SEMARAK REFORMASI

LAGU SELOKA KEDAH

Saturday, May 8, 2010

HAI SEMACAM SAJA NIE....


Polis tahan 2 lagi remaja kes samun kafe siber

KUALA LUMPUR: Polis menahan dua lagi remaja yang terbabit dalam kejadian cubaan samun sebuah pusat internet 24 jam di Jalan Genting Klang di sini oleh lapan remaja awal pagi semalam, menjadikan semuanya tiga remaja ditahan berhubung kes itu.

Timbalan Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Abu Samah Mat, berkata kedua-dua mereka yang berumur 17 tahun itu ditahan petang dan awal pagi ini selepas mereka menyerah diri kepada polis.

Beliau berkata, remaja pertama menyerah diri di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Sentul pada kira-kira pukul 4.30 petang semalam selepas tamat waktu persekolahannya.

"Remaja kedua pula ditahan di rumah keluarganya di Keramat kira-kira pukul 1 pagi," katanya kepada pemberita ketika ditemui selepas mengadakan lawatan sempena Hari Polis di Hospital Kuala Lumpur (HKL) di sini hari ini.

Katanya, siasatan lanjut mendapati remaja pertama bertindak sebagai penyamun dan penunggang motosikal dalam kejadian semalam manakala suspek kedua adalah pemandu kereta yang berada di luar premis berkenaan, dan kedua-dua suspek tidak mempunyai lesen memandu.

Abu Samah berkata, polis percaya kumpulan ini terbabit dalam beberapa kes di sekitar Lembah Klang dengan modus operandi mereka adalah dengan menyamun pusat internet di awal pagi.

Dalam kejadian awal pagi semalam, tujuh lelaki bersenjatakan pedang, gergaji dan pisau menyerbu pusat internet itu dan mengugut pengunjungnya supaya menyerahkan wang manakala seorang lagi rakan mereka menunggu di dalam sebuah kereta di luar premis berkenaan.

Seorang daripada tujuh suspek itu ditembak di bahagian kaki selepas cuba menyerang anggota polis dengan melibaskan gergaji.

Abu Samah berkata, suspek yang sedang menerima rawatan di HKL itu berada dalam keadaan stabil dan polis sudah mendapatkan perintah reman untuk menahannya sehingga 11 Mei ini bagi membantu siasatan.

Sementara itu, dalam kes berasingan, seorang penyelia wanita sebuah stesen minyak di Wangsa Melawati, dekat sini menemui sepucuk pistol semi automatik yang dipercayai diletakkan di dalam tandas wanita stesen terbabit tiga hari lalu.

Ketua Polis Daerah Sentul ACP Zakaria Pagan berkata dalam kejadian itu pekerja wanita berkenaan menemui satu bungkusan plastik semasa membersihkan tandas Isnin lalu dan beliau menyerahkan bungkusan itu kepada penyelianya.

"Kira-kira 9 pagi ini penyelia itu membuka bungkusan plastik berkenaan dan terkejut mendapati ada sepucuk pistol di dalamnya. Polis yang tiba selepas dimaklumkan mengenainya mendapati ia pistol semi-automatik 9mm jenis Sigsauer yang dilaporkan hilang di Ampang oleh sebuah sebuah syarikat keselamatan pada 30 April lalu," katanya. - Bernama

Ulasan GB

Jadi, apa yang tak kena?

Perhatikan gambar yang GB lampirkan betul-betul.

Jika gergaji itu digunakan suspek untuk menakut-nakutkan atau menyerang polis sehingga dikatakan polis melepaskan tembakan ke arah mangsa demi untuk menyelamatkan diri, kenapa pula Ketua Polis Sentul itu, ACP Zakaria namanya, memegang gergaji itu tanpa beralaskan apa-apa, malah tidak lansung memakai sarung tangan?

Bukankah gergaji itu bahan bukti dan bukankah cap jari di gergaji itu penting untuk menyatakan bahawa mangsa melakukan serangan menggunakan gergaji itu jika sekiranya mangsa tidak membuat pengakuan melakukan aksi tersebut?

Di dalam banyak kes yang jenayah, sepatutnya bahan bukti tidak dicemari dengan kesan-kesan pegangan dan lain-lain daripada mereka yang tidak terlibat termasuklah pihak yang menyiasat.

Jadi timbul persoalan, kenapa ACP Zakaria melakukan aksi melibas-libas sambil memegang gergaji dengan mempertontonkannya di sidang medianya?

Jangan marah pula bila masyarakat yang menonton di kaca TV melihat hal tersebut dan mengeluh: haiya, macam sandiwara.

No comments: