalam dunia politik melihatkan suasana ini ada baiknya kerana ia akan menyerlahkan kekurangan parti politik tersebut untuk di perbaiki sebelum PRU 13.

Selain daripada menyerlahkan kekurangan tetapi menyerlahkan jua individu-individu yang oputunis di dalam berpolitik bertopengkan perjuangan.Di saat mana-mana parti boleh mendabik dada ketika inilah perlu kita mengambil kesempatan untuk memperbetulkan keadaan dan mengadakan program memulihkan semula persepsi rakyat kepada PR khususnya,bukannya dengan menyibuk untuk mengagih-agihkan harta rampasan perang tanpa memikirkan bagaimana untuk menang pada PRU13.Sebagai contoh apabila bab projek bersemangat tetapi apabila bab program penerangan mahupun program untuk rakyat kurang semangat untuk berbincang,malang sungguh rasanya.Ada pula yang berkata kenapa perlu lagi berceramah?sedangkan dahulu ceramah tiap amalam adalah salah satu cara PR menerangkan atau pendedahan demi pendedahan pelbagai isu.Kerana dah menang ceramah sudah tidak relevan?jangan jadi minda yang korup!

Ketika ini setiap ahli parti PKR,PAS mahupun DAP perlu merapatkan barisan memikirkan dan berusaha untuk mengubah persepsi rakyat tentang keburukkan yang telah di LAKUKAN OLEH SEBILANGAN KAWAN-KAWAN di dalam PR.Janganlah terlalu leka mengejar projek sehinggakan terlupa bahawa ketika ini kita masih perlu berjuang dan terus berjuang.Apa gunanya jika PR hanya dapat mengekalkan kemenangan hanya untuk satu penggal dan tiada langsung strategi untuk mengekalkan kemenangan,yang ada hanya cari projek dan 'PLAY SAFE'.Itu yang sesetengah pemipin tahu dengan harapan apabila berlembut dapatlah mendapatkan sesuatu untuk mengenyangkan temolok.

Cukuplah!persepsi rakyat telah berubah melihat gelagat PAS yag terus menerus meneruska memeningkan rakan di dalam PR yang lain.Jika orang bawah sudah tidak suka berundurlah secara terhotmat baru di gelar 'anak jantan'.Masa menang dahulupun menang tanpa bertanding,bukan tak ada orang yang mahu bertanding jawatan presiden PAS ketika itu tetapi mungkin walak yang tinggi itu masalahnya,kalau walak membawa kebaikkan tidak apa tetapi membawa rebah.Gerun rasanya apabila melihat apa yang di dedahkan oleh ZENTRUM FUTURE STUDIES melihatkan PAS sudah tidak di yakini lagi,jangan salahkan orang lain lihat diri kita dahulu.Ada baiknya kita minta ZENTRUM FUTURE STUDIES untuk membuar survey pula untuk PKR dan DAP agar dapat di jadikan panduan sebelum PRU 13.

HIDUP HARAPAN.

AMARAN DSAI KEPADA PIMPINAN PKR


Datuk Seri Anwar Ibrahim memberi kata dua kepada pemimpin dan anggota PKR sama ada setia atau keluar daripada parti jika tidak mahu mengikut dasar yang ditetapkan.

"Semua anggota parti mestilah menyokong agenda perubahan, bekerja untuk Pakatan Rakyat atau terpaksa disingkirkan daripada parti," katanya.

Anwar yang juga ketua umum PKR menegaskan demikian ketika berucap merasmikan Konvensyen PKR Pulau Pinang malam tadi.

Katanya, ramai pemimpin PKR yang mahu tindakan tegas dikenakan terhadap anggota yang tidak dapat mengikut dasar parti.

"Beri komitmen kepada parti atau tinggalkan parti dan sertai Umno," katanya.

Anwar yang juga ketua pembangkang berkata ketua cabang dan wakil rakyat PKR hendaklah sentiasa mematuhi dasar-dasar parti.

Katanya, mereka tidak boleh beranggapan bahawa mereka akan terus menjadi pemimpin dan wakil rakyat untuk selama-lamanya.

Sebaliknya, kata beliau, mereka mesti berkhidmat kepada rakyat dan mematuhi dasar dan prinsip-pembaharuan parti.

Anwar berkata, walaupun sesetengah kritikan terhadap pemimpin dan wakil rakyat parti ti boleh diterima, tetapi menegaskan bahawa beliau tidak akan berkompromi dengan mereka yang enggan mematuhidasar-dasar yang ditetapkan oleh parti.

MKINI

Friday, November 6, 2009

PRK CHANGKAT JERING???

Ini ada satu lagi berita yang menarik, tapi taklah semenarik Nora Danish yang mengenakan tudung dalam drama bersiri Sumpah Bunian. Walaupun menarik, tapi berita ini masih belum rasmi sahih isi kandungannya. Baru tahap khabar angin atau sok sek sok sek politik di alam maya ini.

Kalau didedahkan sebagagai bukti di mahkamah, ia boleh dikategorikan sebagai hear say evidence atau dalam bahasa penentang PPSMI ia baru bukti cakap dengar.

Berita yang mula aku jumpa kat satu blog oleh Cikgu Din yang bernama Sisi Bukit mengatakan, bahawa satu pilihan raya kecil akan diadakan di N 14 Changkat Jering.

Beliau berkata demikian kerana beberapa fakta daripada beberapa maklumat:

1. UMNO Bukit Gantang dah mula sewa sebijik rumah kat kawasan strategik kat kawasan Changkat Jering.

2. 3 kerusi Dun akan kosong apabila mahkamah terima permohonan Speaker V.Sivakumar meminta 3 kerusi itu kosong.

Menurut Cikgu Din lagi, “akhirnya pembubaran DUN Perak akan berlaku. Bagi Umno mereka sudah menyediakan jentera yang dibantu agensi kerajaan untuk menghadapi Pilihanraya Negeri.”

Menarik atau tak berita ini, terpulanglah kat kau. Tapi macam yang aku kata tadi tak lah semenarik tengok Nora Danish bertudung.

Walaubagaimanapun bagi aku berita itu sudah cukup menarik setakat ini untuk jadi penawar keputusan Nizar v Zambry petang tadi, boleh buat kepala aku pusing. Tahan marah.

Sabar.

sam ahmad

PRK CHANGKAT JERING???

Ini ada satu lagi berita yang menarik, tapi taklah semenarik Nora Danish yang mengenakan tudung dalam drama bersiri Sumpah Bunian. Walaupun menarik, tapi berita ini masih belum rasmi sahih isi kandungannya. Baru tahap khabar angin atau sok sek sok sek politik di alam maya ini.

Kalau didedahkan sebagagai bukti di mahkamah, ia boleh dikategorikan sebagai hear say evidence atau dalam bahasa penentang PPSMI ia baru bukti cakap dengar.

Berita yang mula aku jumpa kat satu blog oleh Cikgu Din yang bernama Sisi Bukit mengatakan, bahawa satu pilihan raya kecil akan diadakan di N 14 Changkat Jering.

Beliau berkata demikian kerana beberapa fakta daripada beberapa maklumat:

1. UMNO Bukit Gantang dah mula sewa sebijik rumah kat kawasan strategik kat kawasan Changkat Jering.

2. 3 kerusi Dun akan kosong apabila mahkamah terima permohonan Speaker V.Sivakumar meminta 3 kerusi itu kosong.

Menurut Cikgu Din lagi, “akhirnya pembubaran DUN Perak akan berlaku. Bagi Umno mereka sudah menyediakan jentera yang dibantu agensi kerajaan untuk menghadapi Pilihanraya Negeri.”

Menarik atau tak berita ini, terpulanglah kat kau. Tapi macam yang aku kata tadi tak lah semenarik tengok Nora Danish bertudung.

Walaubagaimanapun bagi aku berita itu sudah cukup menarik setakat ini untuk jadi penawar keputusan Nizar v Zambry petang tadi, boleh buat kepala aku pusing. Tahan marah.

Sabar.

sam ahmad

PENDAFTARAN PR PETANDA EVOLUSI POLITIK TANAH AIR

Tindakan Pakatan Rakyat memohon secara rasmi untuk mendaftar sebagai sebuah parti mendapat sambutan baik dari pelbagai pihak.

Malah menurut pengamal perundangan, Profesor Aziz Bari, sudah sampai masanya kematangan Pakatan diterjemahkan melalui cara ini.

"Dalam rangka kita hendak mewujudkan sistem dua parti daripada perspektif rakyat, ini benda yang tidak dapat tidak atau pun mesti dilakukan kerana ini adalah kesempatan terbaik dalam tempoh lebih 50 tahun negara merdeka".

Ujarnya tindakan Pakatan Rakyat itu juga memudahkan rakyat untuk membuat dua pilihan yang jelas.

"Bersedia atau tidak, saya tidak rasa ia bukanlah perkara yang terlalu penting, yang penting sudah ada dan sudah nampak potensinya. Apa yang menjadi masalah saya rasa halangan dan sekatan" tambah beliau lagi.

Dalam pada itu, Aziz berpendapat tindakan Pendaftar Pertubuhan dilihat sebagai terpaksa kerana desakan rakyat yang memerlukan perubahan dalam sistem pentadbiran negara.

"Saya merasakan pendaftar pertubuhan itu sendiri semacam terpaksa dan kalau kita bercakap dari sudut perundangan, ini hak rakyat dan bukan kuasa mereka. Jadi tidak perlu berterima kasih kepada pendaftar kerana ini bukan bersifat ihsan, ini memang sesuatu yang memang hak rakyat".

Pakatan Rakyat yang dianggotai oleh Keadilan, PAS dan DAP.

Pendaftaran sebagai sebuah entiti politik akan membolehkan Pakatan Rakyat mengatasi pelbagai kekangan Suruhanjaya Pilihanraya dan juga permasalahan kecil yang melibatkan ikatan rasmi ketiga-tiga parti itu. -TVS

PENDAFTARAN PR PETANDA EVOLUSI POLITIK TANAH AIR

Tindakan Pakatan Rakyat memohon secara rasmi untuk mendaftar sebagai sebuah parti mendapat sambutan baik dari pelbagai pihak.

Malah menurut pengamal perundangan, Profesor Aziz Bari, sudah sampai masanya kematangan Pakatan diterjemahkan melalui cara ini.

"Dalam rangka kita hendak mewujudkan sistem dua parti daripada perspektif rakyat, ini benda yang tidak dapat tidak atau pun mesti dilakukan kerana ini adalah kesempatan terbaik dalam tempoh lebih 50 tahun negara merdeka".

Ujarnya tindakan Pakatan Rakyat itu juga memudahkan rakyat untuk membuat dua pilihan yang jelas.

"Bersedia atau tidak, saya tidak rasa ia bukanlah perkara yang terlalu penting, yang penting sudah ada dan sudah nampak potensinya. Apa yang menjadi masalah saya rasa halangan dan sekatan" tambah beliau lagi.

Dalam pada itu, Aziz berpendapat tindakan Pendaftar Pertubuhan dilihat sebagai terpaksa kerana desakan rakyat yang memerlukan perubahan dalam sistem pentadbiran negara.

"Saya merasakan pendaftar pertubuhan itu sendiri semacam terpaksa dan kalau kita bercakap dari sudut perundangan, ini hak rakyat dan bukan kuasa mereka. Jadi tidak perlu berterima kasih kepada pendaftar kerana ini bukan bersifat ihsan, ini memang sesuatu yang memang hak rakyat".

Pakatan Rakyat yang dianggotai oleh Keadilan, PAS dan DAP.

Pendaftaran sebagai sebuah entiti politik akan membolehkan Pakatan Rakyat mengatasi pelbagai kekangan Suruhanjaya Pilihanraya dan juga permasalahan kecil yang melibatkan ikatan rasmi ketiga-tiga parti itu. -TVS

Thursday, November 5, 2009

ANTARA KEUNTUNGN DAN KESIHATAN


Di dalam kita menghadapi kehidupan yang kian mencabar di dalam era globalisasi dan multimedia(MSC) kesihatan perlu di utamakan didalam kita mengikut arus tersebut.'Mencegah lebih baik daripada mengubati' adalah satu perkataan yang sesuai untuk di jadikan panduan.

Terdapat satu masalah yang timbul ketika ini di TAMAN SELASIH KULIM,ia kerana terdapat usaha untuk membina MENARA TELEKOMUNIKASI di dalam kawasan masjid AL-MUTTAQIN TAMAN SELASIH,kerja-kerja sudah mula di lakukan.Ia menimbulkan bantahan daripada anak khariah yang tidak berpuas hati di atas pembinaan tersebut dan juga akan memberi implikasi kepada penduduk TAMAN SELASIH KULIM serta anak khariah masjid tersebut.Dari apa yang di fahamkan PEJABAT AGAMA KULIM bersetuju dengan bayaran sewa tapak berjumlah RM1200 sebulan kepada pihak PEJABAT AGAMA KULIM.

Masalah yang di timbulkan oleh anak khariah masjid TAMAN SELASIH adalah dari segi apakah relevennya menara telekomunikasi tersebut berada di dalam kawasan masjid dan juga kesihatan penduduk setempat.Bukannya penduduk TAMAN SELASIH menolak kemajuan tetapi pembinaan menara tersebut terlalu hampir dengan masjid kurang daripada 300 meter.Cuba kita bayangkan jika berlaku sesuatu kepada menara tersebut semestinya memberi kesan kepada masjid,BAGAIMANA JIKA IA TUMBANG KERANA DI PUKUL RIBUT?semestinya menjejaskan masjid.Dari sudut kesihatan amatlah tidak baik apabila menara tersebut terlalu hampir dengan manusia,gelombang yang di keluarkan akan menjejaskan kesihatan JANGKAMASA PANJANG dari segi GENETIK dan juga tumbesaran serta penyumbang kepada penyakit kanser yang boleh membawa maut.Adalah lebih baik menara tersebut di bina di tempat yang sesuai dan jauh sedikit dari kawasan orang awam,di tambah pula di MASJID TERSEBUT ada antiviti kelas KAFA untuk anak-anak TAMAN SELASIH semestinya memberi kesan yang tidak sihat kepada anak-anak tersebut.

Janganlah kita hanya memikirkan keuntungan sehingga mengabaikan kesihatan dan juga masa depan anak-anak kita sendiri.Ketika ini anak-anak khariah sedang mengumpul tandatangan untuk di serahkan kepada syarikat telekomunikasi tersebut dan juga pejabat agama kulim.Usaha tersebuat sedang giat dilakukan....

hidup harapan

HJ HADI SURUH BAKAR BUKTI??


Salam Pakatan.

Diberitakan baru-baru ini Khalid Samad telah berjumpa dan meberi amaran kepada Tuan Ibrahim Tuan Man supaya pita-pita rakaman yang berada dibawah simpanan JawatanKuasa Displin tidak dipadam. Ini kerana TG Hadi Awang telah menitahkan kepada Tuan Ibrahim supaya memadamkan segala bukti-bukti rakaman supaya jejak grup pro "Unity Government" seperti Hasan Ali, Mustafa Ali, Nasarudin Mat Isa dan beberapa individu lain terpadam.

Tujuan perintah TG Hadi Awang dipercayai kerana ingin "menjaga parti" supaya rahsia parti terus terpelihara. Ini menyebabkan Khalid Samad berjumpa sendiri dengan dan memberi amaran kepada Tuan Ibrahim, jika Tuan Ibrahim memadam bukti-bukti rakaman terbabit bagi menutup jejak pro UG, beliau akan mendedahkan terus rakaman-rakaman yang ada pada simpanan beliau di blog peribadi beliau. Buat makluman yang belum tahu, Timbalan Mursyidul Am PAS iaitu Prof. Dr. Dato' Harun Din adalah Mursyidul Am "Unity Government". Tuan Ibrahim Tuan Man kadangkala dilihat cenderung kepada Harun Din walaupun ia mempunyai pertalian darah dan kekeluargaan dengan Mursyidul Am PAS, TG Nik Aziz. Arahan terbaru Presiden PAS supaya memadamkan bukti rakaman terbabit amat meragukan. Lebih baik tidak membuang masa dengan mengadakan JawatanKuasa Displin. Kenapa perlu menyelamatkan 4-5 pemimpin PAS jika terbukti benar mereka mengadakan rundingan secara gelap dengan UMNO ??

Roadshow Hasan Ali

Sekarang Hasan Ali sedang berjalan satu Selangor untuk menerangkan bahawa diri dia tidak bersalah dan membuktikan bahawa orang lain yang sebenarnya bersalah. Tuan-tuan boleh melihat road tour Hasan Ali di sini. Tuan-tuan sendiri boleh lihat tarikh-tarikh yang dicatatkan. Ia sangat berdekatan dengan tarikh Seminar Khas yang akan diadakan pada Sabtu ini pada 7 November. Ini menimbulkan banyak persoalan. Bercakap disalah sebuah tempat, Hasan Ali telah mempertahankan tindakannya memecat Khalid Samad dan Saari Sungip. Ini point-point kenapa Hasan Ali memecat mereka berdua :

1. Fahaman mereka terlalu liberal
2. Mereka bersetuju untuk melaksanakan p/raya PBT sedangkan PAS Pusat tidak merestuinya. Hassan berhujah jika ianya dilaksanakan, maka orang Melayu di Sabak Bernam dan Kuala Selangor lah yang akan menjadi majoriti ahli majlis PBT. Khalid dan Saari berhujah “let got it, kita perlukan ahli-ahli majlis yang berwibawa dan layak untuk menduduki kerusi ahli majlis”.
3. Isu bantuan kerajaan negeri terhadap sekolah swasta/agama. Mereka bersetuju dengan cadangan exco DAP untuk menyamaratakan bantuan tersebut.
4. Isu ganti tanah kepada kuil-kuil. Jika didapati ada kuil-kuil yang haram dan hendak dirobohkan, maka kerajaan negeri hendaklah menggantikan dengan tanah yang baru. Termasuk lah tanah-tanah yang dimiliki oleh MAIS. Mereka bersetuju.
5. Isu pembinaan Pusat Kebudayaan Cina di sebelah masjid baru yang dibina di suatu tempat. Pada mulanya tanah tersebut hanyalah 2-5 ekar tetapi diminta oleh exco DAP tambahan tanah sehingga menjadi 15-18 ekar tanah yang bernilai RM 3.8 juta (kalau tidak silap). Mereka bersetuju.
6. Penguatkuasaan enakmen Islam. Mereka tidak bersetuju kerana ianya merupakan enakmen zaman UMNO memerintah. Hassan berhujjah enakmen itu adalah berkaitan tangkap khalwat, zina, yang bercumbu-cumbuan, orang minum arak etc. Beliau dengan sinis mengatakan “tak kan perkara ini pun tidak boleh sedangakn enakmen yang hendak dikuatkuasakan itu adalah standard dengan negeri-negeri lain”.

Sebenarnya, kesemua point-point tersebut adalah rekacipta Hasan Ali. Sedangkan kebanyakan point-point itu berlaku dalam tahun ini sedangkan Khalid Samad dan Saari Sungip dipecat pada tahun lepas lagi. Pemecatan itu pula berlaku tanpa rundingan dengan Dewan Harian PAS Selangor.

Kenapa Hasan Ali memecat mereka berdua ??

Sebab utama pemecatan Khalid Samad dan Saari Sungip ialah mereka kacau daun plan Unity Government di negeri Selangor. Setiap bulan laporan dari setiap negeri akan diberi kepada PAS Pusat untuk dilaporkan tentang aktiviti dan masalah mereka. Khalid Samad mempertikaikan laporan yang dibikin dari negeri beliau sendiri. Kerana setiap bulan laporan PAS negeri Selangor selepas kemenangan 8 Mac 2008 berunsur negetif dan berniat jahat dengan Pakatan Rakyat. Setiap kali laporan bulanan, PAS negeri Selangor menceritakan bahawa mereka tidak sesuai berada dibawah kawalan Pakatan Rakyat dan Tan Sri Khalid Ibrahim. Laporan PAS Selangor juga menyatakan setiap bulan yang mereka ini tidak sesuai berada dalam kerajaan Pakatan Rakyat Selangor. Setiap bulan juga, Ronnie Liew menjadi kambing hitam dalam laporan bulanan PAS Selangor.

Khalid Samad dan Saari Sungip mempertikaikan laporan bulanan negeri Selangor yang berunsur 'malafide' ini. Kerana sebahagian besarnya adalah rekaan semata-mata dan mempunyai unsur mahu khianat terhadap Pakatan Rakyat. Oleh kerana tidak tahan telinga dan tidak tahan dijatuhkan integriti dan kredibiliti oleh mereka berdua, atas nasihat ulamak "Unity Government" Hasan Ali terus memecat mereka berdua sebagai langkah menenangkan keadaan. Hasan Ali berkira-kira dengan pemencatan itu, cita-citanya menjadi Menteri Besar Selangor akan tercapai tidak lama lagi. Hasan Ali tidak sedar bahawa dirinya adalah bidak catur bagi agenda Task Force 2010. -Ali Bagan Pinang

GREENBOC

P/S:mesti ada org tk puas hati kenapa blog aku ni asyik dok letk cerita pas,bagi aku demi membuang duri yang menyucuk PR itu tak salah.Ia tidak ubah seperti menghentam umno la,inilah agennya.

Wednesday, November 4, 2009

SUSAH BETUL LA ADA DURI DALAM DAGING PAS..................


Dr Shamsuri. Nak tahu siapa dia tu? Dr Shamsuri adalah adalah Setiausaha Politik TGHH.

Beliau adalah bekas Pensyarah di UPM. Dr Shahmsuri dilantik bagi menggantikan Dr Syed Azman sebagai SU Sulit TGHH.


Konspirasi memastikan kesemua orang di keliling dengan TGHH adalah mesra UMNO dilakukan oleh beberapa kerat geng Terengganu. Selain nama yang korang biasa sebutkan, Mustaha Ali, Ust Nasha dan Hasan Ali, seorang lagi tokoh penting di belakang tabir ialah Dr Kamaruzzaman Yusof atau nama glamernya Dr Kayu. Orang Terengganu. Pensyarah di Jabatan Sejarah, UKM.Selalu keluar di Astro Awani. Beliau mencaturkan pemecatan Dr Syed Azman dan melantik Dr Shamsuri sebagai SU Politik TGHH sebagai memastikan cita-cita politik peribadi beliau agar PAS buat kacau di dalam Pakatan Rakyat, berlaku. Dr Shamsuri adalah anak usrah beliau yang paling setia dan hanya menerima arahan daripada beliau. Dr Shamsuri bertanggungjawab membasuh pemikiran TGHH agar sentiasa mengikut halatuju golongan yang anti Pakatan Rakyat di dalam PAS.


Selain itu, beliau juga mencaturkan pemecatan Dr Dzulkifley Ahmad daripada Pengarah Pusat Penyelidikan PAS dan digantikan dengan Hj Wan Abd Rahman (ada orang kata dia ni Doktor la, prof madya la, sebenarnya dia tak pernah dapat Phd, phd dia tak lulus kat Australia dan tak pernah dapat Prof Madya, membohong semua tu). Hj wan Rahman adalah rakan karib Dr Kayu. Oleh itu, beliau berjaya mencaturkan kesemua orang di keliling Hj Hadi, orang yang mesra UMNO dan anti Pakatan Rakyat.Itulah konspirasi jahat geng-geng terengganu-ukm, untuk memecahkan Pakatan Rakyat hasil irihati mereka kerana Negeri Terengganu tidak menang dan negeri lain yang PAS lebih lemah, boleh memerintah.Maklumat Dr Kayu boleh didapati di sini.


http://diskopi.wordpress.com/2009/03/11/pensyarah-ukm-tidak-bermutu/


Suhaimi Embong adalah PSU PAS Terengganu. Memang la dia cenderung nak defend bos dia Mustapa Ali. Dia dengan Dr Kayu UKM dan lain-lain memang anti TGNA dan anti Anwar dan Anti Pakatan Rakyat. Tugas diorang tidak perlu sampai bawak PAS masuk di dalam UMNO, tetapi cukup dengan PAS buat kacau di dalam Pakatan Rakyat melalui agen beliau, Hasan Ali. Sehinggakan Pakatan Rakyat menjadi haru biru dan hilang keyakinan rakyat. Sehingga PR kalah di Selangor pada PRU 13. Dan jalan ke Putrajya terbantut. Itu misi diorang. Dan sekarang ini misi diorang hampir berjaya dengan keputusan di Bagan Pinang.


Lagi satu, minta Suhaimi Embong bersumpah dengan nama ALLAH SWT, bahawa beliau tidak ada kena-mengena dengan pembikinan blog kontraversi antihusam.blogspot.com . Dan, kamu semua akan dapati bahawa beliau tidak akan berani bersumpah. jeng,jeng jeng.KLIK DISINI

ALOHA

PRU 13 SEMAKIN HAMPIR?

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini menafikan bahawa keputusan kerajaan pusat memberi wang ehsan minyak kepada kerajaan PAS Kelantan, ada kaitan dengan spekulasi pilihan raya mengejut akan diadakan di peringkat pusat.

Spekulasi mengenai perkara itu tersebar luas ekoran tanggapan umum bahawa kerajaan pusat akan hanya memberi wang ehsan seumpama apabila pilihan raya sudah dekat.

Bercakap dalam sidang akhbar di bangunan Parlimen hari ini, perdana menteri sebaliknya bertanya apa kaitan pemberian wang ehsan kepada Kelantan itu, dengan pilihan raya mengejut.

