SEMARAK REFORMASI

LAGU SELOKA KEDAH

Monday, January 31, 2011

DOWN MUBARAK


Sekumpulan NGO dan parti pembangkang pagi ini mengadakan bantahan di kedutaan Mesir di Kuala Lumpur bagi menunjukkan kebersamaan mereka dengan perjuangan rakyat negara itu dalam menuntut regim Mubarak turun dari tampuk kuasa.

Berarak sedikit daripada kawasan letak kereta tidak jauh dari situ, mereka melaungkan slogan 'Down Mubarak' (Turun Mubarak) sambil membawa poster pemimpun Mesir dengan lambang Zionis di dahi.

Kumpulan daripada 71 NGO itu kini sedang berunding dengan kira-kira 50 anggota polis - yang menutup pintu masuk ke kedutaan - untuk menghantar memorandum kepada wakil kerajaan Mesir.

Setakat ini, dalam bantahan besar-besaran penduduk Mesir, ribuan membanjiri Dataran Tahrir di Kaherah bagi menuntut penamatan 30 tahun pemerintahan Hosni Mubarak.

Aljazeera hari ini melaporkan, pemimpin pembangkang Mohamed ElBaradei yang menyertai kumpulan penunjuk perasaan itu memberitahu orang ramai pada Ahad malam bahawa "kita sudah bermula dan tidak boleh berpatah balik".

Sejak Selasa lepas beberapa siri demonstrasi dilaporkan berlaku di bandar-bandar besar Mesir termasuk Kaherah, Dumyat, Suez, Tanta, Iskandariah dan Mansura bagi mendesak pengunduran Mubarak.

Kebangkitan rakyat Mesir itu kini menarik perhatian seluruh dunia kerana dijangka memberi kesan besar kepada politik dunia Arab.

Thursday, January 27, 2011

BOM KE 2 DI TENANG

26 JANUARI 2011
Minta Penjelasan Daripada Muhyiddin Yassin

Tanah En. Mansor Bin Mohamad HS(M) 535, Lot 2091, Mukim Jabi, Daerah Segamat telah di lelong pada 1/12/2003. Beliau mempunyai tunggakan bayaran hutang dengan pihak bank sekitar RM20,000. Penolong Pentadbir Tanah Daerah Segamat En. Mohd Azahar Bin Ibrahim yang juga calon Barisan Nasional (BN) pilihanraya kecil Tenang telah gagal menyerahkan notis pendengaran kes lelong ini kepada beliau. Secara rasminya En. Mansor tidak dimaklumkan tanahnya akan dilelong. Pada 19/9/2003 perintah jualan hartanah telah di keluarkan.

Menurut En. Mansor, sehari sebelum lelongan beliau telah membuat bayaran kepada pihak bank sebanyak RM10,000 bagi bayaran tunggakan bayaran hutang. Beliau merayu kepada En Mohd Azahar agar tanahnya tidak di lelong. Pada hari tanahnya di lelong beliau membawa tunai sebanyak RM12,000 untuk menyelesaikan tunggakan hutangnya. Semua rayuan En Mansor tidak di layan.

Tanah seluas 8 ekar telah dilelong dengan harga RM70,000 sedangkan nilai tanah tersebut pada tahun 1996 bernilai RM116,000. Nilai semasa tanah tersebut dijangka RM120,000. Ini bermakna tanah En Mansor telah dijual dengan harga dibawah harga pasaran. Hanya seorang sahaja pembina yang hadir pada masa lelongan tersebut. Akhirnya tanah tersebut telah di beli oleh pembida tersebut.

En Mansor telah membuat saman pemula No 24(L) -674-2004 berkaitan tanah tersebut ke Mahkamah Tinggi Muar. Beliau telah dapat membuktikan kepada mahkamah bahawa tiada sebarang notis pendengaran kes lelongan hartanah diberikan kepada beliau. Pada 29/1/2008 Yang Arif Hakim Dato’ Asmadi Bin Haji Asnawi, Pesuruhjaya Kehakiman Mahkamah Tinggi Muar telah memutuskan membenarkan tuntutan En Mansor ke atas Pentadbir Tanah Daerah Segamat dengan kos akibat dari kecuaian pegawainya En. Mohd Azahar mengendalikan kes tersebut. Tanah tersebut telah dikembalikan kepadanya. Akhirnya En Mohd Azahar telah dipindahkan ke Pejabat Daerah Kecil Renggit. Pangkatnya telah diturunkan.

Saya mohon penjelasan daripada Muhyiddin Yassin, Timbalan Presiden UMNO mengenai perkara-perkara di bawah :

1.Mengapa calon BN bagi pilihanraya kecil Tenang En. Mohd Azahar Bin Ibrahim sebagai Penolong Pentadbir Tanah Daerah Segamat telah gagal memberi notis pendengaran kes lelongan tanah En. Mansor?

2.Mengapa nilai tanah En. Mansor di lelong dengan harga RM70,000 dibawah harga pasaran?

3.Mengapa rayuan En Mansor untuk mengelakkan lelongan tanah dengan membuat bayaran RM10,000 kepada bank tidak di layan oleh En Mohd Azahar?

4.Mengapa hanya seorang pembina tanah sahaja yang hadir pada masa lelongan tersebut berlaku?

5.Mengapa En Azahar diturunkan pangkat daripada Pejabat Daerah Segamat kepada Pejabat Daerah Kecil Renggit?

6.Apakah terdapat perundingan jahat antara En. Mohd Azahar, jurulelong dan pembina semasa mahu melelong tanah En Mansor?

7.Berapa kerugian yang ditanggung oleh Pejabat Tanah Daerah Segamat akibat kecuaian pegawainya menguruskan urusan tanah En Mansor?

8.Mengapa UMNO sanggup menghampakan ahli-ahlinya dengan meletakkan calon yang telah terbukti bersalah di mahkamah dalam pilihanraya kecil Tenang?


SUHAIZAN BIN KAIAT
Ketua Penerangan
Dewan Pemuda PAS Pusat

Wednesday, January 26, 2011

ANAK ALLAHYARHAM TAN SRI KHIR JOHARI SERTAI DAP


Anak kepada bekas Setiausaha Agung Umno Allahyarham Tan Sri Khir Johari menyertai DAP baru-baru ini.

Zairil Khir, 26, Ketua Pegawai Eksekutif RND Chocolate Labs Sdn Bhd, berkata: “Parti ini mewakili pelbagai bangsa sepertimana yang digagaskan oleh Perdana Menteri Malaysia yang pertama, Tunku Abdul Rahman.”

Bapanya, yang tleah meninggal dunia empat tahun lalu, telah berkhidmat di dalam kabinet di bawah tiga perdana menteri – Tunku, Tun Abdul Razak dan Tun Hussein Onn.

Zairil said: "Bapa saya tidak pernah memaksa saya menyertai mana-mana parti politik. Hanya nasihat beliau agar saya melakukan perkara yang betul."

Beliau menambah keluarganya, termasuk adiknya 22 tahun dan ibunya telah memberi restu kepadanya untuk menyertai DAP.

Beliau berkata lagi bahawa beliau bercadang untuk melibatkan diri di dalam politik untuk meneruskan perjuangan bapanya.

Beliau menjelaskan bahawa UMNO semasa ayahnya masih ada berbeza sama sekali dengan keadaan UMNO yang ada pada hari ini. Sewaktu bapanya menyertai Umno dahulu iaitu sewaktu pra-merdeka, perjuangannya ialah untuk membebaskan negara dari penjajahan British. Sekarang setelah lebih 50 tahun BN berkuasa, apa yang berlaku ialah rakyat terjajah, ditekan oleh bangsanya sendiri, kita tidak miliki kebebasan.

Zairil menegaskan jika ayahnya masih hidup dan sama dengan usianya kini, pasti ayahnya juga tidak akan menyertai UMNO.

Allahyarham Khir Johari adalah antara nama-nama besar dalam Umno. Allahyarham pernah dilantik menjadi Menteri Muda Pertanian dan Perikanan (1955), Menteri Pelajaran (1957-1959 dan 1965-1968), Menteri Perdagangan dan Industri (1960-1962 dan 1969-1971), Menteri Pertanian dan Koperasi (1963-1964) dan Menteri Tidak Berportfolio (1973).

Tuesday, January 25, 2011

DOK BEREBUT APA PULAK


Meskipun Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) belum menetapkan tarikh pilihan raya kecil bagi kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Merlimau, Melaka, namun perebutan kerusi itu di kalangan parti-parti Pakatan Rakyat semakin hangat.

Pemuda PAS hari ini dilaporkan oleh Bernama - mahu hak parti itu untuk bertanding dikekalkan dan dihormati rakan dalam Pakatan Rakyat.

"Berpegang kepada persetujuan sebelum ini, ia patutnya dikekalkan status quo kepada PAS. Saya harap pihak-pihak berkenaan menghormatinya,” kata ketuanya, Nasrudin Hassan Tantawi.

Menurutnya, perkara itu telah dipersetujui bersama oleh pakatan PAS-DAP-PKR sebelum ini bahawa kerusi yang diperuntukkan kepada mana-mana parti dalam gabungan Pakatan Rakyat kekal sehingga pilihan raya umum akan datang.

PAS pada 1999 dan 2008, telah bertanding di kerusi itu manakala pada 2004 ia ditandingi PKR. Sebelum itu, kerusi berkenaan ditandingi Semangat 46 pada 1995.

"Saya juga tidak suka tindakan yang di luar musyawarah (berunding) kerana ini akan mengganggu gugat keharmonian pakatan dan ia juga boleh merumitkan proses menentukan siapa yang patut bertanding," katanya ketika dihubungi Bernama.

Nasrudin berkata, tindakan meminta, mendesak atau membuat kenyataan mendahului pucuk pimpinan parti oleh mana-mana pihak dalam Pakatan Rakyat itu perlu dielakkan kerana ia bertentangan dengan semangat setiakawan dan persetujuan yang dicapai ketiga-tiga parti.

Ketua pemuda PAS itu mengulas laporan sebuah akhbar hari ini bahawa PKR Melaka akan menawarkan calonnya untuk bertanding di kerusi DUN Merlimau dan ia akan dikemukakan kepada pucuk pimpinan pusat untuk dibincangkan.

Ketua pemuda PKR Shamsul Iskandar Mohd Akin (atas, kiri) dilaporkan berkata meskipun secara tradisi pakatan itu mengekalkan status quo, namun terdapat beberapa faktor yang menyokong PKR meletakkan calonnya untuk bertanding.

Keadaan hampir sama juga pernah berlaku sebelum ini pada 2009 apabila PKR meminta meletakkan calonnya di kerusi yang dikuasai PAS selama tiga penggal di DUN Permatang Pasir, Pulau Pinang.

Kerusi DUN Merlimau kosong berikutan kematian penyandangnya Datuk Mohamad Hidhir Abu Hassan, 54, pada Khamis lalu akibat serangan jantung.

Pada pilihan raya umum 2008, Mohamad Hidhir menewaskan calon PAS Jasme Tompang dengan majoriti 2,154 undi.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dalam kenyataannya hari ini menyatakan bahawa ia akan bermesyuarat pada Jumaat ini bagi membincangkan semua perkara berkaitan pilihan raya kecil DUN tersebut

MERLIMAU JUMAAT INI

Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia (SPR) akan bermesyuarat pada Jumaat ini untuk membincangkan semua perkara berkaitan pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Merlimau, Melaka.

Setiausaha SPR, Datuk Kamaruddin Mohamed Baria, berkata SPR sudah menerima pemakluman rasmi daripada Speaker DUN Melaka pada 21 Januari lalu berhubung kekosongan kerusi itu.

Ini berikutan kematian penyandangnya Datuk Mohamad Hidhir Abu Hasan pada 20 Januari lalu.

"Satu kenyataan media oleh Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof, Pengerusi SPR yang (akan) memaklumkan mengenai tarikh-tarikh hari penamaan calon dan hari pengundian akan diedarkan kepada pihak media," katanya dalam satu kenyataan

MKINI

LEPAS GO..MUS PULAK

Bekas naib presiden PKR Mustaffa Kamil Ayub hari ini mengesahkan bahawa beliau menerima satu surat tunjuk sebab daripada parti itu, dipercayai berkaitan tindakannya mempertikaikan proses pemilihan parti.

Ketika dihubungi, Mustaffa berkata beliau bagaimanapun masih belum memutuskan sama ada akan menjawab surat yang ditandatangani setiausaha agung parti itu, Saifuddin Nasution.

Beliau memberi alasan, tempoh selama sepuluh hari yang ditetapkan dalam surat tarikh bertarikh 13 Januari itu telahpun berakhir.

Sedangkan, beliau hanya menerima surat berdaftar itu di rumahnya di Kota Damansara semalam, katanya lagi.

"Saya sedang pertimbang apa langkah yang saya patut buat sebab tempoh dah tamat. Saya belum buat keputusan sama ada untuk jawab atau tidak," katanya lagi.

Ketika ditanya, Mustaffa bagaimanapun enggan menjelaskan butiran lanjut dalam surat yang salinannya turut dihantar kepada ketua umum, presiden, dan naib presiden parti.

"Tak tahulah saya, tapi nampak macam bersungguh-sungguh sangat (kandungan surat itu).

"(Kandungan surat) itu saya tak mahu sebutlah. Tapi saya agak ada kaitan dengan proses pemilihan parti," kata bekas calon timbalan presiden itu lagi.

Mustaffa merupakan pemimpin PKR kedua yang dikenakan tindakan disiplin selepas N Gobalakrishnan, calon naib presiden yang turut tewas dalam perebutan jawatan naib presiden.

Gobalakrishnan dalam tulisannya berkata Anwar mahu "menamatkan" Mustaffa dengan melantik bekas pengerusi PKR Perak itu ke jawatan ahli biro politik dan juga ke jawatan ketua biro latihan.

Mustaffa sebelum ini telah menimbulkan isu berhubung kedudukan jawatankuasa pemilihan parti (JPP) itu dalam menjalankan pemilihan berkenaan.

Beliau antara lainnya berkata, pemisahan tanggungjawab antara badan itu dengan sekretariat parti masih tidak jelas memandangkan masih terdapat persepsi bahawa JPP tiada kuasa autonomi.

Dalam satu sidang media pada 12 November lalu, Mustaffa memberi contoh tindakan beberapa ahli JPP yang kelihatan memakai lencana beberapa calon yang bertanding ketika menjalankan pemilihan parti.

Beliau turut mendakwa, sesetengah aduan semasa pemilihan cabang yang berakhir bulan lalu tidak dipandang serius oleh JPP mahupun sekretariat PKR sendiri.

Gobalakrishnan pula menerima tindakan itu berikutan tindakannya menyerang pemimpin parti itu termasuk ketua umumnya Datuk Seri Anwar Ibrahim melalui tulisan di laman Twitter selepas tewas dalam pemilihan tersebut.

Dilaporkan, Gobalakrishnan antara lainnya menulis bahawa beliau tidak terkejut dengan keputusan parti itu dalam menentukan kedudukan untuk Mustaffa Kamil Ayub yang turut kecundang dalam pemilihan itu.

CHEGUBARD KEADILAN,KEADILAN CHEGUBARD


Pemilihan PKR 2010 telah melabuhkan tirai dengan bermacam masalah di katakan timbul.Ada yang cakap masalah timbul boleh mematangkan ahli parti.Ada pula yang cakap apabila masalah timbul menunjukkan bahawa parti ini mempunyai ruang demokrasi yang luas dan terbuka dan bermacam-macam lagi pendapat yang kita temui.Mahu tidak mahu PEMILIHAN 2010 telah berakhir dengan keputusan yang seram sejuk dan ada keputusan yang mengejutkan.Contoh yang mengejutkan seperti MUSTAFA KAMIL tewas di CABANGNYA SENDIRI.Mungkin tafsiran 'mengejutkan'itu mengikut keadaan dan suasana politik masing-masing.

Saya ingin menyentuh isu PEMILIHAN AMK PUSAT yang sudah di ketahui umum di katakn bermasalah dan kontroversi,ia di sensasikan lagi oleh ahli-ahli PKR sendiri yang senentiasa menanti jawapan SU AGUNG PKR SAIFUDIN NASUTION ISMAIL.Ada yang berpendapat SAIFUDIN tidak menjawab dan ada pula yang berkata SAIFUDIN telah menjawab tapi ada yang tidak nampak.Akibat daripada polimik ini maka timbullah perang di FACEBOOK sesama kawan-kawan,ada yang di hentam seolah-seolah kita berlainan parti,mungkin ini asam garam berpolitik dan kita terima keadaan ini.

Dua watak yang menawarkan diri sebagai KETUA AMK MALAYSIA iaitu SAM dan CHEGUBARD,dua watak yang langsung tidak mempunyai persamaan.Secara asasnya kedua2nya dari PKR.Masing2 mengetengahkan idea masing-masing dan di edarkan menifesto seluruh malaysia sehingga BATU SAPI dan LIBARAN.Tanpa di sedari juga MASING-MASING punya dokongan daripada CALON TIMBALAN PRESIDEN.Di sini peranan kempen manager untuk menentukan ke kiri atau ke kanan.Sudah diketahui UMUM CHEGUBARD kelihatan condong terhadap ZAID IBRAHIM dan SAM BERSAMA AZMIN.Mungkin ini keadaan normal di dalam suasana pemilihan sesebuah parti politik.Di sini timbul persoalan yang agak janggal dari saya,kenapa perlu untuk menentukan timbalan mana yang kita sokong?inilah perseoalan yang timbul selepas ia di hebahkan bahawa CHEGUBARD sokong ZAID,sejauh mana kebenarnnya kita pun tidak pasti tetapi KELIHATAN MESRA itu MUNGKIN ada.

Setelah masalah-masalah yang di timbulkan di pihak yang tewas maka kelihatan ada third force di wujudkan.Kumpulan pendesak ini memperlihatkan satu wajah baru anak muda yang di gelar SAAM(SOLIDARITI ANAK MUDA MALAYSIA).Penubuhannya kelihatan mempunyai meseg yang jelas dan baik,cuma kebelangan ini sering menimbulkan konflik imej.Rakyat mungkin keliru kenapa SAAM wujud?mungkin SAAM bagus untuk anak muda?SAAM dari keadilan ka?SAAM terlibat dalam PRK?sokong parti mana?pas ka?umno ka? semua ini berlegar di minda rakyat yang tidak faham apa itu SAAM.SAAM memang kelihatan HEBAT tetapi adakalanya anggotanya membuat tindakakn yang tidak wajar.CHEGUBARD boleh di jadikan ikon anak muda,cuma CHEGUBARD juga perlukan pembantu yang hebat dan bijak di dalam membuat keputusan.Bukannya keputusan menentukan calon mana yang SAAM nak sokong.Jesteru itu mengapa SAAM perlu mengumumkan PARTI MANA YANG HENDAK DI SOKONG?bukannya rakyat melihat CHEGUBARD KEADILAN dan KEADILAN CHEGUBARD.Semestinya rakyat keliru dengan keadaan ini.Minda rakyat MALAYSIA tidak setahap minda orang barat yang boleh menerima perubahan secara drastik.

