SEMARAK REFORMASI

LAGU SELOKA KEDAH

Sunday, April 24, 2011

PEMUDA PERLU KELIHATAN SEGAR


Selesai sudah PRN SARAWAK,kini perhatian sedikit sebanyak tertumpu kepada pimilihan PARTI PAS.Biarpun banyak pihak yang beranggapan ia salah satu perkara atau pun proses biasa tetapi ada siknifikennya pemilihan PARTI PAS kali ini.Pada pemilihan yang lalu ketika RAKYAT di sajikan dengan tindakkan melahap NAJIB merampas negeri PERAK secara haram PEMILIHAN PAS di lihat berlaku pertembungan.Iaitu pertembungan yang gagal di kesan di peringkat awal sehinggakan ia menjadi jelas dan kritikal.Perbezaan aliran yang jelas membezakan dua kelompok di dalam PARTI PAS,satu di lihat berperwatakkan ULAMA dan satu lagi kelihatan berpewatakkan MODEN(EDROGEN)

Pertembungan perwatakkan dan aliran sekali lagi menghiasi pemilihan kali ini,biarpun ia cuba di 'peti sejukkan' namun ia tetap kelihatan jelas.Merujuk di NEGERI KEDAH,sebuah negeri yang di perintah oleh PR dan di ketuai oleh PAS dan MBnya juga daripada PARTI PAS.Merujuk kepada keputusan pemilihan KETUA DEWAN PEMUDA PAS KEDAH yang lalu di menangi oleh USTAZ AHMAD YAHYA.Sebelum USTAZ AHMAD YAHYA memenangi jawatan KETUA PEMUDA PAS,USTAZ AHMAD YAHYA selaku TIMBALAN kepada UST MUSODDAK pada penggal sebelum itu.

Melihat kepada perwatakkan USTAZ AHMAD YAHYA agak berbeza dengan perwatakkan KETUA-KETUA PEMUDA PAS KEDAH yang terdahulu,jika nak di ukur dengan YB MAHFUZ OMAR yang menjadi KETUA PEMUDA PAS KEDAH di era zaman reformasi memang tidak boleh di tandingi.Biarpun siapa yang menjadi KETUA PEMUADA PAS KEDAH selepas ini perlulah ia lebih baik daripada sekarang.Melihat kepada cabaran politik di negara kita hari ini,KETUA PEMUDA sesebuah parti yang berada di dalam PR perlu lebih aktif dan agresif dalam beberapa hal.Dalam pada yang sama kita melihat serangan UMNO terutama di NEGERI KEDAH semakin hari semakin MENJADI-JADI.Peranan pemuda di barisan hadapan penting untuk menjadi benteng kepada golongan-golongan vateren lagi berusia di dalam sesebuah parti.

Khudrat anak muda di tagih sekiranya berlaku sesuatu tidak diingin dan anak muda khusus yang berjawatan KETUA PEMUDA perlu lebih kehadapan untuk bertindak balas ke atas setiap isu yang berbangkit.Bukan persoalan susuk tubuh siapa dan daripada aliran ULAMA atau EDROGEN yang menerajui PEMUDA PAS KEDAH, yang penting pendekatan dan pergerakkan perlu pantas dan dinamik.Pemuda perlu berdiri dengan wajah yang segar dan bertenaga,bukannya hanya mengikut pemimpin ke hulu dan ke hilir.Perubahan yang redikal adakalanya perlu demi meneruskan agenda PAKATAN RAKYAT agar barisan pemimpin pelapis yang berwibawa untuk menggantikan pemimpin yang sedia ada.

Kepada yang berkenaan di harap dapat mengambil perhatian apa yang di perlukan oleh golongan pemuda,bukannya di dalam PAS sahaja tetapi PKR dan DAP perlu turut sama menyelami hasrat orang muda hari ini.Jika asyik berada di KL sahaja tetapi tak melawat ke negeri-negeri yang lain pun tak guna juga.

LAWAN TETAP LAWAN

HIDUP HARAPAN

ANALISA PENTING

Berakhirnya musim ‘panas’ di Sarawak, kini beralih kepada teka-teki bilakah akan pula terjadinya musim ‘panas’ seluruh negara. Mungkinkah pilihanraya umum akan datang diadakan semasa musim panas di Malaysia? Seandainya di Malaysia ada musim panas atau summer sepertimana di negara-negara hemisfera utara, mungkin PRU diadakan pada bila-bila masa di antara bulan Jun sehingga Ogos tahun ini. Petandanya sudah sedikit nampak sepertimana di masa lalu, apabila guru-guru besar dan para pengetua menerima surat untuk menyegerakan apa-apa bentuk ujian dan peperiksaan di peringkat sekolah. Maklumlah sekolah-sekolah kenalah ditutup beberapa hari bagi memberi peluang kepada penyediaan menjelang hari mengundi dan proses mengundi.

Bagi penulis, tidak kisahlah bilakah PRU13. Ini kerana penulis yakin perkara ini pastinya membuntukan pemikiran Perdana Menteri yang disayangi ramai, Datuk Seri Mohd Najib Razak. Bukannya senang untuk Najib meletakkan tarikh atau tempoh lebih-lebih lagi melihat faktor ‘kemenangan’ di Sarawak yang mempunyai beberapa persoalan-persoalan yang tersirat di sebalik kemenangan itu. Selain faktor persepsi pengundi, yang turut memburukkan peluang BN di peringkat Pusat pastinya ialah untuk mengadakan pilihanraya sebelum keadaan ekonomi dunia memasuki fasa pra-gawat setelah lebih dua tahun berada di peringkat pertumbuhan ekonomi yang tinggi dan stabil.

Kelemahan ekonomi mikro dan kadar pengangguran meningkat mampu terus menggugat BN

Pastinya kitaran ekonomi akan ada naik dan turunnya. Hanya bila-bila masanya graf ekonomi negara selaras dengan ekonomi dunia pasti kembali menunjukkan penguncupan. Apabila ini berlaku, kebanyakan kerajaan di dunia ini mampu tumbang jika pilihanraya diadakan semasa penguncupan ini berlaku. Di Malaysia, penguncupan ekonomi pastinya melibatkan para peniaga yang kebanyakannya terdiri dari kaum Cina. Meskipun kini makro ekonomi nampak bagus, boleh dikatakan 70 peratus kaum Cina sudah pun menolak kerajaan BN, bagaimana pula jika ekonomi semakin menguncup, lebih teruk lagilah sokongan kaum Cina kepada BN.

Pada PRU 1999, kemenangan BN di bawah mantan PM, Tun Mahathir Mohamad adalah disebabkan oleh kemampuan beliau mengemudi ekonomi negara menghadapi tempoh kemelesetan ekonomi ketika itu yang menyebabkan kaum Cina menyokongnya secara berpadu. Hanya pengundi Melayu yang dilihat beralih sokongan kepada parti pembangkang ketika itu seperti PAS dan PKN (nama dulu untuk PKR). Situasi Umno kehilangan undi Melayu itu jelas nampak apabila negeri-negeri Melayu seperti Kelantan dan Terengganu jatuh ke tangan PAS sementara di Kedah Umno dan PAS hanya berselisih 2 kerusi dan PAS menawan banyak kerusi di dalam DUN Pahang serta Selangor.

Kini, isu sedunia yang turut melanda negara yang menyebabkan kejatuhan Tunisia dan Mesir serta mengganggu gugat kestabilan banyak negara Arab ialah isu pengangguran tegar. Di Malaysia meskipun makro ekonomi adalah baik, kini seramai 300,000 pemuda dan bekas pekerja yang terpaksa dihentikan bekerja oleh syarikat-syarikat yang mula menggunakan sistem automasi teknologi maklumat bagi mengurangkan keperluan kepada tenaga buruh Malaysia. Jumlah 300,000 ini kebanyakannya ialah pengganggur graduan Melayu yang kebanyakannya mengharapkan pekerjaan dan pastinya kemarahan mereka sukar dibendung dan mampu ditunjukkan di dalam bentuk kertas undi.

Pakatan mampu menambah sehingga 10 kerusi Parlimen dari Sarawak

Dengan Sabah dan Sarawak yang selama ini dianggap sebagai ‘deposit tetap’ BN, kini ternyata sudah tidak lagi berikutan keputusan pilihanraya DUN Sarawak yang dilangsungkan dua hari lepas. Di negeri Sarawak, Dewan Rakyat memiliki 31 kerusi dan di Sabah pula 25 kerusi. Kini di Parlimen, BN Sarawak memiliki 29 kerusi tersebut manakala selebihnya lagi iaitu 2 kerusi milik DAP. Melihat kepada keputusan di kesemua 71 kerusi DUN Sarawak, ia memberikan gambaran jelas jika dilihat undi-undi yang dijumlahkan di peringkat DUN diselaraskan bagi Parlimen, BN berpotensi besar kehilangan sehingga 10 kerusi Parlimennya di Sarawak kepada DAP dan PKR dalam PRU nanti.

Dengan kemenangan 13 kerusi DAP dalam PRN Sarawak baru ini, jelas sekali kerusi Parlimen yang dimiliki sekarang iaitu Kuching akan terus kekal dalam PRU 13 nanti. Ini kerana kerusi-kerusi DUN di bawah Parlimen Kuching seperti Pending dan Padungan dimenangi oleh DAP. Manakala di bawah Parlimen Sibu, dari 3 kerusi DUNnya, DAP menang besar di DUN teramai pengundi iaitu di DUN Pelawan meskipun dua DUN lagi iaitu Bawang Assan dan Nangka dimenangi masing-masing oleh SUPP dan BN. DAP memang kalah di Bawang Assan tetapi tipis. Namun begitu, menjumlahkan undi yang diterima oleh BN dan Pakatan Rakyat (PR) di ketiga-tiga DUN di sini menampakkan keadaan menjadikan Sibu kawasan Kelabu bagi kedua-dua pihak. Jumlah diperolehi oleh BN di Parlimen Sibu ialah 21,953 undi manakala PR pula mendapat 21,234 dengan majoriti 719.

Parlimen Sibu boleh dirampas BN jika ada perpindahan pengundi Bumiputera Islam?

Kita menjangkakan BN boleh kembali merampas Sibu jika persempadanan semula dibuat oleh Suruhanjaya Pilihanraya Malaysia (SPR) melibatkan kerusi DUN Dalat di bawah Parlimen Mukah yang bersebelahan dengan Parlimen Sibu dengan DUN Nangka yang kebanyakannya pengundi Melayu. Jika SPR dapat melakukan strategi persempadanan ataupun perpindahan pengundi dengan memasukkan sedikit kawasan DUN Dalat yang juga bermajoriti Melayu-Melanau sekurang-kurangnya 1,000 ke 2,000 pengundi ke dalam DUN Nangka di bawah Sibu, pastinya BN mampu merampas Sibu semula walaupun dengan majoriti yang kecil. Selain DUN Dalat, satu lagi DUN di bawah Parlimen Mukah ialah DUN Balingian yang ditandingi sendiri oleh Ketua Menteri, Tan Sri Pehin Taib Mahmud. Oleh itu, dengan penjelasan yang diberikan penulis mengenai strategi yang mungkin dilakukan oleh SPR sebelum PRU akan datang, semoga PR perlulah mula berhati-hati dan mengambil perhatian.

Walaupun DAP berhadapan kemungkinan kehilangan Sibu berdasarkan trend pengundian dua hari lepas, di dalam PRU akan datang, DAP masih boleh meningkatkan usaha bagi merampas Bawang Assan atau menutup jurang majoriti. Setiausaha Agung SUPP, Datuk Wong Soon Koh menewaskan calon DAP, Alice Lau dengan majoriti 1,808 pada PRN minggu lepas berbanding dengan majoriti beliau perolehi sebanyak 2,504 semasa PRN 2006. Apa yang penulis andaikan di sini ialah mengambil konsep penjumlahan kesemua kerusi DUN di bawah sesuatu kerusi Parlimen bagi membayangkan kemungkinan di dalam PRU akan datang. Namun begitu, andaian begini tidak semestinya benar kerana setiap pengundi berhak memilih calon masing-masing yang mungkin berbeza parti di dalam setiap kertas undi DUN dan Parlimen. Memang tidak dinafikan, ramai pengundi yang memilih parti-parti yang lain di setiap kertas undi DUN dan Parlimen tetapi majoritinya lebih memilih parti yang sama mewakili mereka sama ada di Parlimen mahupun di DUN terutamanya di Sarawak. Namun begitu. kaedah penjumlahan ini adalah satu bentuk kaedah ramalan yang boleh difikirkan sebagai perancangan dan juga amaran bagi menyediakan pelan bertindak.

Lima kerusi parlimen Sarawak dalam tangan DAP sahaja

Dengan keputusan PRN Sarawak yang terbaru ini, dengan kaedah penjumlahan ini, DAP mampu merampas sehingga 5 kerusi Parlimen Sarawak di dalam PRU nanti. Yang pastinya DAP boleh merampas kerusi Parlimen Stampin, Sarikei, Lanang dan Miri dengan majoriti besar dan mudah tetapi mampu merampas Parlimen Bintulu dengan majoriti kecil. Bagi Parlimen Stampin, PR telah memenangi dengan besar di DUN Batu Kawah dan Kota Sentosa melalui DAP dan DUN Batu Lintang melalui PKR.

Di Parlimen Sarikei, kedua-dua kerusi DUNnya iaitu Repok dan Maradong dimiliki melalui DAP manakala di Parlimen Lanang, DAP menguasai kedua-dua DUN Bukit Assek dan menang tipis di DUN Dudong. Lonjakan penguasaan di Lanang adalah disebabkan populariti penyandangnya, Wong Ho Leng yang juga Ketua Pembangkang DUN Sarawak dan ahli Parlimen Sibu yang memperolehi majoriti melebihi 8,000 undi di DUN Bukit Assek.

Di Parlimen Miri pula, di mana salah satu kerusi DUNnya iaitu DUN Piasau yang menyaksikan kekalahan Presiden SUPP/BN, Tan Sri George Chan kepada calon muda DAP, Ling Sie Kiong. Dua DUN lagi, Pujut dan Senadin masing-masing dimenangi oleh DAP dan BN. Di DUN Senadin, PKR mewakili PR hanya kalah tipis 58 undi kepada calon BN.

Sementara itu, kedudukan ‘kelabu’ bagi DAP untuk menang mampu dicapai di Parlimen Bintulu meskipun dua daripada tiga DUNnya dimenangi oleh BN di Jepak dan Kemena. DAP berjaya mengekalkan kerusi DUN Kidurong dengan menambah majoriti sehingga 7,000 undi jika dibandingkan dengan majoriti sebanyak 1,664 pada PRN 2006. Yang menarik di Bintulu ialah, DUN Jepak adalah penempatan Melayu Bumiputera Islam dan DUN Kemena lebih ke pedalaman dihuni oleh pengundi Bumiputera bukan Islam. Jumlah pengundi berdaftar di Jepak dan Kemena jika dicampurkan adalah menyamai jumlah pengundi berdaftar di Kidurong sendiri yang kebanyakannya kaum Cina yang tinggal di bandar Bintulu sendiri.

PKR boleh tambah 4 kerusi Parlimen tetapi tentangan sengit dijangkakan

Bagi PKR pula, dengan meningkatkan penguasaan mereka di 3 kerusi DUN dan pertambahan undi di banyak kerusi DUN yang mempunyai komposisi pengundi Cina dan di kawasan bandar juga membolehkan mereka memberi cabaran kepada BN Sarawak dalam PRU akan datang. Tentangan yang boleh dikatakan boleh mencabar BN ialah di Parlimen Saratok di mana salah satu DUNnya dimenangi oleh PKR di DUN Krian dan satu lagi DUN Kelaka yang dimenangi oleh BN.

Namun begitu, keadaan nampak lebih mudah di Parlimen Selangau dengan pengundi berjumlah hampir 22,000 orang yang menempatkan DUN Tamin dan Kakus. Meskipun PKR tewas di kedua-dua kerusi itu yang dimenangi oleh PRS/BN yang penduduknya bermajoriti bumiputera bukan Islam, fakta menarik ialah kemampuan PKR mengurangkan majoriti BN di kedua-dua DUN tersebut jika dicampur dari 5,229 undi pada PRN 2006 kepada hanya 1,894 undi pada kali ini. Lagi menarik ialah ketika PRU 2008, Parlimen Selangau ini dimenangi BN tanpa bertanding melalui calonnya Joseph Entulu Belaun. Melihat situasi ini, PKR berkemampuan bertanding di sini di dalam PRU 13 nanti. Yang istimewa juga mengenai Parlimen Selangau ialah di sinilah terletaknya empangan Bakun yang menjadi kontroversi membabitkan penduduk Penan dan Orang Ulu.

Isu Empangan Bakun dan AlKitab memang sah mengurangkan undi BN kali ini di pedalaman

Empangan ini sebenarnya terletak di sempadan dengan satu lagi kerusi parlimen pedalaman iaitu Parlimen Kapit yang menempatkan dua lagi kerusi DUN iaitu Pelagus dan Katibas. Kerusi Pelaguslah yang dimenangi oleh satu-satunya calon Bebas di dalam DUN Sarawak kali ini manakala calon BN di Katibas menang dengan majoritinya dikurangkan dari 3,332 undi (PRN 2006) kepada 2,256 undi. Sebenarnya majoriti ini boleh dikurangkan lagi sehingga 1,359 undi sekiranya tiada pertandingan 3 penjuru di antara BN, SNAP dan PKR. Begitulah juga keadaannya di Pelagus sekiranya tiada pertandingan 3 penjuru antara BN, PKR dan Bebas, jika dikira undi yang diperolehi oleh semua calon pembangkang akan mendapat hampir 7,000 undi dan calon BN dari PRS hanya mendapat 3,000 undi. Sekiranya dalam PRU akan datang, parti-parti pembangkang boleh mengelakkan situasi pertandingan banyak penjuru, maka Parlimen Kapit juga dengan mudah boleh ditawan PR.

Sememangnya dalam PRN kali ini, isu Penan dan Bakun sebenarnya banyak merubah undi penduduk di Parlimen Selangau dan Kapit yang sebelum ini dilihat menyokong PRS/BN. Dari tinjauan jumlah pengundi yang keluar mengundi di DUN Kakus,Tamin,Pelagus dan Katibas yang masing-masing mempunyai dua DUN terletak bawah Parlimen Selangau dan Kapit yang berjumlah 30,268 pengundi. Jumlah undi popular diperolehi oleh BN ialah 14,593 undi manakala pembangkang(termasuk undi PKR,PCM,SNAP dan Bebas) ialah 15,675 undi. Ini bermakna dalam PRN kali ini, pengundi bumiputera bukan Islam sebenarnya telah beralih dengan banyaknya dari BN kepada pembangkang ekoran isu Bakun dan juga isu penggunaan nama Allah dan AlKitab kerana rata-ratanya beragama Kristian.

PKR juga mampu berikan tentangan tetapi sengit sekali di dalam Parlimen Lawas, di mana terletaknya kerusi DUN Be’kalalan yang dimenangi oleh Ketua PKR Sarawak, Baru Bian dan satu kerusi lagi, DUN Bukit Sari yang kebanyakannya adalah Melayu berketurunan Brunei. Bukit Sari dimenangi oleh calon Melayu dari PBB/BN. Pertandingan sengit dijangkakan di Lawas kerana komposisi Parlimen ini ialah 60% pengundi Melayu yang majoritinya dari DUN Bukit Sari dan 40% adalah kaum Iban/Dayak yang kebanyakannya dari Be’kalalan. Namun, jika Baru Bian boleh menunjukkan ketrampilannya di DUN Sarawak yang mungkin dipilih sebagai Ketua Pembangkang baru di DUN Sarawak(meskipun PKR hanya menang di 3 kerusi sahaja), kotak-kotak undi kaum Iban/Dayak di Bukit Sari boleh beralih arah kepada PKR beserta pertambahan sokongan dari kaum bumiputera bukan Islam sendiri di kerusi DUN Be’kalalan sendiri.

Walaupun menang 2/3 kerusi DUN Sarawak, ternyata BN menang membentuk kerajaan dan memperolehi kuasa eksekutif,namun sepertimana dalam artikel penulis sebelum ini, PR perlulah menang ‘bergaya’ atau menang ‘motivasi’ meskipun kalah mengejar kuasa. Keputusan PRN kali ini jelas bertepatan dengan ramalan penulis di dalam artikel sebelum ini ‘Jika PR kalah pun, biarlah bergaya’. Hanya penulis tidak tepat ialah dalam artikel itu, penulis telah meramalkan BN gagal memperolehi 2/3 majoriti.

Keputusan DUN Ngemah dan DUN Telang Usan hasil tiada kesepakatan pembangkang

Penulis ada juga menulis ketidaksepakatan pembangkang terutamanya di antara PKR dan SNAP pasti memberikan masalah terutamanya perpecahan undi di sesetengah kerusi. Contohnya seperti DUN Ngemah yang sebelum ini disandang oleh Presiden PCM, Gabriel Adit Demong yang tidak bertanding bagi memberi laluan kepada calon PCM yang lain iaitu Adeh Demong. Bagi DUN Ngemah, terdapat pertandingan 5 penjuru yang akhirnya dimenangi oleh calon PRS/BN, Alexander Vincent apabila memperolehi undi sebanyak 2,361 undi. Namun begitu, jika ditambah kesemua yang diperolehi oleh calon-calon pembangkang yang lain, jumlahnya ialah 2,871 undi. Dengan ini, jika pertandingan ini adalah 2 penjuru, pastinya parti pembangkang sudah mampu menambah satu lagi kerusi di DUN Sarawak, tidak kiralah dari PCM, SNAP ataupun PKR.

Satu lagi contoh hasil daripada ketidaksefahaman PKR dan SNAP berlaku di DUN Telang Usan yang menyaksikan pertandingan 4 penjuru antara BN, SNAP, PKR dan Bebas. Disebabkan perpecahan undi, calon BN menang dengan 3,597 undi. Tetapi tahukah anda dengan menjumlahkan undi yang diperolehi oleh SNAP, PKR dan Bebas, jumlah undi pembangkang adalah lebih 4,000 undi. Jika pertandingan dua penjuru, maka parti pembangkang mempunyai kelebihan bagi menduduki kerusi DUN Telang Usan.

BN menang tetapi presiden-presiden komponen BN semuanya hilang majoriti

BN mengekalkan penguasaannya di banyak kerusi walaupun majoriti yang diperolehinya jatuh dengan banyaknya, maka PR boleh mendabik menang kerana ‘menang’ moral di dalam melakukannya. Antaranya ialah di DUN Tarat, BN mendapat majoriti sebanyak 1,995 undi jika dibandingkan dengan 3,256 undi dalam PRN 2006, DUN Asajaya BN mendapat majoriti 4,489 (dulu 5,063), DUN Lambir mendapat 1,521 majoriti (dulu 2,834) dan banyak lagi DUN yang majoriti telah turun. Ini termasuklah penampilan PAS di dua kerusi DUN iaitu Beting Maro dan Sebuyau yang berjaya menurunkan majoriti BN. Di Beting Maro, majoriti diturunkan sehingga 391 undi (dulu 895) manakala di Sebuyau, majoriti terkini ialah 2,276 (dulu 2,448).

Pemimpin-pemimpin kanan parti yang merupakan Presiden dan Timbalan Presiden komponen BN Sarawak juga mengalami penurunan yang banyak di kerusi masing-masing. Selain dari Presiden SUPP yang menjadi ‘gergasi’ yang tewas di DUN Piasau, kesemua Presiden parti komponen BN Sarawak mengalami penurunan majoriti.

Antaranya ialah di DUN Pakan, Presiden SPDP, Datuk Seri William Mawan memperolehi majoriti 1,197 undi sedangkan dalam PRN 2006 mendapat 1,763 undi. Di DUN Baleh pula, Presiden PRS, Datuk Seri Dr James Masing memperolehi majoriti 3,898, turun hampir 1000 undi dari 4,802 undi. Bukan itu sahaja, Timbalan Ketua Menteri II, Datuk Seri Alfred Jabu dari PBB juga mengalami penurunan jumlah majoriti undi dari 2,677 kepada 1,916 undi pada PRN kali ini.

Taib Mahmud hilang 25% penyokongnya dalam PRN 2006 kali ini

Yang mengejutkan juga ialah Ketua Menteri sendiri, Taib Mahmud yang mengalami penurunan yang agak banyak di DUN Balingian. Sepertimana yang kita ketahui, majoriti pemenang dikira dengan mengambil jumlah undi diperolehi oleh pemenang dan ditolak dengan jumlah undi diperolehi calon yang mendapat undi kedua tertinggi. Di Balingian berlakunya pertandingan 3 penjuru di antara Taib, PKR dan Bebas. Majoriti diperolehi Taib kali ini ialah 5,154 undi iaitu kurang 572 undi jika dibandingkan dengan majoriti dalam PRN yang lepas iaitu 5,726 undi. Namun begitu, jika undi yang diterima oleh calon PKR ditambah dengan calon Bebas(kedua tertinggi) di Balingian, secara harfiahnya majoriti sebenar di antara pengundi BN dan pembangkang, Taib sendiri telah mengalami penurunan majoriti sehingga 4,283 undi. Ini bermakna Taib telah hilang 1,443 pengundi atau 25% daripada pengundinya sebelum ini semasa PRN 2006.

Perpaduan PR Sarawak adalah isu utama kena diselesaikan

Banyak kesilapan dan masalah yang timbul di dalam PRN kali ini di pihak PR terutamanya PKR. Tidak dinafikan PAS masih jauh lagi diterima di Bumi Kenyalang dan di masa hadapan kerusinya boleh ditandingi oleh calon dari PKR berbangsa Melayu atau Bumiputera Islam. DAP terus mengungguli lebih dari 70 peratus undi kaum Cina di semua penempatan atau kotak undi Cina. Masalah SNAP dan PKR haruslah diselesaikan sebelum tibanya PRU ke 13. Isu kekayaan Taib, empangan Bakun dan AlKitab masih lagi relevan untuk digunakan oleh pembangkang dalam PRU akan datang terutamanya untuk merebut kerusi Parlimen di Sarawak. Hanya perlu pastikan usaha mengurangkan berlakunya pertandingan lebih dari 2 penjuru di kawasan-kawasan penempatan pedalaman mampu meningkatkan kemampuan PR bagi member tentangan sengit untuk merampas sehingga 10 kerusi Parlimen daripada BN di samping mengekalkan 2 kerusi Parlimen kini dipegang melalui DAP di Kuching dan Sibu (berdasarkan penjumlahan undi peringkat DUN).