MALAYSIAKINI

ALAHAI HASSAN ALI....


Nik Aziz) You ‘re not God…!” -Dr.Hasan Ali
“(Nik Aziz) You ‘re not God… sekarang Tok Guru berrrrrblooooogggg. Tok Guru tidak berjumpa sendiri saya… dia dengar cakap (Prof.) Aziz Barri. Kalau Tok Guru panggil saya, berlaaarrriiii saya ke Kota Bharu,” sinis Dr. Hassan Ali.

“Kalau dia tak masuk dalam PAS, saya dah dapat 10 juta (ringgit) dengan kredibilitinya sebagai pakar motivasi dan sebagainya. Dengan saya masuk PAS, saya rugi… dah rugi boleh pula bala-bala bila orang kutuk saya dalam blog-blog. Sebenarnya tak berbaloi saya masuk PAS ini… bila terlibat dengan PAS, pintu rezeki saya ditutup…” ucapan Pesuruhjaya PAS Selangor, Datuk Dr. Hasan Ali sewaktu bertemu ahli-ahli PAS Anjung Tengah pada 1 November lalu.

Saya begitu tidak selesa dengan ucapan Pesuruhjaya PAS Selangor begitu menyalahkan PAS sebagai punca pintu rezekinya ditutup.

Sekiranya Dr. Hasan berasa susah di dalam PAS, lebih baik keluar dari PAS untuk mengejar kesenangan.

Dalam PAS masih ramai ahli-ahli yang ikhlas dan yakin soal rezeki itu adalah urusan Allah, bukan urusan PAS dan bukan urusan sesiapa termasuk Umno.

Firman Allah yang bermaksud, “Berjihadlah kamu dengan erti kata jihad yang sebenar-benarnya. Sesungguhnya Allah telah memilih kamu dan sama sekali Allah tidak akan menjadikan kamu sempit dalam agama kamu…”

Rasa tidak selesa membawa saya bertanya sendiri seorang kawan karib Dr. Hasan Ali dari Terengganu. Menurut kenalan itu, sepanjang Dr. Hasan roadshow di Terengganu, beliau bukan tidak dibayar.

Dr. Hasan Ali telah dibayar RM3 ribu dalam satu hari aka dua program motivasi Kerajaan PAS Terengganu.

Sebagai contoh, Yayasan Pembangunan Keluarga Terengganu (YPK) mengesahkan Dr. Hasan dibayar RM2 ribu hingga RM3 ribu untuk satu-satu program motivasi (sejam). Setiap hari, lazimnya Dr. Hasan ada dua hingga empat jam program bersama kerajaan negeri.

Seorang bekas pembantu kewangan negeri Kelantan memberi tahu saya, Dr. Hasan Ali dibayar RM2 ribu oleh kerajaan negeri dalam setiap program motavasi selama sejam.

Adakah Dr. Hasan menipu ahli-ahli PAS semata-mata dendamnya kepada Tok Guru? -zainulfaqar

Tuesday, November 3, 2009

MAHKAMAH TINGGI KUALA LUMPUR

Sebentar tadi saya brksmptn ke mahkamah tinggi untuk melihat prosiding kes DSAI rekaan BARISAN NASIONAL.Keputusannya di tunda ke 23 HB NOV 2009,selepas ini semestinya ADUN PELABUHAN KLANG terus menerus bengong dengan persoalan "kes dsai di tangguh lagi"jawapannya ada pada hakim dan pendakwaraya.....terjumpa tukar tiub(HISYAMUDIN RAIS) ketika dilobi mahkamah.Kata tukar tiub kehadiran untuk kes perhimpunan ARSENIK bukan ARSENAL ha heheh yang belum selesai sehingga kini,kelihatan kelibat ROSLAN KASSIM.........MUKA KELAT HEHEHEHSunday, November 1, 2009

APA DAH JADI DENGAN PR?:JIN BRABUS


Assalammualaikum

Minggu2 terakhir dibulan oktober ini berlaku berbagai rentetan peristiwa yang menggegarkan Malaysia yang antaranya Persidangan Dun Negeri Perak yang mencetuskan huru hara, kematian tragis 3 kanak2 sekolah akibat dari robohnya jambatan gantung di Sg Kampar Kuala Dipang, Kes kepimpinan Pas sehingga Pas Pusat terpaksa bermesyuarat sehingga lewat malam dan juga bilamana seorang lagi adun PKR keluar parti dengan mengumumkan menjadi adun bebas tetapi menyokong BN. Ini tidak termasuk lagi kes2 kemelut yang melanda BN sendiri seperti yang berlaku pada MCA.

Saya tidak mahu menghuraikan kemelut yang melanda UBN kerana biar lah mereka terjun dengan labu2nya kerana rakyat telah jelak dan meluat dengan perangai UBN itu sendiri.Walau media yang bersekongkol dengan mereka tidak menyiarkan kemelut yang melanda mereka sesama sendiri tetapi secara tidak langsung akhirnya rakyat akan tahu juga. Masakan bangkai gajah ditutup dengan daun kelapa tapi baunya akan tersebar juga.Saya cuma ingin menyatakan beberapa perkara yang terjadi dalam PR yang mana tak sepatutnya terjadi dalam keadaan rakyat yang mengharapkan PR membela nasib mereka tetapi apabila hal2 ini terjadi akan mengikiskan lagi sokongan dan pengharapan rakyat kepada PR itu sendiri. Kemelut yang melanda secara tak sengaja atau pun sengaja diadakan samada mendapat upahan atau bayaran lumayan atau pun tidak mendapat sesuatu yang diidamkan seperti jawatan EXCO atau yang tertinggi disesebuah negeri iaitu sebagai Menteri Besar. Maklumlah mereka akan merasakan mereka adalah yang terbaik dari yang ada.

