SEMARAK REFORMASI

LAGU SELOKA KEDAH

Friday, February 25, 2011

HIMPUNAN BERSIH KE 2?

Jasin, 25 Feb: Pakatan Rakyat memberi peluang kepada BN untuk mengubah kelamahan mereka dan tidak mustahil himpunan Gabungan Pilihan raya Bersih dan Adil (Bersih) akan berulang bagi menuntut pilihan raya yang adil.

"Kita mahu BN membetulkan kelemahan-kelamahan ini. Kita masuk pilihan raya kecil sebab nak tengok sejauh mana BN membuat perubahan.

"Kalau BN tak mahu buat perubahan, bila umur panjang dia nyanyuk dan akan jatuh akhirnya. Kami masih memberi peluang kepada BN untuk membuat perubahan dalam demokrasi.

"PAS akan mencadangkan satu himpunan Bersih sekali lagi untuk mendesak kerajaan membuat perubahan ke arah demokrasi dan pilihan raya yang adil," tegas Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang ketika ditemui pemberita di Majlis Pengisytiharan Calon PRK Dun Merlimau di Markas Solihin, dekat sini, malam tadi.

Mengenai calon bagi pilihan raya kecil (PRK) Dun Merlimau, beliau berkata PAS yakin dengan kebolehan calonnya, Yuhaizad Abdullah untuk membawa suara rakyat ke Dewan Undangan Negeri (Dun) Melaka khususnya mewakili orang muda.

Katanya, berkata, PAS meletakkan calon muda kerana sebahagian pengundi merupakan generasi muda.

"Anda semua sudah dengar kebolehan Yuhaizad berpidato. Kita yakin Yuhaizad boleh berhujah membawa suara PAS dalam Dewan Undangan Negeri Melaka.

"PAS mencalonkan orang muda kerana sebahagian pengundi baru ialah pengundi muda," kata beliau Yuhaizad, 38, merupakan anak tempatan dan memegang amanah sebagai Timbalan Yang Dipertua PAS Kawasan Jasin, Ahli Badan Perhubungan PAS Negeri Melaka dan Timbalan Ketua Dewan Pemuda PAS negeri.

Abdul Hadi juga berkata, PAS optimis merampas kerusi Merlimau dari BN sekiranya pilihan raya dilaksanakan secara adil dengan memberikan ruang kepada rakyat untuk mengakses maklumat secara menyeluruh.

"Tak mustahil kita boleh menang. Kita pernah menang, kita pernah kalah dan kita boleh menang. Cuma kita harap pilihan raya itu mesti adil, bukan sahaja adil dari segi mengundi tapi dari laporan media.

"Harapan untuk menang ada kerana kita telah berjaya mengubah undi daripada 2004 dengan menurunkan seribu undi BN pada 2008," katanya yang juga ahli Parlimen Marang.

Terdahulu, berucap di hadapan lebih 6,000 penyokong Pakatan Rakyat, Abdul Hadi berkata, PAS menyertai pilihan raya kecil untuk mengajak rakyat membuat perubahan melalui demokrasi yang sebenar.

"Pakatan rakyat menyertai pilihan raya kecil untuk mengajak rakyat membuat perubahan melalui pilihan raya dan kita mahu pilihan raya diadakan dengan adil. Kita beri peluang kepada BN yang memerintah negara ini yang bertanggungjawab memimpin negara supaya memodenkan demokrasi kerana masa sudah berubah dan demokrasi mesti direformasikan," katanya.

Menurut beliau, rakyat berhak menegur dan menukar pemerintah yang dilihat sudah pincang dari segi pentadbiran melalui pilihan raya bagi memastikan kesejahteraan negara.

"Demokrasi adalah mahkamah rakyat melalui pilihan raya untuk memlih kerajaan yang sihat kerana tidak ada ketua negara yang hidup selama-lamanya. Bila sampai umur dia mati dan tidak ada parti yang boleh memerintah selama-lamanya," katanya. -harakahdaily

Thursday, February 17, 2011

BUKU JINGGA

AZMIN DI ARAH TUTUP MULUT?


PAS mengingatkan Timbalan Presiden PKR Azmin Ali (gambar) supaya jangan cuba mengawal kesemua pemimpin tertinggi Pakatan Rakyat selepas memenangi jawatan kanan itu akhir tahun lalu. Justeru, Setiausaha Agung PAS Datuk Mustafa Ali berkata, Azmin seharusnya menyuarakan isu-isu sensitif seperti pembahagian kerusi antara komponen Pakatan Rakyat dalam mesyuarat tertinggi parti, bukannya secara terbuka melalui media.

Malah kata Mustafa, Azmin juga tidak layak bercakap dan mendakwa PAS mahu mengintai kawasan PKR kerana isu tersebut tidak pernah muncul dalam perbincangan pemimpin tertinggi parti Islam itu sebelum ini.

“Apa yang beliau cakap adalah tidak betul. Perkara ini tidak pernah berbangkit, jadi saya tegaskan beliau berhenti bercakap mengenai isu ini,” kata beliau dipetik Sinar Harian hari ini.
Kata Mustafa, beliau merasakan perkara berkaitan disuarakan secara tertutup dalam mesyuarat tertinggi Pakatan Rakyat.

Baru-baru ini, Azmin dipetik sebuah portal berkata PKR sedang menghadapi rundingan sukar apabila PAS mula mengintai kerusi yang sama menjelang pilihan raya umum ke-13, yang dijangka diadakan dalam tempoh terdekat.

Dalam laporan semalam memetik Azmin, The Malaysian Insider menyebut bahawa PKR akan menyenarai pendek kesemua calonnya yang berpotensi menjelang 20 Mac ini untuk memulakan perundingan dengan rakan-rakan mereka dalam Pakatan Rakyat memandangkan pilihan raya umum ke-13 kemungkinan diadakan sekitar April ini.

Azmin berkata, kepimpinan negeri dikehendaki menghimpunkan nama-nama yang disyorkan untuk penelitian biro politik sebelum mengadakan perbincangan dengan PAS dan DAP.

“Persefahaman ialah setiap parti akan mengekalkan kerusi yang dimenangi tetapi kami boleh berunding berhubung kerusi-kerusi yang kami kalah dalam 2008,” kata Azmin yang juga Ahli Parlimen Gombak.

Azmin yang dilantik semula sebagai pengarah pilihan raya baru-baru ini susulan pemilihan parti berkata, ada kemungkinan pertukaran kerusi-kerusi ditandingi memandangkan PAS juga mahu memberi tumpuan di bahagian-bahagian yang mempunyai pengundi campuran.

Kerusi-kerusi terbabit selama ini ditandingi PKR, yang dilihat sebagai parti kawasan bandar.

PKR juga berhadapan dengan masalah beberapa wakil rakyatnya, termasuk di kedua-dua peringkat Parlimen dan Dewan Undangan Negeri, keluar parti sejak awal 2009 dan terbaru bulan lalu.

Dengan arah aliran pengundi Melayu mengalami kemerosotan, PAS akan memastikan ia mempertahankan bilangan wakil rakyatnya dengan bergerak ke kawasan-kawasan yang kurang pengundi Melayu.

Pilihan raya kecil kerusi DUN Tenang di Johor bulan lalu menyaksikan 80 peratus pengundi Melayu memihak kepada Umno.

Begitu juga kerusi di Hulu Selangor, Galas dan Manek Urai di mana 10 peratus pengundi orang Melayu bergerak kepada pembangkang semasa diadakan pilihan raya kecil tahun lalu dan 2009.

Bagimanapun Azmin berkata, PKR juga akan melihat pada kerusi-kerusi yang PAS dan DAP tewas meskipun kedua-dua parti tertua itu mempunyai sokongan akar umbi di bahagian yang majoriti pengundinya ialah Melayu dan Cina.

kl today

Di PADANG SERAI JUGA ADA PARTI PERLU TUTUP MULUT DAN JANGAN GUNA MEDIA UNTUK MINTAK KERUSI

Monday, February 14, 2011

PERUTUSAN DATUK SERI ANWAR IBRAHIM SEMPENA MAULIDUR RASUL

Sungguh telah datang kepadamu seorang Rasul dari kaummu sendiri, berat terasa olehnya penderitaanmu” (Surah at Taubah, ayat 128)

Bila menjelang sahaja 12 Rabiul Awal, maka kita umat Islam pasti terkenangkan Baginda Muhammad al Amin S.A.W kerana pada tarikh tersebut junjungan mulia dilahirkan. Sungguhpun begitu, mengingati Rasulullah SAW pastinya tidak sekadar khusus pada 12 Rabiul Awal semata-mata. Junjungan kita yang menyampaikan pesan wahyu itu haruslah dingati setiap waktu. Adalah dianjurkan kepada kita agar sentiasa berselawat keatas Baginda S.A.W sesuai dengan ayat 56 Surah al Ahzaab, “Sesungguhnya Allah dan malaikatNya berselawat kepada Nabi, wahai orang-orang yang beriman berselawatlah kamu kepada nya serta ucapkanlah salam sejahtera dengan penghormatan yang sepenuhnya.”