Jika sentimen yang sama berlaku di kalangan pengundi Cina berterusan sehingga ke dalam PRU 13 di Semenanjung Malaysia di samping menumpukan usaha menarik undi kaum Melayu di Semenanjung bagi mengekalkan status kedudukan parlimen hari ini, ditambah dengan pertambahan kerusi dari Sarawak ke kantung PR, maka harapan BN memperolehi semula 2/3 majoriti di peringkat Parlimen sekali lagi boleh dinafikan PR. Jika ramalan ini mampu berlaku dengan kegagalan BN menambah kerusi di Parlimen, pastinya perpaduan di dalam BN sendiri boleh bergoyah. Oleh itu, bagi menghadapi PRU13, PR perlu meletakkan usaha menarik semula pengundi Melayu di Semenanjung menyokongnnya dari kalangan orang muda serta bijak menyelesaikan tuduhan-tuduhan yang melibatkan peribadi beberapa pemimpin pembangkang, isu tadbir urus di negeri-negeri PR, pengunduran pemimpin-pemimpin lama PR dan menyepadukan kempen melalui media baru mungkin mampu meletakkan BN di dalam keadaan ‘lebih panas’ dari biasa.

Shaharul adalah seorang perunding Sumber Manusia Strategik, Teknologi Sains Maklumat dan program pembangunan organisasi. Beliau juga kini melanjutkan pengajian di peringkat PhD di sebuah universiti terkemuka tempatan. Selain itu, beliau juga menulis beberapa artikel analisa perkembangan politik, sosial dan ekonomi yang diterbitkan di beberapa laman web dan media cetak. Beliau boleh dihubungi di rashidzack@yahoo.com

Friday, April 22, 2011

KENAPA AZIZ BARI KRITIK PRESIDEN PAS?


TEMERLOH, 21 April: Kenapa PAS dikritik pedas oleh beberapa orang penulis, penganalisis politik dan juga blogger sejurus selepas kegagalan parti menawan sebarang kerusi di Sarawak?

“Kerana kekecewaan yang amat sangat terhadap sistem politik negara, berleluasanya rasuah, salah tadbir, salahguna kuasa dan perlanggaran undang-undang dan peraturan yang terang-terang dilakukan oleh kerajaan Barisan Nasional, maka lahirnya pelbagai kritikan pedas beberapa penulis, penganalisis politik dan blogger terhadap PAS.

“Barangkali inilah juga yang menyebabkan terlahirnya pandangan pedas daripada Dr Aziz Bari, kerana keinginan melihat Barisan Nasional tumbang hari ini dan terlahirlah sebuah kerajaan Pakatan Rakyat yang lebih baik,” kata Naib Presiden PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Manketika mengulas kritikan penganalisis politik, Dr Abdul Aziz Bari terhadap PAS dan Presiden, Tuan Guru Datuk Seri Abdul Hadi Awang baru-baru ini.

Mengulas lanjut, beliau berkata besar kemungkinan kerana Aziz lebih “menyayangi” (menaruh harapan tinggi) PAS serta kegagalan parti dalam beberapa pilihan raya kecil dan juga pilihan raya negeri Sarawak dan didorong dengan kebosanan yang meluap-luap terhadap Barisan Nasional, Aziz telah mengkritik PAS dan Hadi sejurus kegagalan parti untuk menawan sebarang kerusi Dun di Bumi Kenyalang.

“Beliau tidak menyerang DAP atau PKR mungkin kerana beliau lebih sayangkan PAS berbanding parti lain.

“Sebagai seorang yang amat pakar dan matang dalam analisa politik negara, sebagai contoh, beliau tentu faham akan impak politik yang terpaksa dihadapi oleh PAS dan PKR di kawasan majoriti Melayu dan Islam apabila Umno dan BN memainkan isu perkauman, justeru Baru Bian diumumkan akan dilantik sebagai Ketua Menteri sekiranya Pakatan Rakyat menang.

“Akan tetapi, mungkin kerana kebosanannya kepada BN yang meluap-luap - sehinggakan beliau merasakan bahawa PAS tidak sepatutnya kalah dalam pertandingan ini. Apabila kita tewas, sudah tentu beliau kecewa kerana harapan tingginya pada PAS,” terangnya yang juga Pesuruhjaya PAS Pahang.

Beliau juga menjelaskan adalah mudah untuk Tuan Guru Abdul Hadi menjadi tumpuan pengkritik apabila parti tidak dapat mencapai apa yang dihajatkan, namun beliau menasihatkan supaya para pengkritik turut menghargai jasa yang ditumpahkan oleh mereka dalam perjuangan PAS dan memberi cadangan penambaikan agar mereka yang tercedera tidak tersinggung dan mereka yang masih belum hilang kepenatan akan berasa sedikit terhibur.

“Tentulah mereka yang bertungkus-lumus berusaha untuk memenangi sebuah perjuangan tidak akan sama dengan mereka yang membuat ulasan selepas mengetahui keputusan,” katanya.

Tambahnya, penasihat yang baik ialah mereka yang mencadangkan sesuatu sebelum berlaku, dan pengkritik yang mengulas sesuatu selepas berakhir sesuatu pilihan raya dengan menyatakan, ‘sekiranya itu dan sekiranya ini’ walaupun penting, namun sudah tentu tidak banyak membantu jika dibandingkan dengan seorang penasihat.

“Yang pasti kritikan itu lahir kerana keghairahan yang tinggi untuk melihat tumbangnya BN,” ulasnya secara positif.

KETUA POLIS NEGARA DI KEJARKAN KE HOSPITAL

Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar dikejarkan ke Hospital Pantai di Kuala Lumpur, pagi tadi.

Ismail, 58, dimasukkan ke hospital itu pada kira-kira jam 10.30 pagi selepas menghadiri majlis Perhimpunan Bulanan Ibu Pejabat Polis Bukit Aman.

Beliau dilaporkan tiba-tiba rebah dan mengadu keletihan.

Sementara itu, Pengarah Pengurusan Bukit Aman Datuk Robiah Abd Ghani yang dipetik Bernama berkata pemeriksaan doktor mendapati Ismail hanya kepenatan dan berada dalam keadaan stabil.

"Pada penghujung majlis itu, Tan Sri mengadu pening, tidak sedap badan dan rasa mahu pitam sebelum beliau dikejarkan ke sini.

"Pemeriksaan doktor mendapati beliau tidak sakit dan tiada apa yang tidak kena cuma kepenatan, malah beliau boleh bercakap seperti biasa," katanya kepada pemberita di perkarangan pusat perubatan itu.

Beliau berkata doktor juga meminta Ismail untuk berehat di dalam wad buat beberapa hari bagi pemantauan lanjut.

Dalam pada itu, isteri Ismail Puan Sri Suriati Md Sobri yang enggan ditemuramah pemberita hanya memberitahu yang suaminya sedang berehat.

MKINI

Monday, April 18, 2011

Polis sahkan bukan Anwar?

KUALA LUMPUR: Polis mengesahkan bahawa lelaki di dalam video bukan Datuk’ Seri Anwar Ibrahim seperti yang didakwa oleh BN dan media milik mereka.

Bernama melaporkan kenyataan Timbalan Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah, Datuk Acryl Sani Abdullah Sani yang berkata bahawa siasatan mengenai video seks itu telah siap dan siasatan kini menjurus kepada Seksyen 292 Akta Kanun Keseksaan kerana kesalahan mengedar bahan lucah.

“Bagi pihak kami (polis), siasatan telah lengkap dari setiap sudut menjurus kepada Seksyen 292 Akta Kanun Keseksaan (kerana kesalahan mengedar bahan lucah).

“Terpulang kepada Peguam Negara untuk mengambil sebarang tindakan susulan terhadap kes ini dan sekiranya ada mana-mana perkara yang perlu disiasat semula (atas arahan Peguam Negara), kita akan siasatlah,” kata Acryl seperti yang dipetik Bernama.

Pengedar dan pemilik video lucah itu ialah bekas Ketua Menteri Melaka Tan Sri Rahim Thamby Chik, ahli perniagaan Datuk Shazryl Eskay Abdullah dan Bendahari Perkasa Datuk Shuib Lazim.

Dengan kenyataan ini, polis dengan sendirinya mengesahkan bahawa pelakon dalam video tersebut bukan Anwar.


keadilandaily

Sunday, April 17, 2011

Kemenangan 15 kerusi satu pencapaian cemerlang- Wan Azizah


KUCHING: Kejayaan Pakatan Rakyat menggandakan bilangan kerusi di Sarawak dengan memenangi 15 buah kerusi yang ditandinginya merupakan satu pencapaian cemerlang, kata Presiden KEADILAN, Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail.

Katanya, kejayaan itu juga bukti penerimaan rakyat Sarawak terhadap KEADILAN dan Pakatan Rakyat, biarpun terpaksa berdepan serangan Barisan Nasional yang berterusan memperkudakan jentera kerajaan.

“Tidak pernah berlaku dalam sejarah pilihan raya negeri Sarawak ini (yang) menjurus kepada dua sistem. Sepanjang kempen kali ini, kita melihat rakyat Sarawak begitu prihatin terhadap isu yang dibangkitkan,” katanya dalam sidang media di Bilik Gerakan Utama KEADILAN di Satok, malam tadi.

Turut hadir ialah Timbalan Presiden KEADILAN, Mohamad Azmin Ali dan wakil rakyat Batu Lintang yang baru, See Chee How.

Wan Azizah mengucapkan tahniah kepada rakyat Sarawak kerana berani melakukan perubahan dengan memilih KEADILAN di tiga kawasan iaitu Ba;kelalan, Batu Lintang dan Krian.

Tiga kawasan DUN itu mencatatkan keputusan cemerlang apabila KEADILAN berjaya memperoleh kemenangan dengan majoriti besar.

“Alhamdulillah, kita telah melakukan dengan begitu baik sekali,” katanya sambil menambah kemenangan ini menunjukkan betapa parti KEADILAN membawa aspirasi masyarakat Malaysia yang berbilang bangsa.

Terdahulu sebelum itu, Baru Bian menjelaskan persaingan kali ini tidak mudah, tambahan keseluruhan jentera kerajaan Pusat termasuk dari Menteri dari Sabah dikerah ke kawasannya untuk berkempen.

“Semua tempat dimasuki dengan membawa projek bernilai jutaan ringgit. Tetapi kita berasa gembira kerana tsunami politik sampai juga ke Sarawak. Melihat kepada jumlah undi popular, saya yakin peratusannya akan meningkat.

“Ini merupakan tanda bahawa orang Sarwak sedang maju ke depan dan memberi keyakinan kepada KEADILAN untuk bersedia menghadapi pilihan raya umum ke-13 kelak,” katanya.

Dalam pada itu Baru menambah, kekalahan SNAP dan kehilangan deposit di banyak tempat merupakan tanda jelas bahawa sistem poltik dua parti telah diterima dan disokong.

Beliau menegaskan akan terus memperjuangkan isu tanah tanah adat, tanah kampung sama ada orang Asal dan bukan orang Asal di negeri ini.

Menyentuh sikap pengundi di pedalaman, Baru yakin perubahan tetap akan berlaku sekiranya maklumat disampaikan dengan jelas.

Saturday, April 16, 2011

RUMAH PANJANG DI JAGA PETUGAS PR

Petugas PR bertungkus mempertahankan benteng terakhir mereka dari dicerobohi BN yang sedang giat menyogok pengundi. Seperti biasa di akhir-akhir masa kempen BN akan menyogok pengundi dengan wang bagi memastikan pengundi memangkah BN esok. Petugas PR sudah mula mengambil tempat masing-masing di kesemua rumah panjang dan kampung-kampung di Sarawak bagi memantau kegiatan haram BN yang tidak pernah takut dan segan untuk merasuah pengundi.
Menurut sumber dalaman PR petugas-petugas ini telah ditempatkan di semua rumah panjang di mana jumlahnya lebih dari satu orang untuk satu rumah panjang. Petugas ini ada yang terdiri dari penghuni rumah panjang itu sendiri atau penduduk kampung yang tinggal berdekatan dengan rumah panjang tersebut. Mereka sudahpun dilatih dan diajar tentang undang-undang pilihanraya bagi menangkap sesiapa juga yang cuba merasuah penduduk kampung dan rumah panjang.
Untuk esok PR sudah pun mengatur rancangan untuk memastikan kegiatan membeli dan menjual undi tidak berlaku di kawasan pengundian atau kawasan berdekatan.
Sumber dalaman itu memberitahu bahawa BN akan melancarkan gerakan menyogok pengundi besar-besaran mulai malam ini sehingga tamat pengundian esok. Petugas-petugas diluar pusat pengundian sudah pun dilantik di semua Dun. Selain itu Polling Agent juga sudah pun ditaklimatkan tentang tugas-tugas bagi menghadapi sebarang kemungkinan berlakunya penipuan semasa proses pengundian.
Manakala petugas Counting Agent pula telah dilatih supaya faham bagaimana untuk memantau proses pengiraan dan penjumlahan. Mereka semua telah ditaklimat tentang kemungkinan penipuan-penipuan yang biasa dilakukan oleh pihak yang tidak bertanggungjawab.
Pendekata BN tidak mempunyai ruang untuk menipu, menyogok dan mengugut jika petugas PR benar-benar menjalankan tanggungjawab dengan komited, berani dan berstrategi.

N 05 DEMAK LAUT BERGEGAR


Kalau sebelum ini kita menyaksikan ceramah-ceramah anjuran DAP telah banyak menggegarkan bandar-bandar seperti Miri, Sibu dan Kuching tetapi kini 'gegaran' yang berlaku hampir diseluruh kawasan pilihanraya di Sarawak tak kira kawasan Cina, Dayak mahupun Melayu.Memang tidak dinafikan ceramah DAP paling mendapat sambutan dari rakyat, malah melihat pada skala kehadiran orang ramai diceramah-ceramah DAP tidak keterlaluan jika dikatakan DAP mampu menyapu bersih kesemua kerusi yang mereka tandingi.

Ceramah PKR terutama dikawasan Dayak juga mendapat sambutan hangat oleh orang ramai.Isu tanah NCR terus mendapat perhatian dikawasan Dayak walaupun BN cuba dan berjanji untuk menyelesaikan isu tersebut, namun tekad kaum Dayak untuk berubah dari BN kepada PR sukar dihalang lagi.Ini memberi keyakinan kepada PR untuk menafikan majoriti 2/3 BN pada PRN Sarawak kali ini semakin jelas untuk dicapai.
Bagi kawasan Melayu terutama kawasan yang ditandingi oleh PAS dan PKR, 'gegaran' juga telah mula dirasakan.PAS yang meletakkan calon dienam kawasan pilihanraya,juga mampu meraih sokongan rakyat pada ceramah mereka.Bukan sahaja orang Melayu, malah masyarakat Cina juga sudah tidak malu-malu lagi untuk memakai baju berlambangkan PAS sebagai tanda sokongan mereka kepada perjuangan PAS serta PR.Tidak pernah berlaku dalam mana-mana PRN Sarawak sebelum ini dimana pemimpin PAS iaitu TGNA berceramah diatas pentas DAP dan mendapat sambutan yang diluar jangkaan dari masyarakat cina.Perkara seperti inilah yang amat menakutkan pemimpin BN kerana ianya mampu untuk meledakan 'tsunami politik' seperti yang berlaku semasa PRU 12 lalu.


Malam semalam, PKR kawasan N5 Demak Laut telah mengadakan program 'Malam Puisi Demak Laut'.Program yang disertai oleh calon PKR Demak Laut saudara Ali Hossen bersama Naib Presiden PKR YB Nurul Izzah telah mendapat sambutan diluar jangkaan kerana hampir 2000 orang telah hadir pada program tersebut.Bukan sahaja melayu tetapi cina juga datang untuk memberi sokongan.Seperti ceramah PKR lain sebelum ini yang sentiasa mendapat gangguan dari BN, program tersebut juga menerima gangguan dari belia BN bermotosikal.Kalau ceramah atau program anjuran BN belum tentu mendapat sambutan seperti itu walaupun BN membawa artis-artis terkenal bersama mereka untuk menari perhatian.

Untuk pengundi di N5 Demak Laut, marilah kita bersam-sama dengan Dayak dan Cina untuk berubah dan seterusnya menumbangkan kerajaan BN pinpinan Taib yang hanya mementingkan kekayaan kroni-kroni sendiri sahaja.Isu-isu seperti peluang pekerjaan,gaji yang rendah,lot rumah yang hanya diberi status TOL serta isu masjid baharu bagi penduduk kpg Muara Tebas adalah isu-isu lama dan hanya akan disuarakan semasa pilihanraya sahaja.Isu masjid baharu yang diminta oleh penduduk kpg Muara Tebas sebenarnya sudah terlalu lama disuarakan dan YB sebelum ini telah berjanji untuk membina masjid baharu itu sejak dua PRN lalu.Kini setelah hampir 10 tahun penduduk Muara Tebas dijanjikan sekali lagi oleh pemimpin BN untuk membina masjid jika BN kekal memerintah.


Sekarang adalah masa paling sesuai untuk menukar kerajaan kerana kaum cina dan dayak telah menunjukan kesungguhan mereka dan bagi kita kaum melayu, marilah kita bersama-sama mereka untuk menumbangkan Taib Mahmud.Terjemahkan kehadiran kita diceramah-ceramah kepada undi yang mampu menyumbang kemenangan calon PKR dan Pakatan Rakyat.Bagi kaum pemuda yang banyak mendapat meklumat dari ceramah, bagitahu kepada ibubapa atau mereka yang tidak hadir keceramah bahawa mereka telah dibodohkan oleh TV3 dan Utusan Sarawak, minta dan rayu mereka agar mengubdi calon Pakatan Rakyat.

Selamat mengundi kepada warga N5 Demak Laut serta seluruh warga Sarawak yang layak mengundi.UNDILAH PAKATAN RAKYAT!!!

http://mykampungku.blogspot.com/

"

Friday, April 15, 2011

JANGAN TAKSUB BERUBAH?

SNAP SETUJU SERTAI KABINET PAKATAN RAKYAT DI SARAWAK?


KUCHING: Snap today announced that it was willing to join a cabinet headed by PKR’s Baru Bian as chief minister if the opposition managed to kick out Barisan Nasional tomorrow.
“The notion that Baru Bian is to be the chief minister has been agreed upon by Pakatan Rakyat Sarawak. This is because Snap is a member of Pakatan Rakyat Sarawak,” said its secretary-general, Edmund Stanley Jugol in a statement issued here today.


He assured that Snap strongly subscribed to the struggle of Pakatan Rakyat Sarawak.
“In the event that PKR wins very few seats, and Snap captures more seats within the opposition front, Snap will offer DAP, PAS and PKR to jointly govern Sarawak,” he said.
However, he lamented that PKR was spoiling the chances of Pakatan by contesting in too many seats and causing a split in the opposition votes.


“Snap only fielded candidates in 26 areas. But PKR fielded 48 candidates which reduce the chances of Pakatan Rakyat Sarawak to win in the majority of the seats they contest,” he noted.
Snap had previously come under fire from opposition groups over allegations that it was insincere and would switch sides after the election.

PULUHAN RIBU HADIRI GRAND FINALE PKR


Kebangkitan rakyat Sarawak melawan pentadbiran Barisan Nasional (BN) pada pilihan raya negeri kali ini adalah sejarah yang belum pernah berlaku. Itulah yang dinyatakan dengan yakin oleh Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim pada satu program malam tadi. “Tidak pernah terjadi dalam sejarah Sarawak sebelum ini yang rakyat bangkit untuk membuat perubahan.

“Kita bukan hanya mahu gantikan kerajaan, tetapi kita mahu ubah sistem yang rosak oleh pentadbiran BN,” katanya pada satu program Grand Finale di sini, malam tadi.

Dilaporkan berpuluh ribuan penduduk setempat bersesak-sesak hadir bagi mengikuti ceramah Anwar di Bandar Baru Semariang, Kuching malam ini dengan ramai terpaksa meletakkan kereta sejauh 2 kilometer dan berjalan kaki ke tempat ceramah.

Buat pertama kali, rakyat Sarawak dengan yakinnya telah menunjukkan sokongan jitu melawan BN yang selama ini mendominasi pemerintah negeri itu tetapi gagal menangani dan membela kebajikan rakyat walaupun Sarawak antara negeri terkaya di Malaysia. BN Sarawak dikatakan mempunyai pemimpin kanan yang terkaya melebihi daripada pendapatan rasmi sebagai pemimpin negeri yang amat tidak munasabah.

Sebelum ini,parti pembangkang baik parti kelahiran negeri itu mahupun yang beribu pejabat di Semenanjung Malaysia sukar bertapak di negeri itu tetapi kini, segala-galanya berubah berdasarkan perkembangan politik semasa di Sarawak kebelakangan ini.

Acara itu adalah program kemuncak anjuran PKR yang turut menampilkan tokoh dan pimpinan Pakatan Rakyat termasuk Presiden PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah; Timbalan Presidennya, Mohamed Azmin Ali yang turut dihadiri oleh Naib Presiden PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man.

Pada program itu, Anwar turut memperkenalkan calon-calon Pakatan Rakyat bagi Dewan Undangan Negeri (DUN) Satok, Semariang, Tupong, Pantai Damai dan Demak Laut.

“Inilah pimpinan yang kita tampilkan. Kita bukan hanya cakap-cakap kosong tetapi kita sudah buktikan di negeri yang ditadbir Pakatan Rakyat,” kata Anwar.Terdahulu, Anwar turut berceramah di Borneo Development Centre (BDC) Kuching, Bazar Serian di pekan Serian, Saadon Jaya dan pekan Asajaya yang semuanya mendapat sambutan hebat dari segenap lapisan etnik di Bumi Kenyalang itu.

Elaun pemimpin tempatan dinaikkan 200% jika PR memerintah


Sementara itu pada lewat petang semalam, Ketua PKR Sarawak, Baru Bian berjanji bahawa jika Pakatan Rakyat menang pilihan raya negeri Sarawak, elaun pemimpin tradisional dan masyarakat tempatan akan dinaikkan sehingga 200 peratus.

Menyatakan kenaikan elaun itu selaras kos sara hidup masa kini, beliau berkata, elaun mereka akan naik kepada RM1,350 bagi tuai rumah, RM1,500 (penghulu), RM1,700 (pemancha) dan RM2,000 (temenggong).

“Kita berjanji jika Pakatan Rakyat membentuk kerajaan di Sarawak, sumbangan dan peranan pemimpin masayarakat tempatan dan tradisional akan lebih dihargai,” katanya pada kenyataan media, hari ini.

Beliau berkata, kenaikan itu adalah sebanyak RM900 bagi tuai rumah atau 200 peratus, penghulu (RM1,050 atau 183 peratus), pemancha (RM1,250 atau 112 peratus) dan temenggung (RM 1,600 atau 66 peratus).

BN didakwa akan gagal bentuk kerajaan


Sementara itu, Barisan Nasional diramal tumbang di Sarawak dengan hanya memenangi 21 daripada 71 kerusi yang dipertandingkan pada pilihan raya negeri itu, 16 April ini.

Malah, Ketua Menteri, Tan Sri Abdul Taib Mahmud juga diramalkan kalah dikerusi yang dipertahankannya di DUN Balingian.

Demikian hasil satu kaji selidik yang dilakukan Zentrum Future Studies, satu pusat penyelidikan bebas yang mengkaji isu sosial, politik dan ekonomi di masa depan.

Menurut hasil kajian tersebut, Pakatan Rakyat diramal berjaya memperoleh 31 kerusi, bebas 4 kerusi dan Parti Kebangsaan Sarawak, yang juga menentang BN sebanyak 15 kerusi dalam pilihan raya kali ini.

Kajian tersebut juga mendapati, Taib Mahmud hanya memperoleh 34 peratus sokongan di DUN Balingian, berbanding lawannya, Datuk Salleh Jafaruddin, yang juga sepupunya sendiri iaitu sebanyak 38 peratus.

SUPP BAKAL TERKUBUR


Kempen pilihan raya negeri Sarawak akan melabuhkan tirainya tepat jam 12 malam ini, manakala parti-parti politik yang bertanding kini memperhebatkan usaha mereka memancing undi pada saat-saat terakhir.

Pergelutan paling sengit dikatakan berlaku di bandar-bandar yang sebelum ini jarang terjadi. Antara yang menjadi tumpuan adalah kerusi-kerusi di - Kuching, Miri dan Sibu - yang sebelum ini kubu kuat SUPP dan dicabar hebat oleh DAP.

Walaupun DAP dilabelkan sebagai 'underdog', namun percaturan kini telah berubah.

Pada hari pertama kempen sahaja, ribua rakyat membanjiri ceramah-ceramah DAP - sama ada mereka ingin tahu ataupun cuba melihat wajah pemimpin utama parti itu dari jarak dekat.

Di Kuching, setiausaha DAP Lim Guan Eng berjaya menarik kehadiran tidak kurang 5,000 orang di sebuat pusat penjaja terbuka di Premier 101 Commercial Centre.

SUPP yang terdesak mengatur balas dengan mengadakan ceramah tetapi gagal memikat jumlah hadirin seperti lawan mereka. Justeru, tumpuan diberikan kepada kempen dari rumah ke rumah.

Di Miri, SUPP juga menerima tamparan apabila ceramah DAP yang diadakan hampir setiap malam menyaksikan kehadiran rakayat yang terus meningkat setiap hari.

SUPP, yang diterajui oleh presidennya, Tan Sri Dr George Chan, hanya mampu melihat apabila di kubu kuatnya sendiri, tidak kurang 15,000 orang datang untuk mendengar ceramah pemimpin veteran DAP, Lim Kit Siang pada hari keempat kempen pilihan raya

Walaupun nama Chan dianggap tidak boleh dipisahkan dengan Miri, namun pada pilihan raya kali ini lagenda itu dikatakan hampir pasti terkubur.

Perkara yang sama juga melanda Sibu, Guan Eng yang juga ketua menteri Pulau Pinang seakan bintang baru yang menjadi pujaan ribuan penyokong pembangkang.

Selain ucapannya yang lantang dan bersemangat, rakyat Sarawak juga pasti tidak akan lupa dengan beberapa lagu yang dibawakannya itu. Antaranya termasuk'No money, no money for you' dan lagu popular Wondergirls 'Nobody nobody but you' bagi menyindir pemimpin BN, khususnya Tan Sri Abdul Taib Mahmud.

CALON BN MELEPASKAN TEMBAKAN??

Insiden melibatkan tembakan senjata api yang dilepaskan oleh seorang calon BN.
Calon BN bagi DUN Bukit Begunan itu, Mong Dagang didakwa melepaskan tembakan yang mengenai seorang individu, dipercayai seorang pegawainya.


Bagaimanapun, setakat ini masih belum jelas sama ada tembakan yang dilepaskan itu dibuat dengan sengaja ataupun tidak kerana siasatan polis masih berjalan.
"Kita siasat bawah Akta Senjata Api. Lepas siasat, kita akan serah laporan pada pihak atasan," kata Ketua Polis Daerah Sri Aman ASP Mat Jusoh Muhamad kepada Malaysiakini.

"Jika dibuat secara sengaja, ada unsur jenayahlah. Tetapi perkara ini masih dalam siasatan dan saksi-saksi akan dipanggil (membantu siasatan)."

Menurut Mat Jusoh, pihaknya menerima aduan berhubung insiden tersebut yang berlaku pada minggu lalu.

Usaha Malaysiakini menghubungi Mong setakat ini belum berhasil.

Pagi ini, wakil rakyat DAP Jeff Oii menghebahkan perkara itu melalui Twitter dan meminta pengesahan daripada pengikutnya di laman sosial itu.

"Dengar-dengar calon BN (bagi kerusi) N26 Bukit Begunan lepaskan tembakan dan cederakan setiausahanya. Boleh sahkan perkara ini? (Ada) risiko dikeluarkan kelayakan (bertanding)," tulisan anggota parlimen Jelotong itu dipetik.

Kempen: Ada laporan, 'bukan serius'

Ketika ditanya kenapa DAP mahu menjadikan perkara itu isu dalam tempoh berkempen, Jeff menjelaskan, oleh kerana ia didakwa melibatkan pihak bertanding dalam pilihan raya, rakyat mestilah dimaklumkan.

"Calon mestilah bebas daripada sebarang dakwaan jenayah. Polis mestilah mengesahkan sama tembakan yang dilepaskan itu bebas daripada unsur jenayah kerana ia melibatkan pihak yang bertanding (dalam pilihan raya).

"SPR juga mesti dimaklumkan secepat mungkin dan perkara ini mesti dihebahkan kepada pemilih sebelum hari pengundian. Jika beliau didapati bersih, ia mesti diumumkan," katanya kepada Malaysiakini.

Bukit Begunan, kawasan majoriti Iban antara kubu kuat BN dalam pilihan raya negeri kali ini. Mong sebagai penyandang menghadapi persaingan tiga penjuru dengan calon PKR dan SNAP.

Sementara itu, mengulas tentang perjalanan kempen yang tinggal tidak sampai 24 jam lagi, Mat Jusoh berkata ia masih berjalan dengan aman tanpa sebarang insiden.

Ditanya tentang laporan yang diterimanya setakat ini, beliau mengakui ada menerima beberapa laporan tetapi bukan melibatkan perkara yang serius

MKINI

SEMAKIN RAMAI YANG DI HALANG MASUK KE SARAWAK

Bekas presiden Majlis Peguam dan pengerusi Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (BERSIH 2.0) Datuk S Ambiga dihalang daripada memasuki Sarawak hari ini.

Beliau adalah aktivis keempat dalam tempoh 10 hari kempen pilihan raya Sarawak yang tidak dibenarkan masuk. Sebelum ini, aktivis, Steven Ng, Wong Chin Huatdan Haris Ibrahim juga ditahan setiba mereka di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuching dan dihantar pulang terus ke Kuala Lumpur.

Ambiga tiba pada jam 9 pagi ini bersama tiga anggota BERSIH.

Namun tiga yang lain Subramaniam Pillay mewakili Aliran, Ivy Josiah - WAO, dan Arul Prakkash dari Komas dibenarkan masuk.

“Saya tidak akan berdiam diri. Kenapa mereka takut dengan pengerusi BERSIH masuk ke Sarawak sehari sebelum pilihan raya?

“Apa yang mereka takutkan? Saya amat marah kerana hak saya memasuki negara sendiri dinafikan tanpa sebarang alasan. Hanya diberitahu arahan daripada ketua menteri,” katanya.

Sehubungan itu, menurut Ambiga beliau akan mencabar halangan kemasukkan Sarawak di mahkamah

LIHAT GAMBAR INI...

Thursday, April 14, 2011

BN BAKAL TUMBANG DI SARAWAK

PETALING JAYA: Barisan Nasional (BN) diramal kalah apabila hanya memenangi 21 daripada 71 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Sarawak pada Ahad ini, menurut satu kaji selidik. Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Abdul Taib Mahmud juga diramalkan tumbang di DUN N51 Balingian, yang telah disandangnya selama tiga penggal itu

Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Abdul Taib Mahmud juga diramalkan tumbang di DUN N51 Balingian, yang telah disandangnya selama tiga penggal itu.
Kaji selidik dikeluarkan oleh Zentrum PRN Sarawak dan diselia oleh Zentrum Future Studies Malaysia yang diasaskan oleh Dr Hassan Hayastani.

Dalam pertandingan tiga penjuru, calon bebas yang juga sepupu kepada Ketua Menteri itu, Datuk Salleh Jafaruddin menerima sokongan tertinggi apabila memperolehi 38 peratus sokongan dan Taib dengan 36 peratus.

Dalam perebutan kerusi yang sama juga menyaksikan calon PKR, Suriati Abdullah pula menerima 28 peratus.

Menurut kajian tersebut, Pakatan Rakyat yang membariskan calon PKR, DAP dan PAS mendapat 31 kerusi.

Keputusan daripada persepsi sokongan pengundi Sarawak itu juga menunjukkan sebuah lagi parti yang menentang BN, Parti Kebangsaan Sarawak (SNAP) menerima sokongan tertinggi di 15 kerusi dan empat DUN pula didominasi oleh calon bebas.

Bagaimanapun keputusan kaji selidik yang dinamakan ‘PRN Sarawak prediksi period 1′ tersebut merupakan keputusan bagi kajian persepsi semasa dan tidak mustahil berlaku perubahan data dalam jangka masa terdekat.

Persepsi kepercayaan politik mengikut kaum

Bagi persepsi untuk perbandingan persepsi kepercayaan politik mengikut kaum pula, BN mendahului parti-parti lain dalam meraih sokongan dari kaum Melayu dan Melanau dengan meraih 48 peratus sokongan.

Manakala PR pula mengekori BN di tempat kedua apabila meraih sokongan sebanyak 40 peratus, SNAP dengan 10 peratus dan masing-masing Parti Cinta Malaysia (PCM) dan bebas satu peratus.

Bagaimanapun data dari statistik itu juga menunjukkan BN ditinggalkan jauh di tempat kedua oleh PR yang memperolehi 46 peratus sokongan masyarakat cina dan
BN dengan 34 peratus.

Turut meraih sokongan dari masyarakat Cina yang umumnya mendiami di kawasan bandar ialah parti SNAP dengan 18 peratus diikuti PCM dan bebas dengan masing-masing juga satu peratus.

SNAP sebuah parti kaum Dayak di Sarawak pula mengungguli sokongan kaum Iban apabila dijangkakan mampu meraih sokongan sebanyak 38 peratus berbanding PR di tempat kedua dengan 32 peratus.

BN yang mengekori di tempat ke tiga bagi persepsi sokongan kaum yang sama pada ketika ini meraih sebanyak 23 peratus sokongan dan bebas dengan tujuh peratus.

PR sekali lagi meraih populariti tinggi apabila diramalkan menerima sokongan terbanyak di kalangan pengundi kaum Bidayuh dengan 40 peratus manakala SNAP mengekori rapat di tempat ke dua dengan 38 peratus.

Ketika hanya mampu meraih 20 peratus sokongan masyarakat Bidayuh, BN meninggalkan jauh pesaingnya apabila dijangka meraih 51 peratus sokongan di kalangan masyarakat Orang Ulu.

Menurut hasil kajian PRN Sarawak prediksi period 1 itu lagi, PR pula memperolehi 36 peratus dan SNAP pula sebanyak 10 peratus juga bagi masyarakat Orang Ulu.

Bagi lain-lain kaum pula, BN memperolehi 53 peratus, PR dengan 21 peratus dan SNAP pula dengan 17 peratus.

Analisa Zentrum: BN, Taib tumbang

19 KERUSI DALAM TANGAN PAKATAN RAKYAT


Memasuki pusingan kedua dalam kempen pilihan raya Sarawak - yang dianggap paling sengit dalam sejarahnya - sokongan pada BN dijangka meningkat di saat-saat akhir walaupun menerima tamparan hebat di kawasan bandar pada permulaanya.

Menurut pengamatan pelbagai sumber, walaupun bakal hilang banyak kerusi, BN masih mempunyai peluang cerah mengekalkan penguasaan dua pertiga dalam Dewan Undangan Negeri (DUN) kerana sentuhan terakhirnya.

"Dalam kempen di beberapa hari terakhir ini, semua kemungkinan boleh berlaku. BN masih ada strategi 'carpet bombing' melalui pengumuman projek segera dan pemberian imbuhan pilihan raya terutamanya di kawasan bandar," kata pemerhari politik Dr Jeniri Amir.

Pensyarah kanan di Universiti Malaysia Sarawak itu juga berkata, walaupun penduduk bandar menunjukkan perubahan yang luar biasa dengan menyokong Pakatan, berdasarkan tred dalam pilihan raya sebelum itu, bola akan kembali bertukar ke kaki BN semula.

"Masyarakat luar bandar masih dilihat mempunyai pemikiran simple minded," katanya kepada Malaysia.

Menurut sumber-sumber yang dekat dengan kerajaan, bacaan semasa menunjukkan, sebanyak 28 kerusi masih memihak kepada BN, 19 mampu dirampas pembangkang dan 24 lagi peluangnya masih '50-50' antara kedua-dua pihak yang bertanding.

Jika dilihat dari aspek kaum pula, undi Cina kini memihak kepada Pakatan, Melayu dan Melanau masih menyokong BN manakala masyarakat Iban pula mula sedikit demi sedikit berpindah daripada BN kepada pembangkang.

Bacaan ini selari dengan pemantauan NGO pengkaji "kepercayaan politik" Zentrum Future Studies yang mendapati sokongan masyarakat luar bandar kepada BN merosot dari 80 kepada 61 peratus.

Menurut presiden Zentrum, Abu Hassan Hasbullah, di kawasan luar bandar, sokongan terhadap parti pemerintah turut menyusut dari 65 kepada 38 peratus sahaja.

Justeru, jika Pakatan mampu mempertahankan menangkis serangan terakhir BN, termasuk kedatangan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak sendiri, sejarah akan berlaku di Bumi Kenyalang.

Menurut sumber-sumber Umno pula, setelah parti Melayu itu mula menyuntik jenteranya di pelbagai kawasan, terutamanya di luar bandar dalam beberapa hari kebelakangan ini, mereka yakin, paling tinggi, Pakatan hanya dapat merampas 15 kerusi sahaja.

"Bagaimanapun, tujuh atau lapan kerusi di kawasan bandar memang sudah tidak boleh dipertahankan lagi," jelas sumber-sumber itu.

Wednesday, April 13, 2011

N 05 DEMAK LAUT KETINGGALAN?

Hari ini masuk hari yang ke 3 saya di SARAWAK,bertugas di DUN N 05 DEMAK LAUT di dalam PARLIMEN SANTUBONG.Jumlah keseluruhan pengundi di dalam DUN DEMAK LAUT sekitar 10 ribu sahaja,jika di lihat mengikut pecahan kaum orang MELANAU majoriti dengan 90 peratus berbanding CINA,IBAN dan DAYAK dengan hanya 10 peratus.

Calon yang di ketengahkan PARTI KEADILAN RAKYAT seorang calon yang profesional dan mempunyai pakej untuk memenuhi kratirea seorang wakil rakyat iaitu ALI HOSSEN B ABANG.Di pihak BARISAN NASIONAL pula di khabarkan seorang yang terkenal iaitu seorang DOKTOR.Biar apapun kreteria calon yang di ketengahkan isu dan gerak kerja mempunyai peranan dan kesan yang kuat untuk menentukan kemenangan di tambah pula dengan gelombang PERUBAHAN yang di lakukan oleh KAUM DAYAK semestinya boleh di ambil kesempatan oleh orang MELANAU turut melakukan perubahan.Jika di ikuti laporan-laporan yang di perolehi dan gambar-gambar sambutan setiap ceramah anjuran PR di kawasan BANDAR KUCHING,SIBU,MIRI dan lain-lain memperlihatkan perubahan dan kejutan sememangnya bakal berlaku

Suasan di DUN DEMAK LAUT ini tidak sama seperti yang berlaku di bandar-bandar besar,tetapi ia menampakkkan peningkatan berbanding sokongan dan respond yang di terima ketika PRN 2006 yang lalu.Kawasan KG tidak lagi boleh di kartegorikan sebagai kawasan GELAP mahupun KELABU bagi KEADILAN, kerana ia amat berbeza dengan sebelum ini.Penerimaan orang kg seperti di KG SEJINGKAT dan KG MUARA TEBAS kelihatan seakan-akan ada sinar harapan untuk KEADILAN menang di PETI UNDI tersebut.Termasuk juga dengan kawasan-kawasan peti undi yang lain seperti BAKO,TEBUAN MELAYU,PINGGAN JAYA dan beberapa kawasan yang lain juga tidak mengecewakan.

Berbaki 4 hari petugas-petugas perlu melipatgandakan usaha untuk mengekalkan momentum sehingga hari pengundian.Segala usaha keras pastinya akan membuahkan hasil...

HIDUP HARAPAN

Tuesday, April 12, 2011

NAJIB PULANG AWAL?

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkata generasi muda perlu bekerjasama dengan pemimpin sedia ada supaya proses peralihan kuasa di Sarawak kelak dapat dilaksanakan secara teratur. Beliau meminta golongan berkenaan supaya tidak membuat sesuatu tanpa memikirkan dengan sedalam-dalamnya akan akibatnya agar tidak menggadai masa depan mereka.