Persoalan demi persoalan akan timbul selepas ini,iaitu kenapa CHEGUBARD tak jalan guna nama PKR?kenapa harus menggunakan nama SAAM?CHEGUBARD bukan ahli PKR?Bukankah CHEGUBARD KETUA CABANG PKR REMBAU?.Saya sebagai orang luar melihat cita-cita SAAM memang unik dan baik sekali,cuma SAAM perlu lebih jelas di dalam menterjemahkan idea mereka.Terdapat juga AHLI SAAM yang mencemuh DSAI dan pimpinan lain nampaknya ia satu perkara yang tidak sihat dan perlu di perbaiki agar ia tidak di salah ertikan kerana ada pihak sedang menanti untuk mengambil kesempatan.Ahli SAAM perlu akui bahawa DSAI adalah kereta kebal yang mampu merempuh BARISAN NASIONAL.Belajarlah untuk beradap jika berkomunikasi kerana semua orang melihatnya.

CHEGUBARD telah berada di kemuncak tetapi sayang kerana kiri dan kanan salah sifir politik CHEGUBARD di takdirkan tewas dalam pemilihan KETUA AKK MALAYSIA.Peranan penasihat memeg cukup memberi kesan di dalam setiap tindak tanduk seseorang.Jika tersalah penasihat salahlah langkah kita,jika betul untunglah kita.Di dalam hidup tidak semua perkara yang kita hendak ia menjadi,kita merancang tuhan juga merancang untuk kita dan percayalah janji tuhan tetap pasti

HIDUP HARAPAN

Monday, January 24, 2011

BOM SUDAH MELETUP DI TENANG....


Walaupun pelbagai cara telah dilakukan oleh tuan tanah, sehingga terpaksa bergolok bergadai untuk mempertahankan tanahnya daripada dilelong, namun proses lelongan tetap juga berlaku.

Sebagai jalan terakhir, tuan tanah yang terlalu terdesak telah menawarkan wang RM 3000 kepada pembida agar menarik diri daripada lelongan tersebut. malangnya pihak pembida menolak, sebaliknya meminta wang sebanyak RM 30,000 jika mahu pihaknya menarik diri dari pembidaan tersebut.

Akhirnya terlepaslah tanah seluas 8 ekar ini kepada pembida tersebut. Tuan tanah yang berasa dianiaya oleh masaalah birokrasi Datuk Ai selaku PPT pada waktu itu telah melantik peguam bagi memastikan perkara ini dibawa ke mahkamah.

Keadilan harus dituntut! Salah guna kuasa Calon BN, Datuk Ai harus didedahkan kepada masyarakat! Ini bukan isu peribadi, tetapi isu penyelewengan yang melibatkan tanah rakyat yang teraniaya.

Sebagai bukti dakwaan ini, di bawah ini CiLiK© dedahkan dokumen-dokumen yang berkaitan, [Sila klik untuk membesarkan imej]

milosuam

BN SALAH PELURU

LABIS, 24 Jan — Mufti Perak Tan Sri Harussani Zakaria menyifatkan tindakan Datuk Seri Dr Chua Soi Lek, yang menyentuh soal wanita Islam bersalam — calon PAS-Pakatan kerusi DUN Tenang, sebagai satu pendirian menghina agama Islam yang merupakan agama rasmi negara ini.

Justeru, Harussani (gambar) menggesa Dr Chua yang juga Presiden MCA supaya meminta maaf kepada orang Islam kerana mempertikaikan tertib bersalam seorang wanita Islam.

Kempen Barisan Nasional (BN) pada pilihan raya kecil Tenang dilihat memberikan tumpuan kepada cara bersalam calon PAS-Pakatan Rakyat Normala Sudirman yang tidak bersalam dengan lelaki.

Kontroversi itu terlebih dahulu ditimbulkan Dr Chua dan ia diikuti beberapa pemimpin MCA yang turut mempertikaikan pendekatan Normala itu.

Selain itu, Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin turut menyokong tindakan Dr Chua yang membangkitkan agenda PAS untuk menubuhkan sebuah negara Islam jika Pakatan Rakyat berkuasa adalah baik bagi “mengingatkan” masyarakat Cina di DUN Tenang.

“Beliau (Dr Chua) perlu tahu, kalau tahu beliau kena hormati pendirian agama masing-masing, kalau tidak tahu itu adalah kejahilan.

“Kalau tahu tapi buat-buat tidak tahu itu menghina Islam namanya... saya bukan sebut ini untuk pertahankan calon PAS tapi ini melibatkan ajaran agama.

“Jadi beliau perlu minta maaf kerana menghina orang Islam,” kata Harussani ketika dihubungi The Malaysian Insider.

Pada pilihan raya kecil DUN Tenang ini, Pakatan Rakyat meletakkan Normala, Ketua Muslimat PAS Labis sebagai calon manakala BN pula diwakili bekas Penolong Pentadbir Tanah Daerah Kecil Rengit, Mohd Azahar Ibrahim.

Normala, seorang bekas guru juga merupakan Exco Dewan Muslimat PAS pusat.

Menurut Harussani, sebagai seorang wanita yang beragama Islam sudah menjadi kewajiban beliau untuk menjaga adab termasuk dari aspek bersalam.

“Barangkali beliau (Dr Chua) tidak tahu, beliau tak tahu apa itu hukum Islam.

“Kalau lelaki dan wanita itu bukan muhrim maka mereka tidak boleh bersalam, itu haram namanya.

“(Dr) Chua kena tahu itu adalah hukum agama, bagi orang Islam yang beriman tindakan itu adalah betul kerana agama jelaskan katakan ia haram,” katanya.

Dalam satu temubual bersama The Malaysian Insider semalam, Normala menyifatkan Umno telah gagal membantu MCA memahami konsep Islam yang sebenar sehingga menyebabkan parti komponen BN itu tidak dapat menghormati nilai dan tertib orang Islam khususnya kaum wanita.

Beliau juga meminta MCA memahami adat dan tatatertib orang Islam terutamanya wanita Islam sebelum mengeluarkan sebarang kenyataan yang boleh menimbulkan kontroversi.

Menurut Normala, sepatutnya setelah 53 tahun merdeka MCA sepatutnya sudah memahami tertib seorang wanita Islam.

Kempen pilihan raya kecil ke-14 ini masuk hari kedua hari ini. Pengundian akan diadakan pada 30 Januari.

Dalam pada itu, Harussani turut menyifatkan tindakan bekas menteri besar Perak Datuk Seri Nizar Jamaluddin mengeluarkan “fatwa” baru sebagai bertentangan dengan ajaran Islam.

“Beliau (Nizar) tidak boleh gunakan ajaran agama sewenang-wenangnya, kalau tiada dalam tuntutan (agama) tidak boleh kata haram.

“Kalau nak keluarkan (fatwa) mesti ada nas-nas, jangan main cakap sahaja.

“Kalau tiba-tiba kata haram ia melebihi Tuhan, melebihi Tuhan adalah syirik,” katanya.

Beliau juga menggesa mana-mana parti politik supaya tidak menggunakan agama dalam kempen pilihan raya kecil DUN Tenang.

“Jadi jangan gunakan agama sewenang-wenangnya, jangan kerana politik agama dipolitikkan.

Saya tidak sebelah mana-mana, apa yang saya cakap berdasarkan agama Islam,” katanya. -TMI

Saturday, January 22, 2011

UMNO LABIS BERKOCAK DAN BAKAL BERKECAI


Pemilihan Mohd Azhar Ibrahim sebagai calon Barisan Nasional (BN) bagi menentang calon PAS Normala Sudirman dalam pilihanraya kecil N.05 DUN Tenang, Johor, dilaporkan menimbulkan banyak persoalan dikalangan ahli-ahli Umno sendiri.

Tidak kurang yang bersedih dan kecewa kerana tindakan tersebut telah mengenepikan dan menghina Umno Bahagian Labis sendiri

"Sedih hati bukan kepalang. Sebagai orang yang lama bergerak aktif dalam Umno di Bahagian Labis, rata-rata kecewa dengan keputusan pucuk pimpinan Umno Johor, Datuk Abdul Ghani Othman dan Presiden Umno, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak hilang kepercayaan kepada seluruh kepimpinan Umno bahagian ini,"kata seorang ahli Umno Labis yang tidak mahu dikenali.

Walaupun media arus perdana memutarkan cerita-cerita yang 'sedap didengar' namun di arus bawah, sikap pemimpin tertinggi Umno memilih Mohd Azahar yang bukan dari kalangan kepimpinan Umno Labis amat dikesali.

"Buruk sangatkah kepimpinan Umno Labis? Apakah tiada seorang pun dari kalangan pemimpin Umno Bahagian Labis yang layak ditonjolkan sebagai calon mewakili Umno dalam PRK Tenang ini?

"Nampaknya, pucuk pimpinan parti sekarang ini tidak mahu langsung mendengar kehendak orang bawah. Mereka memilih calon ikut kehendak mereka dan ahli-ahli Umno yang “membajak sawah, menebas hutan dan membuang onak duri” hanya dijadikan kerbau bajak tetapi yang menuai hasil tetap mereka yang datang dari istana,"kata ahli Umno berkenaan,

Oleh itu, beliau mencadangkan agar anak-anak peneroka dalam DUN Tenang beralih dan menyokong PAS kerana menurutnya amalan Feudalisma, memilih anak bangsawan dan juga anak beranak serta waris-waris (kronisme) sebagai pemimpin dalam Umno

"Eloklah, anak-anak peneroka beralih arah dari menyokong Umno kepada menyokong parti pembangkang. Ini kerana Umno lebih melihat kepada anak bangsawan dari anak peneroka dan anak petani,"jelasnya dan menyenaraikan bagaimana Feudalisme sedang berlaku dalam Umno.