Mengenangi Sayyidina Muhammad S.A.W dan perjuangan Baginda itu moga menambah rasa kecintaan yang mendalam serta dirahmati pula dengan suri teladan buat menjadi pedoman. Justeru membaca sirah Nabi S.A.W sentiasa menenangkan saya manakala terus ditohmah rekayasa musuh. Kerana itu saya mengambil kesempatan merenung serta meneliti kesabaran Junjungan Besar berhadapan dengan dugaan. Kita pastinya tahu akan peristiwa Al-Ifk, kisah fitnah yang dilemparkan kepada Sayyidatina Aishah. Kesabaran Junjungan dan Sayyidatina Aishah berhadapan tohmahan besar itu memperkukuh iltizam saya dan sekeluarga untuk tidak lekang mengharap belas ihsan serta pertolongan Allah S.W.T.

Ternyata sudah lama keluarga saya berdepan dengan dugaan ini, namun apalah dibandingkan dengan ujian yang dikenakan ke atas para Anbiya dan mereka yang dekat dengan Allah S.W.T. Namun InshaAllah, diiringi doa saudara semua serta pertolongan Yang Maha Penyayang, fitnah ini akan lenyap jua. Marilah kita sama-sama mengambil iktibar dari pesan al Quran ini:

“Sesungguhnya orang-orang yang suka terhebah tuduhan-tuduhan yang buruk dalam kalangan orang-orang yang beriman, mereka akan beroleh azab seksa yang tidak terperi sakitnya di dunia dan akhirat, dan (ingatlah) Allah mengetahui(segala perkara) sedang kamu tidak mengetahui (yang demikian)” ~ Surah An Nur ayat 19

ANWAR IBRAHIM

Saturday, February 12, 2011

HORMATILAH PARTI SAHABAT DI PADANG SERAI

PARLIMEN PADANG SERAI baru sahaja kehilangan AHLI PARLIMEN mewakili PKR,kini AHLI PARLIMEN PADANG SERAI menjelma menjadi MP BEBAS.Ini yang di katakan saki baki kumpulan MANTAN KETUA BAHAGIAN PKR PADANG SERAI.GOBALA keluar meninggalkan PKR sememanmgnya sudah di duga dan bukannya perlu di tangisi mahupun di ratapi.

Apa yang berlaku hari ini di PADANG SERAI adalah sikap PARTI SAHABAT seakan-akan suka melihat PKR rapuh dan runtuh,laba yang mereka impikan adalah KERUSI PARLIMEN PADANG SERAI dan DUN LUNAS.Di saat dan ketika ini mereka ini sedikit pun tidak menghulurkan bantuan untuk memulihkan imej PR di PADANG SERAI,yang menyedihkan hanya menunggu bilakan KERUSI PARLIMEN PADANG SERAI dan DUN LUNAS akan di tandingi selain daripada PKR.Bukannya mereka hendak memulihkan keadaan tetapi mengeruhkan lagi keadaan yang sememangnya kusut.Walaupun kita mengetahui bukan mudah untk menentukan parti mana yang bertanding di sesuatu kawasan namun ini memperlihatkan ketamakkan parti sahabat yang jelas.Digunakan pula AKHBAR untuk mendedahkan HASRAT terpendam mereka.Jika di fikirkan balik lucu pun ada,kerana ketika kawan sepakatan sedang bermasalah,kawan yang lain hendak tunggu untuk merampas tempat untuk bertanding,adakah ini yang di namakan permuafakatan?

Cubalah berpijak di bumi yang nyata dan melihat komposisi kaum di dalam sesuatu kawasan apabila ingin meminta kerusi.Jangan menjadi jaguh di kala kawan-kawan lain sengsara,adalah lebih baik kita mencari jalan penyelsaian untuk memulihkan imej parti itu sendiri.Biarlah pimpinan atau MAJLIS PRESIDEN menentukan.Kita di peringkat pertengahan cuba menggerkkan kerja untuk mempertahankan kerajaan PAS KEDAH pada pru 13 akan datang.Jangan terlalu tunjuka hasrat hati sehinggakan ada sahabat akan terasa menyebabkan tindakkan yang kurang bijak berlaku.Masih ada ruang dan peluang untuk berbincg demi kepentingan bersama.

Kepada pihak yang berkenan KERUSI PARLIMEN PADANG SERAI dan DUN LUNAS,hormatilah sahabat-sahabat di sekeliling anda,kerana mereka juga berpolitik dan bercita-cita.

AKHIRNYA HUSNI MUBARAK LETAK JAWATAN

Mubarak undur, tentera ambil alih Mesir

Presiden Mesir Hosni Mubarak akhirnya meletakkan jawatan dan meminta pihak tentera mentadbir negara itu, umum naib presiden Omar Suleiman.

Kenyataan ringkas di stesen televisyen nasional itu dibuat sehari selepas Mubarak bertegas tidak akan melepaskan jawatannya.

Berita pengundurannya itu disambut meriah oleh lebih sejuta rakyat Mesir yang berkumpul di Dataran Tahrir di Kaherah.

Presiden dan keluarnya sebelum itu dilaporkan meninggalkan istana presiden di ibu negara ke Resort Laut Merah Sharm el-Sheihh.

Lelaki yang menerajui Mesir selama 30 tahun dan terlepas dariapda enam cubaan membunuh akhirnya terpaksa akur pada kehendak rakyat yang mahukan perubahan.

Mubarak, 82, meletakkan jawatan hari ini selepas 18 hari protes antikerajaan tanpa gangguan - terbesar pernah dilangsungkan di negara itu.

Mubarak terhindar daripada banyak serangan sebelum ini tetapi suara rakyat akhirnya membuktikan sesuatu.

Enam kali pembunuh upahan cuba menamatkan riwayatnya. Perang sampai ke pintu rumah.

Jiran mengebom negaranya. Kerajaan pimpinannya hampir muflis. Aktivis berulang kali menyumpahnya di jalan raya. Tetapi Mubarak selama itu terus juga berkuasa.

Kebanyakan rakyat Mesir masih belum dilahirkan apabila pendahulunyanya Anwar Sadat dibunuh pada 1981.

Mubarak, ketika itu naib presiden, hanya beberapa meter daripada Sadat, dan turut terkena tembakan di tangan.

Beliau mengangkat sumpah sebagai presiden lapan hari kemudian, pada 14 Oktober 1981.

Tuesday, February 8, 2011

PAS MEWAKILI PR DI MERLIMAU


Pakatan Rakyat hari ini sebulat suara meletakkan calon daripada parti PAS bagi menghadapi pilihanraya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Merlimau, Melaka yang akan diadakan pada 6 Mac depan.

Sambil menafikan khabar angin bahawa Pakatan tidak akan meletakkan sebarang calon, ketua pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim pada sidang media di ibu pejabat DAP di Kuala Lumpur berkata keputusan yang dibuat itu adalah sebulat suara.

"Tentang Merlimau kami setuju sebulat suara untuk sokong calon PAS dan seluruh jentera Pakatan Rakyat akan membantu.

“Kami telah bincang dan bersetuju menyokong calon PAS sebagai wakil Pakatan,” katanya.

Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) sebelum ini mengumumkan tarikh penaman calon adalah 26 Februari ini.

Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang, yang juga hadir pada sidang mjedia itu berkata parti itu aan bermesyuarat pada 13 Februari ini bagi membincangkan calon yang akan diketengahkan bagi meramapas DUN Merlimau.

Mungkin wanita, mungkin lelaki

Ditanya jika PAS akan meletakkan calon wanita seperti yang dilakukan mereka pada pilihan raya kecil DUN Tenang bulan lalu, Abdul Hadi berkata: “Tunggu dan lihat”.

Katanya parti itu akan menggerakan jentera pilihan raya dan mendengar pandangan akar umbi sebelum membuat keputusan.


"Calon mungkin wanita, mungkin lelaki.

"Kita tunggu senarai dari negeri dan akan hantar jentera ke bawah.

“Lazimnya calon adalah orang tempatan,” kata Abdul Hadi.

Turut serta pada sidang media itu adalah Penasihat DAP, Lim Kit Siang, Timbalan Presiden PKR, Azmin Ali dan Setiausaha Agung PAS, Datuk Mustaffa Ali dan beberapa kepimpinan ketiga-tiga parti berkenaan.

Kerusi DUN Merlimau kosong berikutan kematian Datuk Mohamad Hidhir Abu Hassan selepas mengalami serangan jantung pada 20 Januari lalu.

Pada pilihan raya umum 2008 itu, calon parti PAS Jasme Tompang tewas di tangan Mohamad Hidhir dengan majoriti 2,154 - peningkatan hampir 3,000 undi berbanding pencapaian pembangkang empat tahun sebelumnya.

DUN Merlimau mengandungi 10,679 pemilih berdaftar yang terdiri daripada 10,643 pengundi biasa dan 36 pengundi pos.

Pemuda PAS serah dua nama

Sementara itu, seorang pemimpin pemuda PAS kawasan Jasin berkata mereka telah memajukan kepada PAS Melaka, dua orang calon pemuda PAS kawasan berkenaan untuk mewakili parti itu dalam pilihan raya kecil Merlimau 6 Mac ini.

Kedua-dua calon tersebut telah dimajukan ke PAS Melaka, seminggu selepas kematian wakil rakyat BN.

Sumber bagaimanapun enggan mendedahkan identiti calon tersebut, tetapi berkata kedua-dua mereka adalah ahli jawatankuasa PAS kawasan Jasin dan anak tempatan.

Katanya, seorang daripada mereka adalah exco pemuda kawasan tersebut.

Tambahnya, ada kemungkinan bilangan calon bertambah mengikut pertimbangan PAS negeri sebelum dimajukan kepada pucuk kepimpinan PAS Pusat.

Saturday, February 5, 2011

ONE MALAYSIA ONE EGYPT


Kira-kira 2,000 rakyat Malaysia yang berdemonstrasi di hadapan kedutaan Amerika Syarikat hari ini telah menerima penangan tembakan meriam air oleh pihak polis semasa menuntut Presiden Mesir, Hosni Mubarak. Perarakan dari Masjid Al-Shakireen di KLCC selepas solat Jumaat adalah bagi menyerahkan satu memorandum bermula jam 2.15 petang kepada Duta Besar Amerika Syarikat di Malaysia. Kandungan memorandum itu antaranya menuntut Hosni berundur serta merta, mahukan Amerika menggesa Hosni meletakkan jawatan, serta menggesa kerjasama daripada persatuan dan pertubuhan antarabangsa yang lain membantu rakyat Mesir

Para pendemo berarak dengan membawa kain rentang yang mengecam Hosni ketika berarak menuju ke Kedutaan Amerika Syarikat di Jalan Tun Razak berhampiran bangunan Tabung Haji.Perarakan itu disertai orang awam, beberapa pemimpin dan penyokong badan bukan kerajaan (NGO) serta parti politik Pakatan Rakyat. Mereka meneriakkan ‘Mubarak turun!’, ‘Hidup Rakyat’, ‘Undur Mubarak’, ‘Bebaskan Mesir’ dan banyak lagi di samping membawa sepanduk.

Antara mereka yang berarak ke kedutaan Amerika ialah ahli parlimen PAS Kubang Krian, Salahuddin Ayub; Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad, ahli jawatankuasa pusat PAS, Mohamad Sabu, Ketua Pemuda PKR Shamsul Iskandar Mohd Akin, dan Setiausaha Agung Parti Sosialis Malaysia (PSM) S Arutchelvan.

Lebih kurang 200 polis dan unit simpanan polis persekutuan (FRU) dilihat mengawal keadaan disetiap pinggir jalan sejak bermulanya perarakan itu dari Taman KLCC lagi.Memorandum akhirnya berjaya diserahkan kepada Pegawai Keselamatan Kedutaan Amerika Syarikat, David Benn. Hari ini pejabat kedutaan di Jalan Tun Razak itu ditutup kerana cuti Tahun Baru Cina.

Sementara itu, lapan orang dikatakan ditahan oleh pihak polis berhampiran Bangunan Tabung Haji dan semasa perarakan dilakukan. Perkara ini disahkan sendiri oleh Ketua polis Dang Wangi, ACP Mohd Zulkarnian Abdul Rahman.


Pihak polis beranggapan perarakan tersebut adalah perhimpunan haram yang tidak diberikan permit dan mendakwa mempunyai kuasa bertindak sedemikian.

Tindakan pasukan keselamatan Malaysia yang menggunakan kekerasan semasa perarakan ini turut mendapat perhatian media antarabangsa seperti Al-Jazeera, CNN dan AFP yang turut hadir membuat liputan program ini. Kejadian begini pastinya akan menurunkan lagi kredibiliti negara di dalam amalan demokrasi di mata masyarakat dunia.

Thursday, February 3, 2011

DEMONTRASI HALAU GOBALA

DEMONTRASI HALAU GOBALA KELUAR DARI PADANG SERAI

HARI:AHAD
TARIKH:6 FEB 2011
JAM:8 PAGI

LOKASI:PUSAT KHIDMAT GOBALA TAMAN KOBIS LUNAS

ANJURAN:PEMUDA PAS DAN PAS KAWASAN PADANG SERAI

AYUH HALAU GOBALA DARI PADANG SERAI

Wednesday, February 2, 2011

PAS PADANG SERAI MINTA GOBALA LEPASKAN JAWATAN MP


PADANG SERAI, 2 Feb: Walaupun N Gobalakrishnan keluar dari PKR, namun bagi pemimpin PAS kawasan anggota Parlimen Padang Serai itu sudah keluar dari Pakatan Rakyat dan perlu melepaskan jawatannya sebagai anggota Parlimen.

Mereka meminta Gobalakrisnan 'nyah' dari Padang Serai dengan meletakan jawatan dan memberi mandat kepada rakyat memilih seorang ahli Parlimen yang benar-benar bertanggungjawab dan beretika.

Yang Dipertua PAS Padang Serai, Fauzi Tahir menyifatkan, penyertaan Gobalakrisnan ke bebas menyusahkan rakyat yang telah memberinya kemenangan atas tiket Pakatan Rakyat yang mewakili Parti Keadilan Rakyat (PKR).

"Bukan masa untuk bermain dalam politik sebaliknya nyah dari Padang Serai kerana kami dan rakyat yang prihatin tidak mahu melihat mukanya lagi ekoran sikapnya mengkhianat perjuangan, " jelasnya.

Beliau patut sedar dengan kedudukan tinggi itu semua merupakan hasil kepercayaan rakyat yang telah menolak Barisan Nasional (BN) pada pilihanraya umum ke 12 lalu.

Ketua Dewan Pemuda PAS Padang Serai, Abu Tolib Yahaya pula berkata, Gobalakrisnan wajar letak jawatan atau menghadapi tekanan yang lebih dahsyat menerusi demontrasi aman nanti.

Rakyat sangat marah kerana tindakan itu merosakan imej Pakatan Rakyat ketika menghadapi pilihanraya umum ke 13 nanti.

"Pemuda PAS terpaksa mengadakan demontrasi aman bersama PKR dan DAP kerana tidak mahu seorang ahli Parlimen yang suka melompat tetapi mahukan seorang pejuang yang kuat dan teguh walaupun apa juga rintangan yang dihadapi, " tegasnya.

Pengarah Majlis Tindakan Dewan Undangan Negeri (MTD) Lunas, Haji Derani Wahab pula berkata, sewaktu Adun Lunas Radzi Salleh letak jawatan Gobalakrisnan adalah orang pertama menganjurkan ceramah menghentam tindakan Radzi tetapi kali ini beliau pula menuruti langkah yang serupa.

"Gobalakrisnan akan menghadapi gelombang rakyat yang memarahinya dan besar kemungkinan satu tindakan membantah langkahnya itu akan berkumandang. Kita tidak boleh sekat kerana itu adalah hak rakyat yang memberinya kemenangan, " tambahnya.

Sementara itu bekas Yang Dipertua PAS Padang Serai, Ustaz Azmi Abdullah mengingatkan, Gobalakrisnan agar lepaskan jawatan ahli Parlimen untuk diadakan pilihanraya kecil segera.

Bukan membiarkan parlimen ini diwakili oleh Ahli Parlimen Bebas yang akan melupakan tanggungjawabnya terhadap rakyat setelah kecewa dengan sikap parti yang disertainya.

Beliau juga harus sedar jelasnya, kedatangan Gobalakrisnan dulu hanya sehelai sepinggang dan PAS bekerja bersungguh-sungguh memastikan kemenangan.

"Saya sewaktu itu merupakan orang yang bertanggungjawab penuh memperkenalkan Gobalakrisnan dan membawanya ke semua lokasi berjumpa rakyat amat kecewa dan berharap beliau lepaskan jawatan Ahli Parlimen kerana kami tidak mahu melihat kelibatnya lagi di Padang Serai, " tegasnya yang lebih dikenali sebagai 'Ustaz topi merah'.-/HD

PERUTUSAN TAHUN BARU CINA MB SELANGOR


Selamat sejahtera dan Selamat Menyambut Tahun Baru Cina kepada seluruh masyarakat Cina khususnya di negeri Selangor. Sebagaimana kita maklum, masyarakat Cina di Malaysia membentuk populasi kedua terbesar di Malaysia. Daripada sekitar 28 juta rakyat Malaysia, masyarakat Cina membentuk kira-kira 26 peratus daripada jumlah penduduk dan daripadanya ada lebih 1.2 juta daripada mereka menetap di Selangor .

Justeru, keperluan untuk semua pihak mengenali ciri-ciri khusus masyarakat ini adalah penting bagi memastikan kita semua dapat tinggal bersama secara aman dan saling bekerjasama dalam banyak aspek kehidupan.

Satu daripada tradisi besar masyarakat Cina ialah Sambutan Tahun Baru Cina yang disambut mengikut kalendar Lunar. Secara tradisinya, Tahun Baru Cina ini disambut dengan membersih dan menghias rumah, perkumpulan keluarga untuk makan bersama, pemberian hadiah sehinggalah hari ke-15 iaitu hari terakhir sambutannya dengan mengadakan Pesta Tanglung. Keunikan budaya kaum Cina ini mestilah dihormati dan dipertahankan. Ia adalah warisan yang mempunyai nilai sejarahnya yang tersendiri.

Saya berharap aktiviti-aktiviti yang dibuat sempena sambutan Tahun Baru Cina ini akan mengukuhkan persaudaraan sesama manusia khususnya dalam keluarga yang sama di samping mengingatkan kita akan kepentingan menghargai perbezaan.

Tahun Baru Cina kali ini juga dikenali sebagai Tahun Arnab. Secara umumnya, kita tahu bahawa Arnab adalah sejenis haiwan yang digemari ramai. Arnab tidak dilihat mengancam manusia bahkan ramai yang suka membelainya. Dalam pengertian lain, Arnab adalah sejenis haiwan yang disenangi ramai dan dilihat sebagai simbol diplomasi. Dalam realiti perkembangan kehidupan yang kian menghimpit dewasa ini, marilah kita bersama meningkatkan diplomasi berdasarkan prinsip-prinsip yang luhur dalam kehidupan bermasyarakat.

Kerajaan Negeri Selangor sentiasa menganggap masyarakat Cina sama seperti masyarakat lain yang mesti dilayani secara adil dan saksama. Setakat ini Kerajaan Negeri Selangor telah meluluskan bantuan kepada sekolah-sekolah Cina sebanyak RM6 juta, mewujudkan jawatankuasa khusus berkaitan rumah ibadat bukan muslim dan bantuan-bantuan lain yang turut sama dinikmati oleh rakyat negeri Selangor. Meskipun kemampuan Kerajaan Negeri Selangor agak terbatas, saya berharap semua bantuan ini akan dapat membantu penghidupan rakyat dengan lebih baik lagi.

Dalam menghadapi musim perayaan ini, saya berharap kita semua akan dapat mengambil langkah yang sesuai untuk memastikan keadaan rumah yang ditinggalkan selamat ketika pulang ke kampung. Periksalah kenderaan masing-masing supaya tidak ada masalah yang berlaku semasa perjalanan di samping pandulah kereta dengan cermat supaya lebih selamat.

Saya ingin mengambil kesempatan ini mengajak seluruh masyarakat Cina khususnya untuk bersama meraikan Sambutan Tahun Baru Cina anjuran Kerajaan Negeri Selangor di Jalan Sulaiman, Kajang pada 12 Februari 2011.

Mewakili seluruh tenaga kerja Kerajaan Negeri Selangor, saya mengucapkan Gong Xi Fa Chai! Selamat Tahun Baru Cina, Semoga Perayaan Tahun ini diraikan dengan selamat dan penuh kemeriahan.

YAB TAN SRI ABDUL KHALID IBRAHIM

DATO’ MENTERI BESAR SELANGOR

JELAJAH PKR

Program jelajah pimpinan PKR bermula hari ini - selepas pemilihan parti itu tahun lalu yang dianggap kontroversi dan mencalarkan imejnya.

Jelajah itu akan dimula di Galeri Empire, Subang Jaya jam 4 petang ini oleh naib presiden yang juga ahli parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar serta pengarah komunikasi PKR, Nik Nazmi Nik Ahmad yang juga ADUN Seri Setia.

Kajian yang dijalankan oleh Pusat Pengajian Demokrasi dan Pilihan raya Universiti Malaya (UM) menunjukkan populariti PKR tercalar ekoran laporan media mengenai krisis dalaman parti itu.

Lebih separuh daripada responden dalam kajian tersebut menyuarakan hilang kepercayaan terhadap kepimpinan ketua umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Program tersebut yang bertujuan untuk memperbaiki ikatan antara kepimpinan pusat parti dengan cabang-cabangnya, dijangka diadakan di 30 lokasi yang ditandingi PKR dalam pilihan raya serta kawasan yang dianggap 'strategik'.

Mengumumkan perkara itu hari ini, ketua penerangan PKR, Dr Muhammad Nur Manuty berkata kaunter pendaftaran juga akan dibuka untuk keahlian baru.

