SEMARAK REFORMASI

LAGU SELOKA KEDAH

Saturday, September 26, 2009

HADIAH PENYAPU UNTUK PAS?


PAS Selangor nampaknya masih mempunyai agenda sendiri di dalam kenyataan yang dikeluarkan oleh Setiausaha Badan Perhubungannya, Mohd. Khairuddin Othman yang menyatakan bahawa Pas Selangor sedia mengkaji secara terperinci cadangan mana-mana wakil rakyat yang mahu parti itu melihat semula kedudukannya dalam pakatan pembangkang di negeri ini.

Beliau juga menyatakan pihaknya akan mengadakan satu menyuarat tergempar dalam masa terdekat ini untuk membincangkan perkara tersebut.

Beliau turut berkata, pihaknya juga amat kesal, kecewa dan terkilan dengan kenyataan yang dikeluarkan Ahli Parlimen Klang, Charles Santiago dan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bukit Antarabangsa, Azmin Ali terhadap Pesuruhjaya Pas Selangor, Datuk Dr. Hassan Ali berikutan tegurannya mengenai Jawatankuasa Pilihan Khas Mengenai Keupayaan, Kebertanggungjawaban dan Ketelusan (Selcat).

Menurut beliau, lebih mengecewakan ialah kenyataan yang dibuat Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad yang amat mengejutkan parti kerana beliau sebagai pemimpin Pas negeri harus menyokong pendirian parti.

Persoalan kini, mengapa Khairuddin cuba memaksa Ahli Parlimen Shah Alam untuk membuat keputusan menyokong pendirian parti sedangkan dalam masa yang sama Hassan Ali sendiri tidak menyokong pendirian Pakatan Rakyat Selangor di dalam isu Selcat?

Hassan Ali sebelum ini menuduh kononnya pegawai kerajaan diaibkan dan tidak diberikan peluang untuk menjawab soalan yang dikemukakan.

Betulkah pegawai kerajaan diaibkan oleh Selcat atau mereka sendiri yang telah mengaibkan diri mereka sendiri kerana selama ini bersekongkol dengan perbuatan salahlaku bekas Menteri Besar Selangor Mohammad Khir Toyo?

Betulkan pegawai kerajaan itu tidak mendapat peluang untuk menjawab tuduhan di dalam sessi Selcat ataupun kerana pekung-pekung mereka telah terdedah dan tidak dapat menui jawapan bagi membela diri mereka lantarannya?

Apakah Hassan Aii merasakan sudah tidak mempunyai "channel" lain selain dari melakukan kritikan meruntuh itu secara terbuka dan apakah PAS Selangor merasakan semua ahli PAS akan turut menyokong tindakan mereka yang sifatnya jelek sejak dari penubuhan kerajaan Pakatan Rakyat Selangor bermula selepas PRU 12 yang lalu.

Pertentangan dua kumpulan di dalam PAS Selangor semakin tajam dan ia dimulakan dengan penyingkirin beberapa orang pemimpin PAS dari Dewan Harian PAS Selangot oleh Pesuruhjaya PAS Selangor sendiri, Dr.Hassan Ali yang dipercayai telah berbeza pendapat dengan kumpulannya yang pada ketika itu sibuk mengenai percubaan untuk menubuhkan kerajaan bersama UMNO yang tidak lansung direstui oleh pengundi-pengundi di negeri Selangor.

Penyingkiran dua tokon PAS Selangor dari Dewan Hariannya, Khalid Samad dan Shaari Sungip JELAS satu usaha menutup perbezaan pendapat dan kini PAS Selangor terjerit-jerit kononnya perbezaan pendapat perlu diraikan di dalam Pakatan Rakyat khususnya merujuk hal Selcat. Alangkah hipokritnya mereka!

Dalam pada itu, Mohd. Khairuddin dalam kenyataannya yang dikeluarkan pagi ini menegaskan, Pas Selangor tetap dengan pendiriannya mendesak proses pendengaran ke atas pegawai tinggi kerajaan yang dijalankan Selcat dilakukan secara tertutup bagi menjaga integriti pegawai yang terlibat dan dapat mengelak daripada diaibkan.

Ini kerana kata beliau, Selcat dan kerajaan negeri seharusnya mengambil pengajaran daripada ‘anugerah penyapu’ ciptaan bekas Menteri Besar, Datuk Seri Dr. Mohamad Khir Toyo.

Sebenarnya proses pendengaran kes-kes yang dibangkitkan oleh Selcat amat perlu dilakukan secara terbuka dan telus. Saya ingin bertanya kepada Mohgd Khairuddin, sebutkan bila masa di dalam kerajaan Islam pimpinan Rasulullah melakukan sesuatu penghujjahan dan penghakiman secara tertutup?

Yang perlu mendapat hadiah penyapu adalah PAS Selangor, bukan kesemuanya tetapi orang-orang seperti Hassan Ali, Khairuddin Othman, Iskandar Samad dan Roslan Mohd Shahir.

Dan golongan celaka ini (meminjam istilah Tuan Presiden PAS sendiri terhadap pendokong PPSMI) membuat onar di saat pilihanraya kecil Bagan Pinang sedang berada di depan mata. Tidakkah patut mereka dipenyapukan seperti rakyat melakukan kepada Khir Toyo?

Paluan gendang PRK BAGAN PINANG makin hampir mula la ada pihak yang mengambil kesempatan..

GREENBOC

2 comments:

Anonymous said...

bro, kalau u orang nak tau yang hassan ali ni ada awek baru .... tu yang dia jadi macam ni ni ... sekarang ni dia mana nak berani kacau BN selangor lagi terutama ex MB tu, biasa ler takut tembelang pecah

ramli said...

hassan ali ada awek baru ??? biaq betuii ...bro ..