Jadi angkara mereka ini seperti nila setitk maka rosak susu sebelanga, seekor kerbau membawa lumpur maka habis terpalit kesemua kerbau.Maka yang menanggungnya adalah siasah yeng tercemar samada PAS ataupun PKR. Rakyat terbanyak tidak tau bagaimana Pentadbiran kerajaan negeri PR memerintah dengan berintegriti dan telus serta sifar rasuah kerana tidak dicanangkan oleh media secara umum. Tak keluar di Utusan Melayau dan Berita Hairan mau pun di TV 3suku, disorokkan tetapi yang keluar saban hari adalah krisis yang melanda PR. Jadi rakyat Marhaen seperti saya ingin berpesan kepada pimpinan agar berhati hati lah dalam segala tingkah laku kerana apabila berita ini diulang2 takut mempengaruhi rakyat terbanyak terutamanya yang diatas pagar.

Saya tidak mahu menghuraikan kejadian dan kemelut yang melanda PAS. Cuma bilamana TGNA tiba2 menyarankan agar EGM perlu diadakan oleh PAS menyentak juga hati saya agar mengambil tahu serba sedikit apa yang sebenarnya berlaku. Walau pun hal yang berlaku secara umumnya diketahui sejak dulu lagi iaitu UG atau kerajaan Perpaduan PAS-Ameno dibuat dalam senyap tapi bau hamisnya dihidu oleh TGNA. Jadi tiada salahnya TGNA menyarankan EGM tersebut diadakan sehingga satu mesyuarat tergempar AJK PAS pusat diadakan maka telah diketahui umum EGM tidak akan diadakan tetapai diganti dengan seminar PAS.

Walau dipihak ahli tidak bersetuju tetapi terpaksalah menerima apa yang diputuskan oleh Keputusan Mesyuarat PAS Pusat. Dalam pemerhatian rakyat marhaen seperti saya merasakan perkara ini tidak akan selesai selagi barah dan nanah tidak dibuang. Hal yang sama akan diulang ulang oleh pencinta UG ini bila akan adanya PRK lagi sehinggalah PRU yang ke 13 nanti. Maka akan kalahlah satu persatu kerusi yang akan ditandingi pada PRKdan kalah secara total pada PRU akan datang.Tetapi ini terpulanglah pada Pimpinan Pas Pusat membuat keputusan setelah mengambil kira JK disiplin Parti menyiasat. Jikalau JK disiplin juga mengatakan tidak bersalah dan Puak2 ini dikekalkan juga maka tunggulah rakyat yang akan mengajar mereka setelah dikianati.

Jangan salahkan lagi rakyat jiga tidak memangkah PR dimasa depan. Hati saya cukup tersentuh semasa PRK Bagan Pinang yang lalu apabila melihat TGNA diwaktu makan malam disatu restoran di Teluk Kemang. Beliau makan seorang diri tanpa ditemani oleh walau seoarang pun Pimpinan PAS negeri atau Pusat pada 2 malam terakhir sebelum pengundian. Kalau pun tak mahu mengiktiraf beliau sebagai Menteri Besar Kelantan oleh kerana dalam PRK sekurang kurangnya menemani beliau sebagai Mursyidul Am PAS.Kenapakah beliau dibiarkan kesaorangan tatkala PAS sendiri yang bertanding. Dimanakah Tim Presiden atau PJ Pas Negeri. Kita tau PJ PAS N9 yang bertanding tetapi dimana PJ PAS begeri yang berjiran dengan N9. Sahlah mereka ini tidak turun berkempen sama. Cuma mereka ini sedang menghuru harakan keadaan ketika mau berperang. Jadi fikir2kan lah sendiri bhai.......

Mengenai PKR pula saya tersentak juga bila tiba2 tiada angin dan ribut melanda Dato' Zaid Ibrahim mengumumkan ingin bercuti selama 6 bulan dari jawatan Kepimpinan Pusat. Cuma saya tabik spring kepada Dato'Zaid ni kerana cepat memberi alasan mau merangka strategi untuk mengukuhkan PR. Mau menumpukan kerja untuk Konvensyen PR bulan disember ini.Kemudian dikejutkan perletakan jawatan Datok Jeffry Kitingan dan Cristina Liew dalam Pimpinan PKR Pusat.Walau pun azalinya setiap perletakan jawatan oleh pimpinan tidak akan menjejaskan parti tetapi persepsi PKR dikaca mata rakyat akan tercalar juga.

Mutakhir ini 1Malaysia dikejutkan lompatan katak pepuru Port Klang yang menyatakan keluar PR dan menjadi bebas tetapi menyokong UBN. Rakyat dihidangkan dengan irama yang sama iaitu menjadi bebas dan menyokong UBN sama seperti katak2 PKR yang lain. Dah 4 katak yang diternak PKR melompat keluar kolam. Behrang, Cangkat Jering, Lunas dan terakhir Pelabuhan Klang. Mungkin makan tak cukup kot. Duduk dalam PR dok makan kang kong aje sekali sekali nak la makan dedak yang berprotin tinggi.....hampeh btoi. Sebenarnya katak pelabuhan Klang ni dah lama nak melompat keluaq. Cadangnya sebelum hari raya aidil fitri yang lalu tetapi oleh kerana tak ada habuan diperolehi dari Khir Toyo maka diposponkan sehinggalah dijanjikan oleh Ketua 1Malaysia. Adalah bodohnya beliau memberi alasan kononnya kes Liwat DSAI menyebabkan beliau kelauq. Bak kata Ezam Mat Noor dulu tunjukkan 1 orang padanya yang masuk Ameno ikhlas kalau tak dijanjikan FULUSSSS....akhirnya dengan dia2 sekali melompat masuk Ameno. Sahihlah pasal FULUS.

Cerita pasal katak2 ni tak payah lah mendesak barua2 ni meletak jawatan. Buat kering kerongkong aje.Depa akan buat selamba berok aje kerana ada tunjang kuat dibelakang mereka. Pimpinan kena terus membuat kerja tanpa menoleh kebelakang lagi. Jangan dilayan berok2 mak yeh ni. Salah sendiri juga. Rakyat marhaen dah membuat lapuran dan aduan awai2 lagi tetapi pimpinan buat dek aje. Lambat tindakannya. Sepatutnya dipecat atau diwar war awai lagi. Katak2 ni memanglah prestasi mereka menjunam bila mana diberi amanah. Juak2 dan pecacai mereka dah bergerak sejak mula.

Banyak pembongkaran dibuat tapi hampas, Juak2 broker ni tidak disingkirkan dan masih memegang jawatan terutamanya sebagai ahli2 majlis di Dun masing2. Tak ada satu tindakan yang diambil oleh Pimpinan PKR Negeri, Surat pemecatan tidak dibuat atau lambat dibuat sehingga sekarang, Puak2 ni elaun dan crown diambil selamba je. Buat muka tak malu. Secara tak lansung rakyat melihat betapa lemahnya Kerajaan PR bila memerintah. Hal dalaman sendiri pun tak boleh selesai macammna nak diharapkan untuk memerintah Negara.Lagi senang kuasa asing akan menjajah negara kata PM 1 Malaysia menaburkan propagandanya kepada Rakyat Malaysia.Lambat laun rakyat akan terpengaruh apabila rakyat ditaburkan dengan gula2 dan madu dari UBN. La ni PM 1Malaysia bila berbicara ibarat orang tua2 kata 'burung tengah terbang dah dipipiskan lada'. Terpengaruh sungguh rakyat terutamanya sang makcik2 dan nenek2 saluran 1 bila mendengarkannya. Menitik air liuq mereka. Mereka ini tidak tercabar lansung dengan penyelewengan PKFZ yang negara kerugian berbilian ringgir wang rakyat. Mereka tidak teruja dengan kenaikan harga minyak, Mereka buat dek dengan kematian Teoh Beng Hock. Mereka juga digelapkan dengan cerita rasuah dan salah laku pepimpin UBN. Yang depa perihatin apabila diceritakan memang DSAI meliwat si saifool tu. Hak tu depa percaya sungguh2........

Akhir kalam rakyat marhaen seperti saya ingin menyedarkan Pimpinan PR agar jaga dari lena, bak kata pepatah Cina Tidur yang Panjang Akan memberi Mimpi yang bermacam2. Dalam waktu yang ada maka gerakkan lah semua Adun2 dan AP PR yang telah diberikan amanah oleh penyokong dan pendokong agar menjalankan amanah yang telah diberikan secara bijaksana dan sentiasa turun dilapangan berjumpa penduduk,Jangan hanya mengwaw warkan secara tulus mulus didalam blog masing2 seolah olah mereka membuat kerja dan menyelesaikan masalah rakyat pada hal mereka berada kononnya di Dubai, di Indonesia lah dan bermacam2 negara atas dan bawah angin,Akhir sekali penduduk setempat makan asap. Pejabat khidmat Parlimen pun tak ada tapi bila rakyat bising pasai susah nak jumpa,dia p la sewa rumah kedai buat pejabat tapi semedang aje berkunci sapa pun tak ada.

Last sekali pengundi terpaksa cakap dan pesan pada pintu pejabat aje la.......Tetapi kalau dah tak upaya mmemberikan perkhidmatan yang terbaik eloklah meletak kan jawatan sahaja. Tak payah ditekan dan tak payahla nak melompat parti. Letaklah jawatan secara ikhlas dan rakyat akan menyanjung tinggi jika berbuat begini. Akan dikenang sehingga akhir hayat. Tak akan terima cacian dan sumpah seranah dari pengundi, percayalah orang yang kianat akan menerima khifarah dan tulahan suatu hari nanti.Hanya masa yang akan menentukannya.Buatlah yang terbaik semasa pengharapan rakyat masih lagi memihak kepada PR.

Wallahualam.........


Jin Brabus