"Najib sendiri anak kepada bekas Perdana Menteri, Allahyarham Tun Razak, Datuk Seri Hishammuddin Hussein anak kepada Allahyarham Tun Hussein Onn, Datuk Mukhriz Mahathir anak kepada Tun Dr. Mahathir Mohamad, di Tenang, pemilihan Mohd Azahar Ibrahim kerana dia anak kepada Allahyarham Ibrahim Daud, bekas Senator, bekas ADUN Tenang dan bekas Ketua Umno Bahagian Labis.

"Begitu juga ADUN Parit Jawa, Dr. Robiah Kosai yang juga Exco Kerajaan Negeri Johor yang pernah terpilih menjadi Ahli Parlimen Muar dan Setiausaha Parlimen Kementerian Tanah dan Pembangunan Koperasi adalah anak kepada bekas wakil rakyat Muar, Allahyarham Datuk Kosai,"ujarnya.

Selain itu menurutnya, bekas Timbalan Menteri Perusahaan Utama, Zainab Bon Abu Bakar juga adalah anak kepada bekas wakil rakyat yang lebih tiga penggal menjadi Ahli Parlimen Tebrau. Mohd Tawfek Tun Dr. Ismail pula pernah dipilih menjadi Ahli Parlimen Sungai Benut kerana beliau anak kepada Allahyarma Tun Dr Ismail Abdul Rahman.

Begitu juga Tan Sri Syed Hamid Albar pula adalah anak kepada Allahyarham Tan Sri Syed Jaafar Albar sudah mewakili Parlimen Kota Tinggi lebih dari lima penggal. Datuk Abd Hamid Abd Rahman, ADUN Renggam merupakan menantu kepada Allahyarham Datuk Fatimah Salim, bekas Ketua Umno Bahagian Sungai Benut.

Hari ini Datuk Senator Sharifah Azizah Syed Zain pula muncul sebagai salah seorang pemimpin wanita dari Johor kerana beliau adalah anak kepada Allahyarham Datuk Syed Zain bekas ADUN Parit Raja dan Speaker Dewan Undangan Negeri Johor.

Sama seperti Datuk Nurjazlan Mohamed, Ahli Parlimen Pulai yang juga Pengerusi UDA merupakan anak kepada bekas Setiausaha Agung Umno dan Menteri Penerangan, Allahyarham Tan Sri Mohamed Rahmat.

"Rata-rata anak pemimpin, menantu pemimpin dan adik beradik pemimpin Umno terpilih menjadi wakil rakyat, walaupun kelulusan mereka tidak seberapa tetapi mereka yang merupakan cikgu sekolah, peniaga dan orang biasa diketepikan sahaja oleh Umno kerana ‘bukan darah bangsawan’,"katanya kesal.

Secara totok beliau mendedahkan, di Johor kini, ada dua ADUN adik beradik, seorang bernama Osman Safian merupakan ADUN Kempas dan seorang lagi Datuk Aziz Safian, ADUN Nusa Jaya dan merupakan Ketua Umno Bahagian Gelang Patah.

Justeru beliau menyeru seluruh Umno Labis dan seluruh kepimpinan Umno Labis memprotes tindakan pemimpin atasan.

"Mesej yang keras perlu dihantar kepada Najib dan Ghani supaya jangan sesuka hati memilih calon yang berada di luar dari “kotak kepimpinan Umno bahagian” sendiri,"tambahnya.

NORMALA MENDAHULUI CALON BN DALAM KEDUDUKAN KERTAS UNDI


LABIS: Pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Tenang menyaksikan pertandingan satu lawan satu, antara calon Barisan Nasional (BN) dan PAS.

BN menurunkan bekas Penolong Pegawai Daerah Rengit, Mohd Azahar Ibrahim, 39, sebagai calon menggalas misi besar bagi mengekalkan penguasaan BN yang memenangi kerusi itu pada pilihan raya umum 2008 lalu.

Pada masa sama, PAS meletakkan Ketua Muslimah PAS Labis, Normala Sudirman, 38, sebagai calonnya.

Pada kira-kira jam 11.20 pagi, Pegawai Pengurus Pilihan Raya, Md Asri Amir mengumumkan nama kedua-dua calon yang akan bertanding.

"Mohd Azahar menyerahkan borang pada jam 9.02 pagi dan Normala pada jam 9.10 pagi. Tiga bantahan diterima dan selepas masa bantahan tamat, tiada calon ditolak.

"Oleh itu, calon-calon yang disahkan bertanding bagi DUN Tenang ialah Normala Sudirman dari PAS dan Mohd Azahar Ibrahim dari BN," katanya.

Nama calon Pakatan Rakyat, Normala Sudirman akan mendahului nama calon BN dalam kertas undi.

Friday, January 21, 2011

NAJIB PUJI KITA

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak hari ini mengalu-alukan penubuhan secara rasmi parti Kesejanteraan Insan Tanah Air (Kita) yang mana ini boleh menafsirkan dengan penubuhan parti baru yang tiada masalah untuk dilakukan kerana tahap demokrasi di negara ini masih subur.

KITA dilancarkan pada Rabu lepas oleh Datuk Zaid Ibrahim yang menjanjikan perjuangan parti tersebut yang diakuinya sebagai sekular ke arah membawa pelan transformasi politik ke negara ini dan membangkitkan semangat kekitaan dan kemerdekaan sebagaimana yang digariskan kepada kita oleh Bapa Malaysia, Tunku Abdul Rahman.

Zaid yang sebelum ini pernah menganggotai Umno dan pernah menjadi ahli Parlimen Kota Bharu pada pilihanraya umum 2004 dan pernah menyertai PKR sebentar sebelum keluar menyertai parti Angkatan Keadilan Insan Malaysia (AKIM) gara-gara masalah dalam semasa pemilihan parti PKR tahun lepas.

Kini, parti KITA yang dipimpin oleh Zaid dilihat sebagai satu masalah besar kepada Pakatan Rakyat (PR) yang mana undi terkumpul kepada PR selama ini nampaknya sedikit tersasar kepada KITA yang mampu memberi keputusan berbeza pada pilihanraya akan datang.

Bagi Najib, BN tidak mempunyai masalah untuk menerima KITA sebagai saingan di dalam pilihanraya akan datang. Menurut Najib lagi, apa yang zahir pada hari ini semangat demokrasi di dalam negara ini masih aktif dan segar tanpa halangan kerajaan.

“Sesiapa sahaja boleh menubuhkan parti di negara ini dan ia mestilah dilakukan dalam ruang lingkup undang-undang yang ada dan kemudian menyertai pilihanraya sebagai calon”, kata Najib semasa sidang media di Kuala Lumpur selepas merasmikan program Dana Belia 1 Malaysia di sebuah hotel lima bintang.

Malah, Najib ketika ditanya mengenai kehadiran Presiden PPP, Datuk M. Kayveas semasa pelancarannya Rabu lepas, beliau menyatakan perkara itu tidak sepatutnya menjadi masalah kerana BN terbuka di dalam usaha sebegini.

Zaid semasa majlis pelancaran KITA minggu lepas ada menyebut Najib adalah pemimpin terbaik untuk mengemudi Umno dan negara ini. Tetapi malangnya, Najib dikelilingi oleh pemimpin Umno yang bersikap ekstremis.

-KLToday.com

GAMBAR INI MENCERITAKAN SEGALANYA HAHAHAHA

GOBALA BERHADAPAN RISIKO DI PECAT


Ahli Parlimen Padang Serai N. Gobalakrishnan (gambar berbaju putih)berhadapan dengan risiko masa depan politiknya dalam PKR sementara lembaga disiplin dijangka bersidang dalam waktu terdekat ekoran kegagalan beliau menjawab surat tunjuk sebab berhubung tindakannnya mengecam teruk kepimpinan parti. Setiausaha Agung PKR Saifuddin Nasution Ismail mengesahkan kepada The Malaysian Insider bahawa langkah seterusnya ialah lembaga disiplin bersidang untuk mendengar kes Gobalakrishnan yang gagal membalas surat tunjuk sebab sebelum 17 Januari lalu.

Wakil rakyat penggal pertama itu diberi surat tunjuk sebab pada 31 Disember lalu.

“Beliau enggan memberi respons kepada surat daripada kami meskipun kami menghantar surat kedua awal bulan ini dan melanjutkan tarikh untuk beliau menjawab,” katanya.

Kepimpinan parti pada awalnya memberikan masa selama seminggu untuk beliau menjawab surat tunjuk sebab 45 muka surat yang difaks ke pejabatnya pada 4 Januari lalu.

Ekoran aduan bahawa beliau memerlukan lebih banyak masa untuk menjawab, parti kemudian menghantar surat kedua bertarikh 10 Januari yang memaklumkan perlu menjawab sebelum 17 Januari.

Bagaimanapun kelmarin, wakil rakyat itu mengadu bahawa Saifuddin telah gagal menjalankan tugasnya sebagai setiausaha agung memandangkan surat kedua hanya diterima pada 17 Januari.

“Bagaimana mereka boleh mengharapkan saya menjawab surat pada 17 Januari sedangkan surat hanya tiba kepada saya pada 17 Januari,” kata beliau kepada pemberita selepas menghadiri majlis pelancaran parti Kita yang diketuai Datuk Zaid Ibrahim.

Gobalakrishnan kemudian mengisytiharkan bahawa beliau tidak akan menjawab surat itu, tindakan yang dilihat akan membawa kesan ke atas beliau.

Susulan komen itu, Gobalakrishnan terus membidas kepimpinan Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim dan timbalan presiden Azmin Ali menerusi Twitter.

Saifuddin menafikan beliau telah gagal untuk melanjutkan tarikh bagi Gobalakrishnan menjawab surat tunjuk sebab.

Kata beliau, pihaknya menggunakan kesemua saluran untuk memastikan Gobalakrishnan menerima notis berkenaan.

“Kami menghantar (notis) menerusi e-mel dan juga Daftar AR,” kata beliau.

PKR pernah memecat seorang ahli Parlimennya awal tahun lepas selepas kesnya didengar oleh lembaga disiplin.

“Beliau seorang celik IT, lihat beliau dalam Twitter … jadi saya sangat pasti beliau telah menerima surat kami pada masanya,” kata beliau.

Saifuddin menambah, selaku ahli politik senior Gobalakrishnan seharusnya menerima tindakan susulan berhubung kenyataan-kenyataan beliau sebelum ini.

“Bagi parti, kami hanya mengikut prosedur,” kata beliau.

“Sekarang beliau enggan dan telah gagal untuk membalas surat, jadi langkah seterusnya ialah beliau berhadapan dengan lembaga disiplin,” kata beliau lagi.

Lembaga disiplin menurut Saifuddin, akan menentukan masa dan tarikh untuk bersidang lalu mendengar kes Gobalakrishnan.

Gobalakrishnan merupakan salah seorang calon naib presiden yang kalah dalam pemilihan PKR yang baru berakhir.

Akhir bulan lalu, Gobalakrishnan meningkatkan kecaman dan kritikan ke atas Anwar dan Azmin serta menjawab ulasan pelbagai pihak tetapi menafikan akan keluar parti.

Ia membawa kepada andaian sesetengah pihak bahawa Gobalakrishnan juga akan keluar PKR mengikut beberapa bekas wakil rakyat parti itu.

“Mengapa mesti saya keluar parti, ini parti reformasi, kita mesti melakukan reformasi. Saya berada sejak awal penubuhan parti.

“Kami baru mengadakan pemilihan, saya memberi panduan kepada pemimpin-pemimpin yang baru … saya memberikan pandangan ikhlas, itu sahaja,” katanya.

Dalam salah satu mesej Twitter bulan lalu, Gobalakrishnan berkata, “semua pimpinan PKR harus sedar saya tidak kecam parti, malah pimpinan yang tidak telus dan juga mereka yang tidak hormati rakyat.”

Satu lagi mesej pula berbunyi, “Anwar boleh pecat saya, mengkhianati saya, malah menghantar saya ke neraka. Tiada mengapa. Tolong buka (laluan ke) Kuil Siva (di Bukit Gasing, Petaling Jaya), yang dia tutup,” katanya.

Gobalakrishnan menambah, “saya telah melalui laluan yang ranjau, tetapi hasilnya hanya pengkhianatan Anwar (yang saya terima).”

Pada majlis pelancaran Kita kelmarin, Gobalakrishnan memuji tindakan Zaid, seorang lagi pemimpin yang meninggalkan PKR akhir tahun lalu.

Zaid bertanding jawatan timbalan presiden tetapi memutuskan untuk menarik diri di separuh perjalanan atas alasan proses pengundian cacat dan menyeleweng.

Gobalakrishnan menggambarkan Kita sebagai “parti yang cantik”, tetapi menegaskan akan kekal dalam PKR.

-Malaysian Insider

Thursday, January 20, 2011

CALON BN TAK 'COOL'


Terjawab sudah segala teka-teki siapakan calon BN,andaian bahawa UMNO akan mengenengahkan CALON WANITA meleset sama sekali.Kini perbezaan GENDER jelas menhiasi kempen PRK TENANG yang tidak berapa hari lagi.Sebelum ini di khabarkan KETUA WANITA LABIS akan di namakan sebagai calon tetapi AZAHAR IBRAHIM akhirnya di umumkan sebagai CALON UMNO mewakili BARISAN NASIONAL.

Hingga ke saat ini belum ada andaian mahupun ulasan tentang calon BN tersebut.Pada pendapat pada peringkat awal ini menunjukkan BN TELAH menamakan calon yang kekurangan PAKEJ.Maksudnya disini BN telah meletakkan calon yang tak berapa sihat dari segi luaran,badan agak berlebih berat ideal dan tidak 'cool' berbanding CG MALA yang kelihatan segar dan 'cool'.Faktor luaran calon sememangnya di titik beratkan,berbeza ketika PRU 12 yang lalu CALON YANG BERTANDING tidak memilik pakej pun boleh menang,kerana ketika itu rakyat hanya ingin MENOLAK BN.Letak 'TONGKOL KAYU' pun PR menang di sebabkan rakyat akan mengundi calon yang bukan daripada BN.Kini elemen-elemen luaran CALON itu memberi sedikit kelebihan dan faktor kemenangan selain isu-isu panas.

Sebagai CONTOH,PRK GALLAS PAS meletakkan CALON YANG AGAK OBES,berbanding BN yang meletakkan CALON kelihatan AGAK SIHAT.Untuk mudah di fahami CALON SEMESTINYA kelihatan MENARIK dan CUN,terutama untuk pengundi MUDA yang mengimpikan CALON YANG SEGAR dan KELIHATAN MENARIK di mata mereka.Dilema PENGUNDI MUDA di PARLIMEN LEMBAH PANTAI boleh di jadikan contoh mudah.DUA CALON WANITA yang mempunyai perbezaan dari segi umur dan perewatakkan.Siapakah yang menjadi pilihan pengundi muda LEMBAH PANTAI?jawapannya sudah di ketahui umum....

SELAMAT MAJU JAYA CG MALA....

HIDUP HARAPAN

Wednesday, January 19, 2011

GOBALA DI PERASMIAN PARTI 'KITA'


Parti Kesejahteraan Insan Tanah Air (KITA) yang diterajui Datuk Zaid Ibrahim dirasmikan pagi ini dengan dibarisi nama-nama terkenal daripada pelbagai parti.

Antara mereka termasuk ahli parlimen Padang Serai dari PKR, N Gobalakrishnan dan presiden PPP Datuk M Kayveas. Selain itu perwakilan daripada Snap dan bekas pemimpin PKR yang lain termasuk bekas setiausahanya, Datuk Salahuddin Hashim dan bekas timbalan setiausahanya yang dipecat P Jenapala juga hadir.

"Kita tidak lagi berseorangan," kata Zaid dalam ucapan perasmiannya.

Beliau yang juga bekas ahli majlis tertinggi PKR meninggalkan parti itu dengan alasan tidak berpuas hati dengan cara pemilihan kepimpinan.

Zaid mengambil kepimpinan sebuah parti kecil yang berpangkalan di Kelantan, Akim sebelum menamakannya semula sebagai KITA pada mesyuarat agung luar biasa parti berkenaan pada Disember lalu.

Monday, January 17, 2011

AZMAN NASRUDIN KETUA AMK KEDAH?


Menyingkap kembali sejarah AMK KEDAH daripada pada zaman gelap ke zaman cerah,AMK KEDAH telah menghiasa sejarah PARTI KEADILAN KEDAH sehingga hari ini.Sejarahnya cukup hebat,kerana AMK KEDAH dahulunya di barisan oleh individu2 yang sama2 menubuhkan PKN(PKR).AMK KEDAH juga termasuk di dalam lipatan sejarah apabila melalui zaman-zaman getir sehinggalah ke hari ini.

Watak-watak yang mengetui AMK KEDAH tidak kurang hebat dan kontroversinya.Apa yang saya ingat KETUA AMK KEDAH pernah di di ketuai oleh ZAMIL IBRAHIM,iaitu seorang yang lama dengan PKR.Tetapi sayang karam bersama KAPAL EZAM,selepas itu jawatan KETUA AMK KEDAH juga diisi oleh KHAIRUL ANUAR RAMLI namun jalan ceritanya sama dengan ZAMIL IBRAHIM.Mereka ini juga ada sumbangan tetapi pengaruh EZAM ketika itu membuatkan mereka lupa akan perjuangan.Pada PRU 12 KHAIRUL ANUAR RAMLI juga pernah menjadi CALON BEBAS di DUN KULIM tetapi kalah kepada LIM SOO NEE calon PKR.

Setelah KHAIRUL juga mengikut jejak kawan-kawannya yang lain,maka muncullah penggantinya yang memberi sinar harapan untuk AMK KEDAH terus menghadapai arus semasa duni politik tanah air,iaitu SAIFUL IZHAM RAMLI seorang peguam dan salah seorang peguam DSAI ketika perbicaraan kes LIWAT yang pertama.Lantaran itu AMK KEDAH terus bergerak tanpa menoleh ke belakang sehingga ke saat ini,ketika PRK BUKIT SELAMBAU,AMK KEDAH antara tulang belakang di dalam proses kempen yang akhirnya PKR MENANG dengan majoriti yang baik.Kini SAIFUL IZHAM telah mengundurkan diri sebagai KETUA AMK KEDAH,dengan alasan ingin menumpukan perhatian di CABANG MERBOK memandangkan beliau KETUA CABANG.

Kini masih menjadi teka teki siapakan pengganti SAIFUL IZHAM,di khabarkan pula hari jumaat yang akan datang baru di keluarkan senarai ketua-ketua amk negeri.Banyak rungutan dan tekanan agar AZMAN NASRUDIN di lantik sebagai KETUA AMK KEDAH yang baru.Kelihatan tidak semudah yang di jangka kerana keputusan terletak di tangan KETUA AMK PUSAT itu sendiri.Bukan menjadi rahsia kerana AMK KEDAH rata-ratanya menyokong CHEGU BARD ketika pemilihan lalu,mungkin kali ini bukan rezeki CHEGUBARD dan tempias kepada penyokongnya tetap ada,itulah dunia politik hari ini.

Sehingga sekarang tiada lagi pengumuman rasmi tentang siapakah KETUA AMK KEDAH yang baru.Sama-sama kita tunggu dan lihat apakan kesudahannya..

LAWAN TETAP LAWAN

HIDUP HARAPAN

Sunday, January 16, 2011

TERKINI..

SUAMI KEPADA CALON PRK TENANG PUAN NORMALA TELAH DI ARAHKAN BERTUKAR DENGAN NOTIS 24JAM,SUAMI BELIAU SEORANG GURU DI LABIS DI TUKAR KE JOHOR BARU.....UMNO SEMAKIN KRITIKAL..PERMULAAN BAIK UNTUK PR

SAH CALON WANITA DARI PAKATAN RAKYAT


Naib Ketua Dewan Muslimat PAS Johor, Normala Sudirman diumumkan sebagai calon PAS mewakili Pakatan Rakyat untuk bertanding dalam pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (Dun) Tenang, 30 Januari ini.

Pengumuman itu dibuat Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang di majlis pengisytiharan calon di Dataran Wayang Pacak, dekat sini, malam ini.

Normala, 38 merupakan seorang guru lulusan Maktab Tuanku Bainun, Pulau Pinang sebelum meletakkan jawatan pada akhir 2010 kerana mahu menumpukan sepenuh masa kepada tugas parti.

Beliau yang dilahirkan di Kampung Serom 3, Muar Johor ini merupakan anak sulung daripada lima orang adik beradik.

Bapanya, Sudirman Suratman merupakan bekas ketua peserta Felcra dan juga pengerusi koperasi Felcra Sekijang manakala ibunya Mukmini Yahya juga merupakan peneroka Felcra.

Beliau yang mesra di kalangan penduduk setempat dengan panggilan Cikgu Mala, mendirikan rumah tangga dengan Makrof Abd Mutalib dan mempunyai tiga orang anak.

Normala mula bergiat aktif dalam PAS selepas tamat pengajian di maktab pada tahun 1997.

Pada tahun 2000 beliau dilantik sebagai Ketua Dewan Muslimat PAS Labis.

Selain Ketua Muslimat Johor, beliau juga merupakan Exco Pendidikan Dewan Muslimat PAS Pusat.

Kini beliau menumpukan kepada usaha membantu masyarakat Labis setelah dipertanggungjawabkan sebagai penyelia pusat aduan rakyat Dun Tenang.

Turut hadir di majlis tersebut ialah Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub, Setiausaha Agung PAS, Datuk Mustafa Ali, Presiden PKR, Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail, Penasihat DAP, Lim Kit Siang, Pesuruhjaya PAS Johor, Datuk Dr Mahfodz Mohamad, Ketua Muslimat PAS Pusat, Nuridah Salleh, Ketua Wanita PKR, Zuraida Kamarudin, Ketua Wanita DAP, Chong Eng dan beberapa pimpinan Pakatan Rakyat yang lain.

CALON PRK TENANG...

Saturday, January 15, 2011

JANJI 100 HARI PR MEMERINTAH:ELAUN KEPADA PENGANGGUR

Umno kini kelihatan fobia dan takut akan BUKU JINGGA yang di perkenalkan PR.Jika di nilai dan di hadamkan isi kandungan di dalam buku tersebut nescaya para pengundi akan menolak BARISAN NASIONAL pada pru 13.Ini yang menakutkan UMNO dan BARISAN NASIONAL.Tidak cukup dengan itu di khabarkan akan ada tindakkan membakar buku jingga oleh PEMUDA UMNO untuk menunjukkan rasa tidak puas hati.

Lucu melihat gelagat mereka ini salah tk tumpah seperti cacing kepanasan.Kebimbangan UMNO dengan isi kandungan BUKU JINGGA ini menggambarkan bahawa mereka akan berkubur selepas ini.Kenapa umno terlalu takut akan BUKU JINGGA ini? kerana tawaran yang di buat PAKATAN RAKYAT untuk rakyat sukar di tolak oleh pengundi,jesteru itu mereka menyerang habis habisan untuk memperburukkan JANJI 100 HARI JIKA PR MEMERINTAH.

Saya mengambil satu point untuk di kongsi bersama,antara JANJI PAKATAN RAKYAT SEKIRANYA DAPAT MENWAN PUTRAJYA iaitu KERAJAAN PR akan menyara setiap perkerja yang di berhentikan kerja mahupun yang gagal mendapatkan kerja.Maksudnya KERAJAAN PR akan memberi elaun bulanan kepada setiap individu yang tidak bekerja ataupun isi rumah sehingga mereka mendapat pekerjaan semula.Perkara sebegini telah di lakukan di banyak negara BARAT dengan menanggung kos asas rakyat yang tidak bekerja.Di USA juga menjalankan tindakkan tersebut agar rakyatnya dapat hidup dan tidak menjadi kebulur kerana ketiadaan wang.

Ini adalah impian rakyat MALAYSIA,MAHUKAN SEBUAH KERAJAAN YANG PRIHATIN serta mengutamakan rakyat.Bukan hanya slogan ONE MALAYSIA RAKYAT DI DAHULUKAN PENCAPAIAN DI UTAMAKAN.Selama kerajaan BN MEMERINTAH HAMPIR 53 TAHUN,tidak ada sebarang tawaran yang di berikan kepada rakyat sebegini rupa.Rakyat mesti terpesona dengan PR yang menjanjikan pembelaan seluruh RAKYAT MALAYSIA.Ini belum di sentuh point pemberian elaun RM500 setiap bulan kepada guru di seluruh negara dan tidak di sentuh point penghapusan TOL dan mengembalikan tanah felda kepada anak2 peneroka iaitu generasi ke 2 dan ke 3.UMNO menjadi cacing kepanasan melihat segalam kemempuan PR mentadbir SELANGOR,KEDAH,PP DAN KELANTAN dengan jayanya.

Sudahlah UMNO,busuk dari atas sampai bawah

HIDUP HARAPAN

Friday, January 14, 2011

PADANG SERAI TERUS MENANGGUNG DERITA


Episod-episod duka perjalanan politik PADANG SERAI nampaknnya semakin seperti tiada penghujung.PARLIMEN PADANG SERAI juga tidak lekang daripada kenangan manis PRK LUNAS tahun 2000 yang memeprlihatkan kemenangan PKN(PKR)ketika itu.Memandangkan calon PKR yang menang adalah YB SAIFUDIN NASUTION ia memberi kesan yang mendalam terhadap pengundi kawasan LUNAS dan keseluruhan PADANG SERAI.Masuk tahun 2004 PADANG SERAI mula di landa derita apabila KETUA BAHAGIAN(CABANG) PARTI KEADILAN NASIONAL(PKR)ketika itu mengumumkan KELUAR PARTI selepas BA kalah teruk.Kerusi PARLIMEN PERMATANG PAUH menjadi PARLIMEN TUNGGAL pada PRU 11.

Tiba tahun 2008 ceritanya sedikit berbeza,mimpi indah PARLIMEN PADANG SERAI di sentap oleh YB RADZI SALLEH iaitu ADUN LUNAS juga mengikut jejak langkah KELUAR PKR.Di tambah pula KETUA BAHAGIAN PKR PADANG SERAI juga turut serta ketika PRK BUKIT SELAMBAU sedang rancak berlansung.Isu pemilihan calon DUN LUNAS pada tahun 2008 telah mencetuskan kontroversi sehingga menyebabkan ada individu di pecat serta di fitnah.Kini apa yang berlaku sekarang menjadi tauladan yang berguna kepada pimpinan PKR KEDAH yang baru supaya berwaspada dengan MUSANG BERBULU AYAM.Yang menarik untuk di perkatakan segala apa yang berlaku sudah di duga oleh kumpulan yang menentang YB RADZI SALLEH UNTUK DI ANGKAT MENJADI CALON,tetapi sayang ada pihak yang termakan gula-gula bekas KETUA BAHAGIAN(CABANG).Apakan daya telahan mereka itu semuanya betul dan tepat sekali.


Isu AHLI PARLIMEN PADANG SERAI yang hangat SELEPAS PEMILIHAN 2010 menambah duka pengundi PADANG SERAI.Kita juga jangan terlupa CALON PARLIMEN PADANG SERAI PRU 12 juga mendapat restu KETUA BAHAGIAN yang dahulu,kini impak dan kesannya sampai ke hari ini dan saat ini.PARLIMEN PADANG SERAI tidak pernah sunyi dengan kontroversi,ini berlaku kerana ada pihak yang sukar menerima nasihat dan teguran.

KETUA BAHAGIAN(CABANG) YANG MERESTUI ADUN LUNAS: KELUAR PARTI
TIMBALAN KETUA BAHAGIAN(CABANG) : KELUAR PARTI
ADUN LUNAS RADZI SALLEH : KELUAR PARTI
MP PADANG SERAI? : ????????????

Thursday, January 13, 2011

CEERITA RAMAS MERAMAS LA PULAK....

Seorang jurusolek mendakwa beliau dihujani pelbagai teks pesanan ringkas (SMS) lucah dan juga ugutan selepas membuat aduan bahawa seorang ahli politik di Perak mencabul kehormatannya pada sambutan menjelang tahun baru.

SMS berkenaan dihantar melalui beberapa nombor telefon bimbit yang tidak dikenali - ada yang menyarankan supaya hubungan seks diadakan dengan wanita itu dan ada pula yang mengugut untuk merogolnya.

“Dia terima SMS itu selepas buat laporan polis. Wanita itu kemudiannya membuat laporan polis kedua berhubung SMS berkenaan,” kata peguamnya, Leong Cheok Keng, ketika dihubungi.

“Ada antara SMS itu menggunakan huruf 'F' dalam perkataan bahasa Inggeris.”

Jurusolek itu pada dalam laporannya berkata pada kejadian 31 Disember tahun lalu, ahli politik yang terkenal itu meramas buah dadanya di sebuah kelab di Ipoh.

“Laporan polis dengan jelas menyatakan dia dicabul oleh ahli politik tertentu. Sekarang kes sedang disiasat dan pihak berkuasa akan menentukan sama ada mendalkwa atau tidak individu berkenaan,” kata Leong.

Menurut beberapa laporan media, Ketua Polis Perak, Mohd Shukri Dahlan mengesahkan laporan itu tetapi enggan mengulas.

Leong juga menafikan bahawa vwanita itu telah menerima pampasan dari ahli berkenaan supaya menutup kes tersebut.

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH

woit… DI MANA JAMALUDDIN JARJIS?.... kah kah kah..

woit… RAIS YATIM DI MANA?.... kah kah kah..

woit…. RAHIM THAMBI DI MANA?.... kah kah kah..

kah kah kah…NAJIB RAZAK DI MANA?.... kah kah kah…

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH

woit…. ZUL NORDIN DIMANA?.... kah kah kah..

kah kah kah…. ADA TANDA TANDA BISUL….. kah kah kah

nota:
ini mesti dari party pas
malam itu tersalah masuk
kah kah kah

kalau pkr atau dap
mesti dah ada nama
kah kah kah

LENGGGONGGGGG APA MACAM
ADA BAIK MCA DI SANA?
kah kah kah

Inilah keja pemimpin ONE MALAYSIA,SIAPA MP LENGGGGONNGGG?????

ZUL NORDIN DI BIDAS

Dari Anak Sungai Derhaka

Kebelakangan ini kita melihat beberapa orang MP Bebas yang dulunya bersama PKR begitu galak menyerang PKR, tindakan mereka itu kelihatan seperti tindakan orang yang sedang lemas di dalam air yang akan berpaut pada apa saja yang terapung dan melintas dihadapan mereka untuk terus hidup.. biarpun yang dipaut itu adalah tahi sekalipun.

Ini adalah jawapan balas dari Dr.Samarudin Rejab,Timbalan Ketua Cabang PKR Segambut untuk Zulkifli Nordin dalam isu sapina Karpal sebagai saksi kes tuduhan liwat terhadap DS Anwar Ibrahim..


Zul Nordin:Jangan Memalukan Profesion Peguam Dengan Kedangkalan Tuan!

Oleh Samarudin Md Rejab
10 Januari 2011

Shakespeare pernah menyatakan bahawa “the World’s is a stage and we are all the Actors” (Dunia ini adalah sebuah pentas dan kita semua adalah Pelakonnya).

Tetapi di sekitar ‘pentas’ dunia perundangan Mahkamah Tinggi di Tingkat 5, Kompleks Mahkamah Kuala Lumpur bermula dari awal 2010 hingga kini, kita hanya merupakan Pemerhati yang menyaksikan pementasan “Kes Konspirasi Politik Najib terhadap Anwar Ibrahim”. Kita bukan Pelakon-Pelakon nya.

“Kes Konspirasi Politik Najib” melibatkan Pelakon-pelakon yang telah diterima sebagai sah, bertauliah, dan berwibawa-pihak Pendakwaan, pihak Pembelaan,pihak Mahkamah Tinggi, Pengadu Saiful Bokhari Azlan, dan beberapa Saksi-saksi pihak Pendakwaan dan kelak Saksi-saksi dari pihak Pembelaan.

Baru-baru ini ada di antara kita sebagai Pemerhati telah dengan lantang dan tegas meminta supaya Pelakon pihak Pembelaan yang utama iaitu Encik Karpal Singh disapena sebagai saksi kerana beliau mempunyai bukti kukuh pada tahun 1997 mengenai “Kes Konspirasi Politik Mahathir terhadap Anwar Ibrahim” . Ini beerti lakonan Karpal Singh sebagai Peguambela ditukar kepada lakonan baru sebagai Saksi didalam “Kes Konspirasi Politik Najib Terhadap Anwar Ibrahim”.

Mengikut Ahli2 Parlimen Wee Kok Keong (Wangsa Maju), Datuk Zahrain Mohd. Hashim (Bayan Baru), dan Zulkifli Noordin (Kulim Bandar Baru), Karpal Singh pernah memberi komen bersabit dengan tuduhan Pegadu Azizan Abu Bakar terhadap Anwar Ibrahim didalam ‘Kes Konspirasi Politik Mahathir” pada tahun 1997. Pada tahun berikutnya gelombang dan pergerakan Reformasi mula merebak di Indonesia dan Malaysia.

Pada bulan September, Dato Seri Mahathir Mohamad selaku Perdana Menteri telah mengambil tindakan memecat Timbalannya , Dato Seri Anwar Ibrahim atas tuduhan meliwat dan seterusnya mengenakan beberapa pertuduhan salahguna kuasa dan liwat. Dato Seri Anwar Ibrahim telah di hukum penjara selama enam tahun diatas penyalahan guna kuasa. Untuk pertuduhan liwat, Mahkamah Persekutuan membuat keputusan pada 2 .September,2004 bahawa beliau ( Anwar Ibrahim) tidak bersalah.

Persoalannya sekarang ialah ‘Adakah alasan atau cadangan untuk sapena Karpal sebagai Saksi didalam “kes Konspirasi Politik Najib” itu kukuh dan munasabah?” atau “Cuma merupakan publisiti murahan atau hanya menyalahgunakan proses Mahkamah?”

Pertamaya, ia melibatkan dua kes yang berasingan iaitu “ Kes Konspirasi Politik Mahathir” pada tahun 1998 (Public Prosecutor v Dato Seri Anwar Bin Ibrahim, High Court, FT Criminal Trial Nos 45-48-98;45-51-98) yang melibatkan antara lain Azizan Abu Bakar dan Ummi Hafilda Ali, dan “Kes Konspirasi Politik Najib” pada tahun 2010 yang melibatkan Pegadu Saiful Bokhari Azlan. Untuk “Kes Konspirasi Politik Mahathir”, Mahkamah Persekutuan telah memutuskan pada 1998 inter alia bahawa Dato Seri Anwar Ibrahim tidak bersalah diatas tuduhan meliwat pengadu Azizan Abu Bakar.Semasa perbicaraan pertama di Mahkamah Tinggi ,sepuluh (10) Saksi Utama telah dipanggil oleh pihak Pendakwaan dan duabelas(12) Saksi utama oleh pihak pembelaan. Pihak Pendakwaan tidak menyenaraikan Karpal Singh sebagai Saksi walaupun dua Saksi utama Azizan Abu Bakar dan Ummi Hafilda Ali berjumpa dengan beliau pada 1997. Kenyataan beliau didalam Parlimen terkandung didalam Hansard bertarikh 22.Oktober,1997.

Perbicaraan “Kes Konspirasi Politik Najib” masih berjalan dan kini ditahap keterangan oleh Saksi-Saksi dari pihak Pendakwaan . Sekiranya didalam “Kes Konspirasi Politik Mahathir” pada tahun 1998, Karpal tidak disinaraikan sebagai Saksi langsung,”bagaimana pula Karpal akan disapenakan sebagai Saksi untuk Kes Konspirasi Politik Najib?” Ini tidak masuk akal.

Kedua, peruntukan prosedur jenayah dan juga preseden-preseden yang ada menunjukkan bahawa Saksi-Saksi dipanggil dikhususkan untk kes-kes yang berasingan dan berkenaan sahaja. Sebagai contoh, sinarai Saksi untuk kes kecurian ayam berbeza sinarai Saksi untuk kecurian itek. Saksi untuk kecurian ayam tidak akan di panggil atau disapina untuk perbicaraan kecurian itek melainkan Saksi yang berkenaan mempunyai maklumat atau keterangan yang material berkenaan kecurian itek . Dalam konteks ini Karpal tidak perlu disapena untuk menjadi Saksi “Kes Konspirasi Politik Najib” sebab Pengadu Saiful Bokhari Azlan tidak pernah berjumpa beliau dan member keterangan atau maklumat bersabit dengan tuduhan terhadap Anwar Ibrahim sebagaimana yang dilakukan oleh Azizan Abu Bakar dan Ummi Hafilda Ali.

Ketiga, pada hemat saya Karpal merupakan seorang Peguamcara dan Peguambela yang berwibawa dan mempunyai reputasi yang amat baik. Perlantikannya sebagai Peguambela kepada Anwar Ibrahim tidak langsung melanggar apa-apa peruntukan Peraturan (Amalan dan Etika ) Profesion Guaman 1978. Beliau juga merupakan seorang Ahli Parlimen yang “Senior”. Beliau nescaya arif bahawa apa-apa kenyataan atau keterangan yang dibuat didalam Parlimen dan didapati didalam Hansard tertakluk pada “Parliamentary Immunity”. Dalam konteks ini, sekiranya permohonan sapina dibuat ia hanya menimbulkan konflik perundangan ( conflict of laws).