“Jangan kita dengar hasutan daripada pihak lain. Pilihlah kerajaan Barisan Nasional (BN) yang akan memimpin sebaik-baiknya untuk masa depan kita bersama,” katanya pada acara Malam 1Malaysia di Padang Merdeka di sini malam Isnin.

Beliau berharap acara itu, yang diadakan untuk menghimpunkan para belia, khususnya yang berada di bandar raya Kuching Selatan, Utara dan Padawan, memberi ruang kepada mereka untuk berinteraksi dan menjalin hubungan dengan pemimpin.

Terdahulu, Ketua Menteri Tan Sri Abdul Taib Mahmud ketika menyentuh isu yang sama meminta generasi muda menyokong dan menyambut baik pemimpin baru yang bakal menggantikan beliau.

“Masa anda akan tiba. Bila saya berhenti nanti, saya ingin menyerahkan kepada generasi awaklah yang akan menyokong pemimpin (baru) yang akan terus memajukan Sarawak,” katanya.Taib, yang berulang kali menyuarakan hasratnya untuk berundur daripada jawatan Ketua Menteri, yang disandangnya sejak 1981, berkata rakyat patut bersikap matang dalam politik.

Semalam, Najib berkata peralihan kepimpinan negeri bakal dilakukan pada waktu yang sesuai dan telah dipersetujui Taib bagi memastikan ia berjalan lancar.

Lebih 1,000 orang terutama golongan belia hadir pada acara malam ini, yang dimeriahkan dengan persembahan beberapa artis terkenal tanah air seperti Dayang Nurfaizah, Annuar Zain, Hafiz AF7 dan beberapa artis lain.

Najib berlepas pulang ke ibu negara malam Isnin selepas acara itu. Tindakan beliau pulang ke ibu negara menggemparkan semua kerana di dalam jadualnya, Najib dijangkakan berada di Sarawak sehingga Jumaat ini. Namun begitu, Najib dijangka akan turun semula sekali lagi sebelum hari mengundi bermula seawal-awalnya esok.

Ada yang memerhatikan Najib dilaporkan kecewa dengan tindakan Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Pehin Taib Mahmud yang dikatakan tidak bertolak ansur untuk berundur dari politik Sarawak sebagai Ketua Menteri atau Pengerusi BN Sarawak selepas Taib mengumumkan akan memegang jawatan tersebut untuk beberapa tahun lagi semalam.

Najib sebelum ini telah berjanji kepada pengundi-pengundi semasa kempennya di beberapa penempatan kaum Cina dan Iban/Dayak sejak dua hari berada di Sarawak bahawa pelan peralihan kuasa akan dilaksanakan tidak lama lagi. Kenyataan Taib yang terbaru itu disifatkan sebagai tamparan kepada janji Najib sendiri.

kl today

WAJAH JURUTERBANG YANG MENINGGAL DUNIA


SIBU 11 April – Seorang juruterbang yang cedera parah apabila helikopter jenis Bell 206 milik Sabah Air yang dipandunya terhempas sejurus berlepas dari Dataran Sibu di sini pada pukul 1.50 tengah hari meninggal dunia pada pukul 8.36 malam tadi.

Insiden itu berlaku sebaik sahaja mangsa menurunkan tiga penumpang termasuk pembantu khas kepada Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Juruterbang, Kapten Sahimi Razali, 38, mengalami kecederaan parah di bahagian rusuk terus digegaskan ke Hospital Sibu oleh Jabatan Pertahanan Awam (JPAM).

Muhyiddin bersama isteri Puan Sri Noorainee Abdul Rahman turut melawat Sahimi yang menjalani pembedahan di Hospital Sibu kira-kira pukul 4 petang.

Muhyiddin yang menghabiskan kira-kira 15 minit di luar dewan pembedahan turut menyaksikan proses pembedahan yang dijalankan.

48 tahun memerintah, BN masih gagal sedia kemudahan asas


TEBUAN: Selepas 48 tahun mentadbir, kerajaan Barisan Nasional (BN) masih gagal menyediakan prasarana dan infrastruktur yang sempurna di Sarawak, menyebabkan penduduk di Kampung Sorak Melayu dalam DUN Tebedu, hidup dalam risiko dan bahaya.

Mereka terpaksa merentasi jambatan gantung sepanjang kira-kira 50 meter untuk ke pekan Serian yang terletak kira-kira lima kilometer dari kampung tersebut.

Bahkan, setiap hari anak-anak di kampung tersebut berhadapan dengan risiko jatuh ke dalam sungai kerana keadaan jambatan gantung yang uzur dan usianya yang sudah menjangkau 20 tahun.

“Kalau saya jadi orang kampung ini, satu undi pun saya tak beri kepada Barisan Nasional.

“Anak-anak muda kampung ini kena sedar. Selagi mana kita tak lawan, selagi itulah mereka memperkecilkan kita,” kata Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim pada lawatannya ke kampung tersebut, petang tadi.

Dalam pada itu, seorang penduduk yang ditemui KeadilanDaily berkata, sehingga kini kerajaan negeri masih gagal membekalkan bekalan air bersih ke kawasan itu.

Mereka terpaksa menggunakan air sungai atau menadah air gunung yang terletak agak jauh dari kampung mereka bagi meneruskan kehidupan sehari-hari.

Terdahulu sebelum itu, Anwar dalam program ceramah kelompok dan ramah mesra bersama pengundi di Kampung Sorak Sumpung. Turut hadir ialah calon bagi kawasan DUN N 18 Tebedu, Dr Christopher Anak Kiyui.

Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=11204

Monday, April 11, 2011

Petanda BN gagal raih 2/3 DUN Sarawak?


Laporan kedudukan Barisan Nasional (BN) Sarawak 50:50 bukan lagi perang saraf dalam alam siber tetapi kini sudah menjadi realiti di kalangan penduduk Sarawak bahkan menjadi igauan ngeri pemimpin BN Sarawak. Mimpi ngeri ini bukannya lagi berada pada bibir-bibir mulut pemimpin Pakatan Rakyat tetapi kini dalam tubuh para pemimpin parti-parti komponen BN di Sarawak yang sudah terasa kehadirannya sejak kempen bermula.
“Yang paling kurang akan berlaku dalam pilihan raya ini menurut maklumat yang kami dapat dan mood rakyat Sarawak adalah BN akan hilang kuasa 2/3 dalam Dewan Undangan Negeri Sarawak akan datang,” tulis laporan itu.

Kenyataan dari pemimpin kecil PBB di peringkat cawangan bahawa tidak mengundi BN diibaratkan MENDERHAKA adalah ciri ketakutan dan bolehlah dijadikan satu slot dalam filem “Hantu Mak Limah balek Kampong”.

Ia dibuat untuk menambahbaik lagi kelucuan jalan cerita dalam filem tersebut, katanya.

“Kami berkeyakinan pertandingan sengit akan berlaku semasa pilihan raya di seluruh Sarawak, bukan di bahagian-bahagian tertentu sahaja.

“Bak kata orang-orang bae (bintulu) “ yak lah masanya selau BN mulik mapun Kuala Lumpur” ( inilah masanya BN balik ke Kuala Lumpur),” katanya.

Penduduk tempatan tahu, keadaan pribumi Sarawak terutama kaum Iban sangat menyedihkan.

Mereka menjadi alat penerokaan dan pemberi hasil lumayan untuk ekonomi Sarawak dalam keadaan mereka tidak sedar mereka hanya menjadi alat untuk mengkayakan pemimpin kapitalis di bumi mereka sendiri.

Satu persoalan besar di sini, adakah bekas penyandang Ketua Menteri Sarawak ketika ini, Tun Patinggi Taib Mahmud masih tidak terasa malu dalam meminta undi agar rakyat tetap menyokong kerajaan beliau dan BN.

Usaha Najib tekan Taib gagal

Menjelang hari penamaan calon baru-baru ini, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan timbalannya, Tan Sri Muhyidin Yasin dikatakan gagal untuk memujuk Taib Mahmud agar mengundurkan apabila kedua-dua tidak menerima syarat yang dikenakan Taib.

Ekoran itu, Taib tidak pernah memberikan kata putus bilakah beliau akan berundur walaupun Najib terus menekan beliau agar berundur dalam kempennya di Sarawak. Semalam Najib mengulangi lagi janji ini di depan rakyat Sarawak, namun adakah Taib bersetuju, tidak diketahui.

Bagi penduduk Sarawak, cara paling baik untuk memastikan Taib berundur adalah mengalahkan BN di Sarawak dan memberikan kepercayaan kepada Pakatan Rakyat untuk mentadbir negeri itu.

“Tidak salah memberikan kepercayaan kepada Pakatan dalam usaha untuk memberikan kuasa kepada rakyat kerana selama ini rakyat hanya dipergunakan untuk kekayaan pihak Kuching dan Kuala Lumpur sahaja,” kata seorang pensyarah universiti tempatan di Sarawak kepada Harakahdaily.

“Kalau pemilihan Pakatan tidak betul, kita boleh tukar balik dalam pilihan raya akan datang. Di Semenanjung, rakyat boleh buat di Selangor, Pulau Pinang, Kedah, Kelantan dan Perak dalam pilihan raya umum lalu. Nampaknya rakyat di sana selesa bahkan banyak kebaikannya, kenapa tidak kita di Sarawak,” tambah beliau yang enggan namanya disiarkan.

20 belia Kampung Jepak dekat sini menyerahkan borang untuk menyertai PAS dalam satu majlis mereka bersama dengan PAS Cawangan Kampung Jepak 6 April lepas.

Borang-borang itu diserahkan kepada Setiausaha PAS Kawasan Bintulu yang turut hadir dalam majlis itu.

Ekoran penyatuan antara belia dan PAS Cawangan itu, satu pasukan Futsal Kampung Jepak ditubuhkan.

Di majlis barbeku PAS Cawangan Jepak, anak-anak muda kampung itu berjaya dikumpulkan bersama dengan aktivis PAS.

CALON PAS DI UGUT

BN Sarawak terus menunjukkan sikap terdesak apabila mengugut pemilik permit rumah tumpangan dan rumah persendirian yang menyewakannya kepada petugas PAS. Perkara ini berlaku di Sementan, Dun Tanjung Datu apabila petugas PAS dari Johor terpaksa keluar dari rumah yang disewa walaupun pada mulanya pemiliknya menunjukkan sikap positif meskipun mengetahui mereka daripada PAS.
Menurut ketua petugas PAS Johor di Dun tersebut, Onn Jaafar, kali pertama mereka diarah keluar ialah sewaktu menyewa di rumah tumpangan di Sementan.

Setelah empat hari menyewa di situ, mereka diarahkan keluar kerana pemiliknya memberitahu, mereka diugut oleh pihak BN-PBB bahawa permit sewaannya akan ditarik balik jika terus menyewakannya kepada petugas PAS.Pemiliknya sedikitpun tidak menunjukkan rasa tidak senang malah menyatakan sokongan kepada calon PAS dan bersedia membawa petugas menyelami masalah penduduk di kawasan sekitar.

“Esoknya kami dipanggil dan setelah berbincang, mereka menyuruh kami keluar kerana takut dengan ugutan daripada pihak BN.Tapi mereka minta maaf kerana terpaksa arahkan kami keluar,” cerita Onn ketika dihubungi hari ini.

Setelah diarah keluar, mereka menyewa di sebuah rumah persendirian yang juga di Sementan.

Pemiliknya juga tahu mereka daripada PAS dan tidak menunjukkan sebarang masalah.

Namun pada malamnya, mereka sekali lagi diarah keluar kerana pemiliknya turut menerima ugutan lesen perniagaannya akan ditarik kerana bekerjasama dengan PAS.

Sehubungan itu, mereka terpaksa menumpang di bilik gerakan kerana tidak mahu perkara sama berulang lagi kerana difahamkan pihak BN sentiasa memantau penduduk kawasan tersebut.

Namun begitu, kejadian ‘dihalau’ ini tidak sedikit pun menjejaskan semangat petugas PAS untuk terus berkempen sehingga hari membuang undi 16 April ini.

Beliau sebaliknya hanya menyifatkan kejadian ini sebagai cabaran kecil yang harus ditempuh oleh petugas-petugas apatah lagi jika ‘masuk ke tempat orang’.

Seramai 13 orang petugas dari Johor berkampung di Tanjung Datu sehingga hari mengundi.

PAS meletakkan calon wanita, Nani Sahari (gambar atas, bercermin mata bertudung hijau gelap dan memegang beg tangan) untuk merampas kerusi Dun Tanjong Datu daripada penyandang kerusi ini, Adenan Satem daripada BN-PBB.

Sebelum ini juga, PAS membuat satu laporan polis ekoran Nani yang didakwa cuba diugut dan cuba dibeli pihak tertentu. Laporan itu dibuat di Balai Polis Lundu 7 April lalu oleh wakil calon, Syed Abdul Rahman Syed Hussain.

Sunday, April 10, 2011

Saturday, April 9, 2011

Baru Bian KM Sarawak jika Pakatan Rakyat menang

Saiz Teks: A A A
Baru Bian KM Sarawak jika Pakatan Rakyat menang
KUCHING: Pengerusi KEADILAN Sarawak, Baru Bian akan dilantik sebagai Ketua Menteri Sarawak jika Pakatan Rakyat menumbangkan BN pada pilihanr raya negeri ke-10, 16 April ini.

Persetujuan itu diputuskan pemimpin tertinggi Pakatan Rakyat dan diumumkan di Kuching ketika pelancaran manifesto mereka yang ‘Ketuanan Rakyat’.

Hadir ketika pengumuman itu adalah Presiden KEADILAN, Datuk Seri Dr Wan Azizah Ismail, pemimpin veteran DAP Lim Kit Siang dan ahli jawatankuasa pusat PAS, Datuk Seri Nizar Jamaluddin serta calon Pakatan yang bertanding pada pilihan raya ini.

Ketua DAP Sarawak, Chong Chieng Jen berkata perlantikan Baru itu diputuskan pada mesyuarat majlis Pakatan Sarawak.

“Pendirian kita adalah jelas. Kita mahu Baru jadi KM (jika beliau menang),” kata Chong.

Mengikut MalaysiaKini, Dr Wan Azizah berkata nama Baru dicadangkan kerana beliau adalah pemimpin negeri.

Baru adalah pemimpin veteran dan pembabitannya dalam politik bermula dengan Parti Bansa Dayak Sarawak (PBDS), Kongres Dayak Malaysia dan juga pernah bertanding di bawah tiket Parti Kebangsaan Sarawak (Snap) pada 2006.

Beliau terkenal dengan kelantangannya memperjuangkan tanah hak adat pribumi (NCR) dan pada pilihan raya ini bertading di DUN Ba’Kelalan di bahagian timur Sarawak. Baru dijangka me

JUMLAH YANG HADIR KETIKA CERAMAH DSAI DI BILIK GERAKKAN SENADIN SARAWAK


Friday, April 8, 2011

TU DIA KAYU BALAK DI SARAWAK

HARTA BERDARAH

APA NAK JADI DA....


Apa nak jadi da...soalan ini bermain di fikiran apabila melihat wajah pegawai KASTAM yang di temui mati di bangunan SPRM.Rasa sediah pun ada bercampur keliru dengan apa yang berlaku.Setelah TEOH BEN HOCK kini pula SARBANI,apakah yang berlaku sebenarnya?persoalan ini tidak pernah terjawab walaupun telah di dedahkan oleh beberapa blog sebelum ini mengenai TEOH BEN HOCK.

Jika diikuti temubual yang di jalankan oleh MALAYSIAKINI terhadap beberapa rakan SARBANI,amatlah mustahil SARBINI bunuh diri.Di katakan SARBANI menjadi seorang IMAM ketika solat di WISMA dan di anggap orang yang baik dan di senangi kakitangan KASTAM.

Di ceritakan oleh seorang sahabat mengenai sebuah negara MISKIN iaitu SOMALIA,di negara tersebut juga mempunyai pemimpin yang beragama ISLAM tetapi sering berlaku 'orang hilang'.Maksudnya orang yang di lihat lantang mengkritik KERAJAAN akan di hapuskan,mungkin ia tidak mengenal usia.Mendengar sahaja apa yang di ceritakan membuatkan hati terdetik,adakah MALAYSIA akan sampai tahap yang sebegitu?ahhh harapnya tidak.

Di khabarkan juga PEGAWAI KASTAM mogok sehinggakan POLIS terpaksa mengambil alih WISMA KASTAM.Nak tunggu TV3 keluar berita ini memang tidak ada jawabnya.

LAWAN TETAP LAWAN

HIDUP HARAPAN

Thursday, April 7, 2011

WAJAH PEGAWAI SPRM YANG MENINGGAL DUNIA DI BANGUNAN SPRM


Kawasan Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia (HUKM) di sini menjadi tumpuan rakan-rakan Ahmad Sarbani Mohamed sebaik sahaja mendengar kematian penolong pengarah Kastam itu, yang ditemui mati di bangunan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) di sini, pagi tadi.

Bagaimanapun kebanyakan mereka yang kelihatan terkejut dan sedih melahirkan satu pandangan yang sama – mustahil bagi pegawai Kastam itu (gambar) yang berusia 56 tahun – boleh mengambil keputusan untuk membunuh diri dengan terjun dari bangunan tinggi.

Dengan berpakaian Kastam Diraja Malaysia sejumlah kakitangan agensi itu berhimpun di kawasan hospital sementara menunggu hasil bedah siasat.

Sesetengah pula didapati tidak dapat mengawal perasaan.

Keluarga Ahmad Sarbani pula kelihatan “mengawal” isteri dan lima anaknya, yang diiringi ke bilik menunggu dewan mayat dengan muka mereka ditutup bagi mengelak dirakamkan oleh media.

Saudara-mara juga enggan memberi sebarang komen kepada pemberita yang membanjiri kawasan bilik mayat.

Rakan zaman kanak-kanak Ahmad Sarbani, Ridzuan Mohamad memberitahu The Malaysian Insider, dia tidak percaya apabila dimaklumkan kematian penolong pengarah itu.

“Saya sangat rapat dengan dia dan dia seorang yang rendah diri. Saya merasakan tuduhan SPRM ke atasnya mengarut. Jika benar, tunjukkan bukti.

“Cara mereka menyoal siasat dia tidak adil,” katanya.

“Dia hanya dijadikan kambing kerana seseorang,” kata Ridzuan,bekas pemberita ini, yang berusia 46 tahun.

Ridzuan juga memberitahu tidak logik Ahmad Sarbani boleh membunuh diri kerana dia sentiasa mempertahankan bahawa dirinya tidak bersalah.

“Malam tadi dia panggil saya dan memberitahu saya bahawa dia sedang disoal siasat oleh SPRM. Dia berkata dia rasa tidak bersalah kerana tidak melakukan apa-apa kesalahan.

“Dia juga berkata dia akan menghantar satu dokumen esok (hari ini), untuk menghantar dokumen,” katanya lagi.

Seorang lagi rakannya, Ashaari Isa juga yakin Ahmad Sarbani bukan seorang yang boleh mengambil tindakan membunuh diri.

“Itu yang SPRM mahu berkata, tetapi bagi mereka yang mengenali dia secara peribadi adalah mustahil (boleh membunuh diri),” katanya lagi.

“Personaliti dan tingkah laku dia adalah bukti dia seorang yang kuat beriman,” kata ahli perniagaan berusia 57 tahun ini.

Justeru kata Ashaari, dia mahu SPRM menjelaskan mengapa seorang pegawai kanan Kastam sanggup untuk membunuh diri dan mahu ditunjukkan rakaman CCTV kepada umum.

Ashaari, yang memandu dari kampung Ahmad Sarbani di Perak, dengan rasa marah menafikan bunuh diri sebagai punca kematiannya.

“Lelaki dari kampung saya tidak akan membunuh diri, tetapi kami bunuh orang,” katanya dengan nada beremosional.

Ahmad Sarbani merupakan sebahagian daripada 62 orang menjadi radar Operasi 3B sejak minggu lalu dan dia mati dipercayai selepas jatuh dari bangunan agensi itu di Jalan Cochrane di sini, pagi ini.

Insiden terbaru ini, yang sekali lagi mengejut dan menggemparkan negara, berlaku ketika Suruhanjaya Diraja sedang mengadakan siasatan berhubung kematian bekas pegawai DAP Teoh Beng Hock, yang ditemui mati selepas disiasat SPRM di Shah Alam, dua tahun lalu.

SPRM memulakan Operasi 3B minggu lalu dan telah menahan 62 pegawai kastam di seluruh negara.

Sebahagian besar daripada telah dibebaskan sementara menanti siasatan susulan.

Pada satu sidang media di sini tengah hari tadi, Pengarah Siasatan SPRM Datuk Mustafar Ali berkata mangsa ditemui mati di gelanggang badminton kira-kira 10 pagi tadi.

Ahmad Sarbani telah dibebaskan oleh SPRM selepas diikat jamin Sabtu lalu.

Mustafar berkata mayat pegawai itu ditemui di aras bawah, selepas didapati tidak kelihatan di bilik dia diminta menunggu pada pukul 10.15 pagi.

Kata beliau, Ahmad Sarbani datang ke bangunan SPRM kira-kira 8.26 pagi tanpa sebarang temu janji dengan pegawai siasatan.

Dalam satu kenyataan dikeluarkan pada sidang media itu, SPRM berkata, “antara pukul 10.15 pagi hingga 10.20 pagi satu kejadian telah berlaku di bangunan SPRM Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Jalan Cochrane, Kuala Lumpur di mana seorang individu telah ditemui meninggal dunia.”

“Individu yang ditemui meninggal dunia ini dikenal pasti sebagai Ahmad Sarbani Mohamed, berumur 56 tahun, seorang Penolong Pengarah Kastam,” kata kenyataan itu.

SPRM mengesahkan bahawa Ahmad Sarbani adalah antara pegawai kastam yang telah ditahan pada 1 April lalu di Pejabat Kastam Pelabuhan Utara, Klang.

“Penama tersebut setelah membantu dalam siasatan yang melibatkan Operasi 3B iaitu satu siasatan berkaitan kesalahan di bawah Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia 2009, telah dilepaskan melalui jaminan pada 2 April, pukul 12.30 tengah hari.

“Penama tersebut telah pun meninggalkan pejabat SPRM Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur selepas dilepaskan melalui jaminan tersebut,” kata kenyataan itu lagi.

Katanya, Ahmad Sarbani telah datang ke Pejabat SPRM Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur seorang diri dengan menunggang motosikal dan meminta untuk berjumpa dengan pegawai penyiasat bagi berbincang mengenai kes terhadapnya.

“Oleh kerana pegawai-pegawai sedang bermesyuarat, maka penama berkenaan telah menunggu di lobi pejabat sehingga pukul 9.30 pagi.

“Penama tersebut kemudian telah diiringi oleh seorang pegawai ke bilik pejabatnya untuk mendapatkan pegawai penyiasat menemui penama tersebut. Pegawai yang mengiringi penama tersebut telah berada bersamanya dalam bilik pejabat pegawai berkenaan,” katanya lagi.

Kenyataan itu menambah, lebih kurang 10.15 pagi, pegawai yang mengiringi beliau telah meninggalkan penama tersebut di pejabatnya dan keluar sebentar pergi mendapatkan pegawai penyiasat.

“Dalam beberapa minit kemudian, pegawai tersebut telah kembali ke pejabatnya dan mendapati penama berkenaan tiada dalam bilik berkaitan,” tambah kenyataan tersebut.

“Setelah mencari dalam kawasan pejabat, seorang pegawai telah terlihat satu tubuh manusia terlantar di tingkat satu bangunan pejabat ini.

“SPRM telah pun memaklumkan kejadian ini kepada keluarga si mati dan pihak pengurusan jabatannya serta menyerahkan perkara ini kepada pihak polis untuk mengambil sebarang tindakan,” kata kenyataan itu lagi. -TMI

Anwar yakin Pakatan akan buat kejutan di S'wak


Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim yakin Pakatan Rakyat akan memberi kejutan yg hebat pada pilihan raya Sarawak yang ke-10 berlangsung pada 16 April ini, lapor TV Selangor.

Sehubungan itu, beliau menggesa jentera parti supaya turun ke seluruh pelusuk negeri Sarawak sepanjang kempen pilihan raya jika mahu kemenangan direalisasikan.

"Setiap calon-calon Pakatan itu adalah calon kita. Kita perlu bekerjasama sebagai satu pasukan.

"Ini merupakan semangat muafakat dan strategi kempen yang perlu diatur supaya tiada mana-mana kawasan pun yang tertinggal untuk mendapat maklumat.

"Saya yakin Pakatan Rakyat akan memberi kejutan yg hebat pada pilihan raya Sarawak kali ini. Sehingga kini, di kebanyakan tempat, calon kita tidak hilang atau dibeli dan Barisan Nasional tidak menang percuma," katanya semasa melawat bilik gerakan PKR dan DAP di pekan Limbang, hari ini.

Terdahulu, beliau melawat pusat penamaan calon di Dewan Tertutup Limbang bersama calon Batu Danau, Dr Lau Liak Koi.

Anwar juga dijadualkan bertemu masyarakat Iban di rumah Panjang Lubok Simpor dan Jembatan Lubai dekat Lubai Tengah, hari ini.

Dalam pada itu, beliau memaklumkan, masih ada lagi kawasan yang perlu digempur, terutamanya di kawasan yang didiami oleh penduduk berketurunan Melayu Islam.

"Apa yang perlu dilakukan sekarang ini adalah penumpuan di kawasan Melayu.

"Berbanding orang Dayak dan Bidayuh yang menunjukkan sokongan padu, orang Melayu perlu diberikan keyakinan.

"Mulai sekarang, tiada masa untuk rehat kepada kita. Kita perlu bergerak terus untuk mencapai kemenangan," kata Anwar.

Penamaan calon semalam menyaksikan semua kerusi di DUN Sarawak ditandingi oleh BN dan ditentang hebat oleh Pakatan Rakyat dan parti lain.