Menurutnya, jelajah itu penting kerana ini adalah kali pertama ibupejabat PKR memainkan peranan langsung dalam menyusun program ini dengan pihak cabang - yang akan berjalan selama tiga bulan sehingga akhir April.

Tuesday, February 1, 2011

PKR MEWAKILI PR DI MERLIMAU?

PAS sedia melepaskan status quo bertanding bagi kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Merlimau dan memberi laluan kepada parti lain demi kemenangan Pakatan Rakyat. Ketua Dewan Pemuda PAS Pusat, Nasruddin Hassan Tantawi (gambar) berkata, PAS menyerahkan sepenuhnya keputusan kepada Majlis Pimpinan Pakatan Rakyat bagi menentukan calon yang akan mewakili pakatan pembangkang itu pada pilihan raya yang akan diadakan pada 6 Mac depan.


“PAS serah kepada pimpinan untuk buat keputusan, kita ada Majlis Presiden yang akan buat perbincangan.

“Memang secara status quo kerusi berkenaan ditandingi oleh PAS, tetapi oleh kerana ada permintaan daripada rakan-rakan parti lain, maka saya kita perbincangan adalah kaedah bijak untuk selesaikan masalah,” katanya ketika ditemui di sini, Isnin.

Sebelum ini Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK), Shamsul Iskandar Mohd Akin dilaporkan berkata, Parti Keadialn Rakyat (PKR) Melaka menawarkan calonnya bertanding pada pilihan raya kecil berkenaan.

Menurut beliau, meskipun secara tradisi pakatan pembangkang mengekalkan status quo, namun terdapat beberapa faktor yang menyokong PKR meletakkan calonnya untuk bertanding.

Mengulas lanjut mengenai perkara tersebut, Nasruddin berkata beliau yakin isu berkenaan akan dapat diselesaikan dengan baik melalui perbincangan yang akan diadakan dalam masa terdekat.

“Bergantung kepada keputusan mesyuarat nanti yang sudah pasti ada asas-asanya tersendiri.

“Masing-masing akan kemukakan apa rasionalnya, yang penting kita nak kemenangan (Pakatan Rakyat),” katanya.

Tambah Nasruddin lagi, PAS akan menyokong siapa sahaja yang diputuskan bertanding pada pilihan raya kecil itu nanti.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mengumumkan proses penamaan calon pilihan raya kecil DUN Merlimau ditetapkan 26 Februari ini, manakala 6 Mac sebagai tarikh pengundian.

DUN Merlimau mempunyai 10,679 pemilih berdaftar.

Pilihan raya kecil itu diadakan berikutan kematian, Datuk Mohamad Hidhir Abu Hasan daripada Barisan Nasional (BN) pada 20 Januari lalu.

Ia pilihan raya kecil ke-15 sejak Mac 2008. Pada pilihan raya umum 2008, Mohamad Hidhir yang juga Exco kerajaan negeri menewaskan calon PAS, Jasme Tompang dengan majoriti 2,154

KL TODAY

BERITA TIADA TAJUK YANG SESUAI.....

Harga petrol RON97 akan dinaikkan 10 sen berkuatkuasa tengah malam ini menurut satu sumber industri.

Dengan kenaikan itu, harga petrol RON97 akan meningkat menjadi RM2.50 seliter (RM2.40 sebelumnya).

Ini merupakan kenaikan harga yang keempat berturut-turut bagi petrol RON97.

Kenaikan harga ini juga dilakukan sehari selepas pilihan raya kecil DUN Tenang yang berlangsung semalam.

Semenjak tahun lalu, harga RON97 mula dinaikkan kepada RM2.15 pada 2 November, RM2.30 pada 1 Disember dan terus meningkat kepada RM2.50 pada 4 Januari tahun ini.

Harga bagi petrol RON97 yang banyak digunakan oleh kenderaan berkuasa tinggi, tidak ditetapkan kerajaan kerana ia diapung mengikut pasaran minyak dunia semasa.

Apungan itu diperkenalkan tahun lalu dan satu gred baru petrol RON95 turut diperkenalkan.

Harga bagi RON95 kini ditetapkan pada kadar RM1.80 seliter.

Pengurangan subsidi bagi bahan keperluan seperti petrol telahpun mula diperkenalkan melalui Unit Pengurusan Prestasi dan Pelaksanaan (PEMANDU) sejak awal tahun lalu.

Badan berkenaan ditubuhkan bagi mengurangkan beban subsidi negara.