Oleh itu pementasan “Kes Konspirasi Politik Najib” akan diteruskan juga. Temanya sama, aliran ceritanya sama,dan latarbelakangnya pun sama. Hanya Pelakon-Pelakon utamanya telah berubah- Yang Arif Augustine S Paul kepada YA Dato Mohamad Zainal, AG Tan Sri Mokhtar Abdullah kepada Tan Sri Abdul Gani Patail, Peguam Aris Rizal Christopher Fernando, dll. kepada Peguam Karpal Singh ,dll…

Dr.Samarudin Rejab
Peguam

Wednesday, January 12, 2011

TAHNIAH HJ WAN SALLEH...

Salam to all

Selepas pemilihan 2010 yang lalu PARTI KEADILAN RAKYAT di katakan dilanda krisis,bukan hanya lawan tetapi kawan juag memandang sinis apa yang berlaku.Apa pun ia seudah berlalu,setiap apa yang berlaku di jadikan pengajran dan pengalaman untuk masa hadapan.Namun sedikit sebanyak pahat yang berbunyi itu adalah lumrah berpolitik.Memandangkan PRU 13 SEMAKIN HAMPIR adalah lebih baik di rapatkan saf kepimpinan demi agenda rakyat

Kini telah berlaku rombakkan KABINET PARTI KEADILAN RAKYAT setelah pemilihan 2010 berlangsung sperti yang di ketahui umum siapa yang menang TIMBALAN PRESIDEN dan siapa yang menang JAWATAN NAIB PRESIDEN..Sebelah petang tadi di khabarkan PARTI KEADILAN RAKYAT telah memutuskan individu-individu tertentu untuk memimpin PARTI di setiap negeri di seluruh MALAYSIA.Untuk negeri KEDAH.PARTI KEADILAN RAKYAT memutuskan untuk melantik HJ WAN SALLEH sebagai PENGURUSI MAJLIS PIMPINAN NEGERI.Ini bermakna HJ WAN SALLEH menggantikan YB AHMAD KASSIM setelah menyandang jawatan tersebut lebih kurang dua tahun.Siapapun yang di lantik menggantikan orang yang terdahulu jika cara pentadbiran serta pengurusan PARTI tidak cekap.Langkah PARTI KEADILAN RAKYAT melantik HJ WAN SALLEH di lihat sesuai dengan keadaan ketika ini,kerana di kedah terdapat YB yang bermasalah dan perlu di tangani dengan baik.Sikap berlemah lembut sudah berlalu,kini tindakkan tegas perlu di jalankan agar segalam kemelut dan masalah di dalam PARTI KEADILAN KEDAH dapat di selesaikan.Jika nak di huraikan di sini isu-isu panas yang timbul mungkin tidak perlu,cuma satu dua isu yang perlu di ingatkan oleh MPN yang baru kerana ia terus menerus merosakkan parti.Sebegai contoh isu AHLI MAJLIS yang mempunyai MASALAH SOSIAL,MASALAH YB KEADILAN YANG HIDUP SEGAN MATI LAGI TAK MAU,MASALAH MKK yang tidak cukup ilmu dan kefahamn tentang parti dan banyak lagi.

Jika masalah-masalah yang asas di atas dapat di selesaikan oleh PENGURUSI MPN yang baru, tepatlah pilihan pucuk pimpinan di atas.Dalam PARTI KEADILAN tidak perlu pemimpin yang bermuka-muka mahupun lemah untuk berdebat dan terlalu banyak mengalah.Ini bukannya ciri-ciri yang baik untuk di contohi.Persoalannya kini siapakah yang akan memenuhi jawatan BIRO POLITIK KEADILAN KEDAH yang jelas sama sekali perlu ada pembaharuan bukannya pembekuan.Selepas ini HJ WAN SALLEH perlu menyenaraikan struktur pimpinan PKR KEDAH yang baru.Saya sebagai rakyat di bawah melihat PKR KEDAH perlu di barisi oleh individu-individu yang mempunyai daya juang yang tinggi sebelum di lantik untuk mengisi jawatan-jawatan di dalam PKR KEDAH.Janganlah pula di lantik orang-orang yang kurang ciri-ciri kepimpinan mahupun ilmu sebagai seorang ahli politik.Individu yang bakal membarisi kepimpinan PKR KEDAH perlulah orang yang bersih dari gejala yang tidak sihat seperti rasuah dan sebagainya,kerana sudah ada KETUA-KETUA CABANG yang cuba gunakan kedudukan untuk melakukan aktiviti yang tidak sihat.Jesteru itu perkara yang sebeginilah HJ WAN SALLEH perlu selami dan teliti agar tidak menjadi bahana kepada PKR KEDAH di masa hadapan.

Akhir kata.....TAHNIAH HJ WAN SALLEH

Merak buih

Monday, January 10, 2011

SENARAI PENGURUSI MPN PARTI KEADILAN RAKYAT

Pengerusi MPN : Perlis – Johari Shafie

Kedah – Wan Salleh Wan Isa

Perak – Dr Mohd Nor Manuty

Wilayah Persekutuan – Dr Idris Ahmad

N Sembilan – Datuk Kamarul Bahrin Abbas

Johor – Dato’ Chua Jui Meng

Melaka – Shamsul Iskandar Mohd Akin

Pahang – Datuk Fauzi Abdul Rahman

Terengganu – Azan Ismail

Kelantan – Abdul Aziz Kadir

Sabah – Syeikh Pajuddin Nordin Tajawi

Sarawak – Baru Bian

Wednesday, January 5, 2011

LANTIKLAH AKU......APA LA HAMPA NIE 12 TAHUN DAH AKU BERJUANG

PARTI KEADILAN RAKYAT hari ini mengambil langkah bijak dengan menghantar surat tunjuk sebab kepada GOBALAKRISNAN,lucunya apabila gobala mengambil masa yang lama untuk membalas surat tersebut hehehhe.Kenapa perlu salahkan AZMIN ALI?Mungkin cerita tahun 2000 masih bermain di minda GOBALA.

Gobala PERLU MELIHAT KEPADA DIRINYA SENDIRI,kenapa perlu menuding jari kepada orang lain.Ini sifat yang tidak harus ada di dalam diri seorang pemimpin.Isu peribadi perlu di kesampingkan agar ia di lihat kita ini waras dan cerdik di dalam mengeluarkan kenyataan.Isu KUIL HINDU di SELANGOR di jadikan platform untuk menjadi HERO.Kenapa GOBALA sibuk dio negeri SELANGOR sedangkan GOBALA AHLI PARLIMEN PADANG SERAI terletak di dalam negeri KEDAH.Isu rakyat di PADANG SERAI perlu di titik beratkan,dalam pada masa yang sama banyak rungutan terhadap GOBALA di PADANG SERAI.Persoalan utama timbul adalah,APAKAH RELEVENNYA DSAI DENGAN ISU KUIL HINDU TERSEBUT.Ia timbul selepas GOBALA TIDAK DI LANTIK NAIB PRESIDEN LANTIKKAN.PARTI KEADILAN pula melantik N SURENDREN dan tidak melantik GOBALA.Sebenarnya isu POKOK ADALAH 'LANTIKLAH AKU' faham-faham sajalah.

Krisis GOBALA di KEDAH tidak kurang hebatnya,menurut sumber GOBALA sering mendatangkan MASALAH.PARTI KEADILAN belajar daripada kesilapan yang lepas jadi pemilihan N SURENDREN itu bertepatan dengan keadaan POLITIK SEMASA bukan diukur siapa lama dan siapa baru.Jangan selalu menggunkan tiket SENIORITY kerana ia menyusahkan.Apakah jaminan lamanya kita dalam parti dapat memberi pembaharuan atau pun menjayakan AGENDA PARTI itu sendiri.Lainlah jika baru jadi AHLI PKR tak sampai 5 BULAN NAK JADI CALON PRU 13 itu perlu di perhalusi.

HIDUP HARAPAN

Sunday, January 2, 2011

GOBALA DAH DI PECAT?Anggota Palimen Padang Serai N.Gobalakrishnan ketika sidang media mengenai pemecatannya daripada Parti Keadilan Rakyat(PKR) di pejabatnya di Paya Besar,Lunas,di sini hari ini.

jeebond

UNDI TIDAK PERCAYA TERHADAP GOBALA DI PADANG SERAI

Sebentar tadi telah di adakan satu sidang media di PADANG SERAI,kali ini sidang media tersebut berkisar prilaku GOBALA yang semakin hari semakin celaru.Di ketuai oleh TIMBLAN KETUA CABANG PKR PADANG SERAI JOHARI ISMAIL di adakan di dalam suasana aman dan tenteram dan tanpa gangguan.

Turut hadir adalah mantan2 calon KETUA CABANG PKR PADANG SERAI yang bertanding pada pemilihan yang lalu.Perkara pokok di dalam sidang media tersebut iaitu AJK CABANG PKR PADANG SERAI akan mengadakan UNDI TIDAK PERCAYA terhadap GOBALA dalam masa terdekat.GOBALA menang jawatan KETUA CABANG PKR PADANG SERAI akan berhadapan PROSES UNDI TIDAK PERCAYA di kalangan AJK beliau sendiri

Tamparan hebat ini sudah di duga kerana mereka yang menyokong GOBALA sebelum ini sudah tidak lagi sependapat dengan beliau.Isyarat jelas kepada GOBALA supaya keluar daripada PADANG SERAI semakin kuat kedengaran.Di khabarkan akan di adakan satu demontrasi untuk menghalau GOBALA keluar daripada PADANG SERAI akan di lakukan.Memangdangkan GOBALA juga bukannya anak tempatan,maka jalan terbaik pulanglah ke kawasannya sendiri..

HIDUP HARAPAN

Gambar sekitar sidang media akan di upload secepat mungkin...