Sebanyak 213 calon bertanding - jumlah paling ramai dalam sejarah pilihan raya negeri

Wednesday, April 6, 2011

Berikut senarai calon Keadilan dan lawan yang bertanding di 48 kerusi Dewan Undangan Negeri Sarawak

N01: OPAR: SARAWAK: 8,099

1. Boniface Willy ak Tumek (KEADILAN)
2. Stephen ak Sagir (SNAP)
3. Joseph Jindy ak Peter Rosen (Bebas)
4. Ranum ak Mina (BN-SUPP)

N02: TASIK BIRU: SARAWAK: 15,100

1. Datuk Peter Nansian ak Ngusie (BN-SPDP)
2. Frankie Jurem ak Nyombui (SNAP)
3. John Tenewi Nuek (KEADILAN)

N04: PANTAI DAMAI: SARAWAK: 14,104

1. Suhaimi Selamat (Bebas)
2. Dr Abdul Rahman Junaidi (BN-PBB)
3. Wan Zainal Abidin Wan Senusi (KEADILAN)

N05: DEMAK LAUT: SARAWAK: 10,437

1. Dr Hazland Abang Hipni (BN-PBB)
2. Ali Hossen bin Abang (KEADILAN)

N06: TUPONG: SARAWAK: 17,796

1. Datuk Daud Abdul Rahman (BN-PBB)
2. Baharuddin @ Din Shah Mokhsen (KEADILAN)

N07: SAMARIANG: SARAWAK: 15,942

1. Sharifah Hasidah Sayeed Aman Ghazali (BN-PBB)
2. Zulrusdi Mohamad Hol (KEADILAN)

N011: BATU LINTANG: SARAWAK: 27,833

1. Sih Hua Tong (BN-SUPP)
2. See Chee How (KEADILAN)
3. Soo Lina (Bebas)

N014: ASAJAYA: SARAWAK: 13,799

1. Abd Karim Rahman Hamzah (BN-PBB)
2. Arip Ameran (KEADILAN)

N014: ASAJAYA: SARAWAK: 13,799

1. Abd Karim Rahman Hamzah (BN-PBB)
2. Arip Ameran (KEADILAN)

N016: BENGOH: SARAWAK: 21,955

1. Willie ak Mongin (KEADILAN)
2. Wejok ak Tomik (Bebas)
3. Richard @ Peter ak Margaret (SNAP)
4. Dr Jerip ak Susil (BN-SUPP)

N017: TARAT: SARAWAK: 16,352

1. Ateng ak Jeros (SNAP)
2. Roland Sageh Wee Inn (BN-PBB)
3. Peter Ato ak Mayau (KEADILAN)

N018: TEBEDU: SARAWAK: 12,497

1. Kipli bin Ale (Bebas)
2. Datuk Seri Michael Manyin ak Jawong (BN-PBB)
3. Christopher ak Kiyui (KEADILAN)
4. Anthony ak Nais (SNAP)

N019: KEDUP: SARAWAK: 17,466

1. Lainus ak Andrew Luwak (KEADILAN)
2. Maclaine Ben @ Martin Ben (BN-PBB)
3. Amin ak Banti (Bebas)
4. Belayong ak Jayang (SNAP)

N021: SIMUNJAN: SARAWAK: 10,104

1. Mohd Naroden Majais (BN-PBB)
2. Mashor Hussen (KEADILAN)
3. Zaini bin Le’ (Bebas)
4. Mac Palima ak Nyambil (PCM)

N023: LINGGA: SARAWAK: 7,745

1. Abang Othman Abang Gom (SNAP)
2. Abang Ahmad Arabi Abang Bolhassan (KEADILAN)
3. Simoi Peri (BN-PBB)

N025: BALAI RINGIN: SARAWAK: 8,798

1. Ibi ak Uding (KEADILAN)
2. Snowdan Lawan (BN-PRS)
3. Dan ak Giang (SNAP)
4. Lipeh ak Mawi (PCM)
5. Cobbold ak Lusoi (Bebas)
6. Sujal ak Gansi (Bebas)

N026: BUKIT BEGUNAN: SARAWAK: 7,778

1. Mong ak Dagang (BN-PRS)
2. Lias ak Julai (Bebas)
3. Jimmy Lim @ Jimmy Donald (KEADILAN)
4. Ivanhoe Anthony ak Belon (SNAP)

N028: ENGKELILI: SARAWAK: 9,444

1. Dr Johnichal Rayong ak Ngipa (BN-SUPP)
2. Jimmy Simon Maja (Bebas)
3. Semijie ak Janting (SNAP)
4. Marudi @ Barudi ak Mawang (KEADILAN)

N029: BATANG AI: SARAWAK: 8,728

1. Nicholas Bawin ak Anggat (KEADILAN)
2. Malcom Mussen ak Lamoh (BN-PRS)

N030: SARIBAS: SARAWAK: 8,054

1. Ricky @ Mohammad Razi Sitam (BN-PBB)
2. Abang Zulkifli Abang Engkeh (KEADILAN)

N031: LAYAR: SARAWAK: 8,109

1. Joe ak Unggang (SNAP)
2. Stanny Embat Dharoh ak Laja (KEADILAN)
3. Ngumbang @ Kibak ak Datu (Bebas)
4. Tan Sri Dr Alfred Jabu ak Numpang (BN-PBB)

N032: BUKIT SABAN: SARAWAK: 7,657

1. Dayrell Walter Entrie (SNAP)
2. Jerah ak Engkiong @ Edward Jerah (KEADILAN)
3. Robert Lawson Chuat (BN-PBB)

N033: KALAKA: SARAWAK: 14,167

1. Ismail bin Hussain (Bebas)
2. Abdul Wahab Aziz (BN-PBB)
3. Mohd Yahya Abdullah (KEADILAN)

034: KRIAN: SARAWAK: 11,016

1. Liman ak Sujang (SNAP)
2. Datuk Peter Nyarok ak Entrie (BN-SPDP)
3. Banyi ak Beriak (Bebas)
4. Ali ak Biju (KEADILAN)

N035: BELAWAI: SARAWAK: 8,623

1. Abdul Wahab Abdullah (KEADILAN)
2. Kiprawi bin Suhaili (Bebas)
3. Datuk Talif @ Len Salleh (BN-PBB)

N036: SEMOP: SARAWAK: 8,891

1. Abdullah Saidol (BN-PBB)
2. Ong Chung Siew (KEADILAN)
3. Ajiji Fauzan (Bebas)

N037: DARO: SARAWAK: 7,305

1. Murni Suhaili (BN-PBB)
2. Jamaludin Ibrahim (KEADILAN)
3. Muhamad Zamhari Berawi (Bebas)
4. Noh @ Muhamad Noh Bakri @ Bakeri (Bebas)

N042: MELUAN: SARAWAK: 11,487

1. John Brian Anthony ak Jeremy Guang (KEADILAN)
2. Wong ak Judat (BN-SPDP)
3. Labang ak Jamba (SNAP)

N043: NGEMAH: SARAWAK: 8,058

1. Alexander Vincent (BN-PRS)
2. Yakup Khalid (Bebas)
3. Adeh ak Denong (PCM)
4. Michael ak Lias (SNAP)
5. Aris ak Alap (KEADILAN)

N044: MACHAN: SARAWAK: 9,944

1. Kong Tat Kim (PCM)
2. Datuk Gramong Juna (BN-PBB)
3. George Chen Nguk Fa (KEADILAN)
4. Augustine ak Liom @ August Kiom (SNAP)

N049: NANGKA: SARAWAK: 14,197

1. Dr Annuar Rapaee (BN-PBB)
2. Norisham Mohamed Ali (KEADILAN)

N050: DALAT: SARAWAK: 11,857

1. Datin Fatimah Abdullah @ Ting Sai Ming (BN-PBB)
2. Sylvester Ajah Subah @ Ajah Subah (KEADILAN)
3. Salleh Mahali (Bebas)

N051: BALINGIAN: SARAWAK: 11,792

1. Suriati Abdullah (KEADILAN)
2. Tan Sri Abdul Taib Mahmud (BN-PBB)
3. Datuk Salleh Jafaruddin (Bebas)

N052: TAMIN: SARAWAK: 12,244

1. Joseph Mauh ak Ikeh (BN-PRS)
2. Mengga ak Mikui (KEADILAN)

N053: KAKUS: SARAWAK: 9,604

1. Dick @ Laurance Dick Sekalai (PCM)
2. Paul Anyie Raja (KEADILAN)
3. John Sikie ak Tayai (BN-PRS)
4. Entali ak Empin (Bebas)

N054: PELAGUS: SARAWAK: 15,322

1. Stanley Nyitar @ Unja ak Malang (BN-PRS)
2. Edward Sumbang ak Asun (KEADILAN)
3. George ak Lagong (Bebas)

N056: BALEH: SARAWAK: 11,287

1. Datuk Seri Dr James Masing (BN-PRS)
2. Bendindang ak Manjah (KEADILAN)

N057: BELAGA: SARAWAK: 8,463

1. John Bampa @ Tusau (SNAP)
2. Liwan Lagang (BN-PRS)
3. Basah Kesing @ Ali Basah Kesing (KEADILAN)
4. Michael Jok (Bebas)
5. Matthew ak Munan (Bebas)
6. Kenneth Adan Silek (Bebas)

N058: JEPAK: SARAWAK: 12,979

1. Ramli Malaka (SNAP)
2. Abdul Jalil Bujang (KEADILAN)
3. Datuk Talib Zulpilip (BN-PBB)
4. Abdul Kuddus Ramlee (Bebas)
5. Awang Abdillah Awang Nasar (Bebas)

N060: KEMENA: SARAWAK: 14,082

1. Liam Rengga (Bebas)
2. Bernard Binar Bayang ak Rading (KEADILAN)
3. Dr Stephen Rundi ak Utom (BN-PBB)
4. Ungun ak Bayan (SNAP)

N061: BEKENU: SARAWAK: 10,672

1. Rosey Yunus (BN-SPDP)
2. Dyg Juliana Awg Tambi (PCM)
3. Thony ak Badak (SNAP)
4. Ishak Mahwi (KEADILAN)

N062: LAMBIR: SARAWAK: 14,144

1. Ripin Lamat (BN-PBB)
2. Zolhaidah Suboh (KEADILAN)
3. Johari Bujang (SNAP)

N065: SENADIN: SARAWAK: 22,432

1. Michael Teo Yu Keng (KEADILAN)
2. Datuk Lee Kim Shin (BN-SUPP)

Penyandang: Datuk Lee Kim Shin (BN-SUPP)
Undi diperolehi: 7,173
Majoriti: 4,799

N066: MARUDI: SARAWAK: 13,093

1. Sylvester Entrie ak Muran (BN-SPDP)
2. Michael Ding Tuah (Bebas)
3. Gerang ak Dagom (KEADILAN)
4. Edwin Dundang ak Bugak (SNAP)

N067: TELANG USAN: SARAWAK: 13,623

1. Harrison Ngau Laing (KEADILAN)
2. Kebing Wan (SNAP)
3. Jok Ding (Bebas)
4. Dennis Ngau (BN-PBB)

N069: BATU DANAU: SARAWAK: 7,636

1. Palu @ Paulus ak Gumbang (BN-SPDP)
2. Dr Lau Liak Koi (KEADILAN)
3. Lawrence Cosmas Sunang ak Simpang (SNAP)

N070: BA’KELALAN: SARAWAK: 6,958

1. Baru Bian (KEADILAN)
2. Willie Liau (BN-SPDP)

N071: BUKIT SARI: SARAWAK: 9,983

1. Datuk Amar Awang Tengah Ali Hassan (BN-PBB)
2. Japar Suyut (KEADILAN)

Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=10824

TAK HANTAR PENYATA KEWANGAN PILIHANRAYA 2006


Mula-mula denga berita mengatakan PAS menang tanpa bertanding bagaikan tak percaya,tetapi setelah mendapa penjelasan dari teman-teman ternyata memang tak boleh percaya kerana SPR terlalu telus dan cekap poooraahhhhh!

Sebut sahaja isu penyata kewangan pilihanraya semestinya perkara ini pernah berlaku kepada beberapa individu di dalam PARTI KEADILAN RAKYAT.Seingatan saya masalah yang timbul ketika penamaan calon PRU 12 2008 iaitu ada calon gagal menyerahkan penyata kewangan pada pilihanraya yang lalu pilihanraya ke 11 2004,semestinya calon-calon ini pernah bertanding pada PRU 11 dan tidak menghantar penyata kewangan tersebut kepada SPR.Jika mengikut syarat yang di tetapkan pencalonan semestinya di tolak dengan serta merta.

Isu penyata kewangan kali ini hebat apabila ADIK TAIB MAHMUD sendiri gagal menyerahkan penyata kewangan pilihanraya 2006,tetapi SPR seperti biasa CEKAP lagi BERSIH tetap menerima ADIK TAIB MAHMUD sebagai CALON PRN 2011 sebentar tadi.Ini yang di katakan SPR juga PARTI KOMPONEN BN yang baru.Di fahamkan penyata kewangan tersebut di hantar juga OLEH BN tetapi ketika WAKTU MENCECAH JAM 130 TGHR.SPR memang hebat dan terlalu telus sehinggakan sanggup menunggu sehingga pukul 1 tengahri.

Biar apapun yang kita maki kepada SPR,mereka tetap kebal dan tidak akan mengaku salah waiman sebesar zarah pun meraka tetap betul.Begitulah demokrasi di MALAYSIA pada hari ini semakin hari semakin parah,itu pun ada juga pihak yang nak berbaik-baik dengan UMNO BARISAN NASIONAL.Kebetulan pula masalah yang berlaku sebentar tadi di DUN N 15 MUARA TUANG yang melibatkan CALON PAS.Memasuki hari pertama kempen PRN SARAWAK, bersedialah kita dengan propaganda yang mula di mainkan secara kritikal dan dasyat di TV1,TV3 dan seangkatan denganya.

Di saat PR ka di serang habis habisan bermual hari ini,maka di sinilah kita mengharapkan peranan dan inisiatif penyokong dan pendokong PR untuk membantu.Gunakan kelebihan BUKU JINGGA yang kita punyai untuk membuat serangan balas kepada UMNO BARISAN NASIONAL...LAWAN TETAP LAWAN

HIDUP HARAPAN